Startsida / Inlägg

Gotländsk sommarnatt

av Anna Norström
imageimageimageimage

GOTLÄNDSK SOMMARNATT. Nej, jag pratar inte om den där 90-talsdrinken (gin, Cointreau, grenadine och apelsinjuice – mja, det var väl ingen höjdare direkt…). För två veckor sedan var jag på öjn igen och romantiserade loss bland kalksten, ringmur och sköna restauranger.

Extrem-pittoreska Hotel Stelor i Västergarn var adressen när tre Göteborgskrogar (Bhoga, Upper House och Pigalle) reppade ute på den gotländska landsbygden. Stelor i sig, trots läget invid väg nummer  140 (tjugo minuter söder om Visby), ligger på en plats i en naturskön vagga med omgärdande fårhagar och fält.

Det lilla hotellet är en designdröm med rum fyllda av vackra gamla antika möbler och ny, modern konst. Här på restaurangens uteplats under en ljum sommarkväll då ytterkläder var överflödiga lagades mat på råvaror från gotländska gårdar som kockarna spenderat två dagar med att handplocka. Det skulle bli 9 rätter men det freestajlades så i köket att det var fler än 15 innan kvällen var slut en bra bit efter klockan 01.00.

Vi knockades redan vid  de inledande snacksen: en bresaolalindad morot hade aldrig smakat så mycket söt, karotenstinn rotfrukt. En annan favorit var rätten med nypotät och dillmajonnäs, räkpulver, råräkor och krondill. Liksom piggvar med grillad zucchini och dill. Det bakades ljuvligt tunnbröd på plats och kronan på verket var en enorm sockerkaka som serverades runt 01-strecket när man inte trodde att det fanns plats för ens en smula mer… För vinerna, bara naturviner, stod Bhogas restaurangchef Mikael Nypelius, en kille som kan omvända minsta vintraditionalist till naturvinsvän.

För att summera: När Gotland och Göteborg möts så blir det fyrverkeri!

FLER härliga gastroutflykter på Gotland:

– Djupvik. Fint beläget hotell med få rum – topnotch-design ut i fingerspetsarna. Kändisfavorit under sommaren, härlig och undangömd retreat-pärla under hösten. Helgbrunchen är superpoppis. www.djupvikhotel.com

– Krakas Krog. Underbar sommarkrog som brukar toppnoteras som öns bästa av White Guide. Nära, gotländska smaker. www.krakas.se

– Lilla Bjers. Ekokrog som pysslar med närodlat deluxe på en nästintill självförsörjande bondgård. http://lillabjers.se

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB