Startsida / Inlägg

Här äter du hållkäften-gott i charterparadiset

av Anna Norström
IMG_2519

CHARTER. Detta skällsord. Jag har bara åkt på charter en enda gång i mitt liv – till grekiska Kos som partysugen 16-åring. Och en hel del har väl hänt sedan dess. Från tzatzikiindränkta smaklökar omgärdade av grillspett och gratis ouzo till mer finlir.

Men. Man ska inte förkasta de där charterbolagen har jag nu lärt mig. Hos Fritidsresor gick min flygstol tur och retur till Mexiko i vintras loss på 3900 kronor. Låt oss begrunda den summan för en sekund, det är alltså två bättre utemiddagar i Stockholm, 1,5 vinterjacka eller en halv överkomlig andrahandshyra i en europeisk storstad.

Nu valde jag att resa runt i Mexiko, men en festival landade mig ändå i chartermekkat Playa del Carmen under mina två sista veckor i landet. Och som tidigare sagt, Mexikos lägsta-nivå som matland är imponerande, men så även Playa.

För även om badstränderna var överfulla av folk och sjöfåglar som cirklade runt överblivna nachochips – och jag hellre flydde till smekmånadsparadiset Tulum, så hamnade jag på en hel del bra krogar. Så, ska du chartra dig själv över Atlanten och Playa/ Tulum så är här några tips:

 

Playa del Carmen:
EL FOGON. En av mina favoritkrogar i budgetsegmentet med stans bästa Tacos al Pastor (taco med fläsk, koriander lök och grillad ananas). Det finns flera i stan, men allra bäst är den på Av. Constituyentes som är fullsatt nästan dygnet runt. Bli inte avskräckt av knallgula väggar och skräniga tv-skärmar, maten här är perfekt både som lunch och efter man druckit för många Margaritas (de har öppet till 06). Och för er musiknördar: Det är här technohusguden Richie Hawtin bjuder på gratis spelning á la Techno y Tacos under januarifestivalen BPM, med säkert 5000 dansandes personer på gatan. 
HIJOS DE LA TOSTADA. Har stans bästa guacamole och fisk- och skaldjurstostadas (krispig taco). Ligger nere på 5 Ave, eller en på 25/28.
BABE’S NOODLES & BAR. Bra ställe för både mat och drinkar. Typ det ställe som ALLA rekommenderar, därav sin väl valda portion av it-klientel.
DON SIRLOIN. Budget-köttkrog perfekt för typ burritos eller enchiladas med,.. wait for it.., kött!
100% NATURAL. Kedja som är bra för frukost eller en fräschare lunch. Kör vego och färskpressade juicer. När man tröttnat på tacos och flankstek liksom.
BIO NATURAL. Café och eko-butik. Bra fräscha rätter, typ quinoa-sallad eller falafel burrito – perfekt efter stranden. Även halvdyra viner, hudvård och svindyr tahini. Perfekt för låtsats-veganer från LA, och de som inte vill köpa en egen stavmixer och några nötter för att skapa samma produkt som i butiken.
LA FISHERIA. Bra ställe för typ fish tacos, och en bra sallad med friterad bläckfisk och avokado. Lite svajig kvalité på rätterna dock. Passa er för mannen som vill ta bilder på tequila-shottande gäster i sombrero. Tackar du ja, har du druckit några Margaritas för mycket och behöver meditera i en cenote i några dagar. 
EL MUELLE. En av våra favoriter med massa grillad fisk och skaldjur. Litet ställe med vita möbler och små turkosa detaljer. Vi åt asgoda bläckfisk bruschettas. Bra vineer för att vara Mexiko (ofta har de mest inhemska – men här pimplade vi Albarino för en tvåhundring flaskan). Ligger också på 5:e.
CANIBAL ROYAL. Lite halv-funkig (ja, F, inte S!) strandklubb längst bort till vänster på strandremsan om du har city i ryggen. Kan vara skönt att ta en efter-stranden-drink på.
Tulum:
Jag föredrar Tulum framför Playa, om jag skulle åkt hit bara för sol och bad och hångel med en person (Be aware: väldig overload av honeymooners). Beachen är bredare, längre, inte lika crowded – och vädret verkar till och med bättre här? Taxi från Playa del Carmen kostar runt 700 pesos (cirka 350 kr) enkel väg, har ni hyrbil är det en lätt match på 40 minuter och det går att åka någon slags buss.
IMG_2513
LA ZEBRA. Härligt strandhotell med bar och stor restaurang. Handlar man bara i baren så kostar solbäddarna inget (till skillnad från Playa). De har mycket bra mexikansk mat, allt från ceviche till tacos. Och även om priserna i Tulum generellt är dyrare än Playa så är det värt det. På Zebra kan man i alla fall ligga en hel dag i solbädd och bli ompysslad.
ACRA. Ser ut som ingenting från vägen med ett sånt kreddigt ställe när man väl hittar in. Lite mer medelhavsaktig mat, men riktigt hög nivå på drinkar. Vi åt nästan hela menyn på fyra personer när vi var här. Fantastiskt. Ta dock med en extra tröja och myggstift så kan man sitta kvar och hänga om någon häftig dj går på efter middagen.
CASA JAGUAR. Asiatiskt möter Mexiko och Europa. Proffsigare crossover i mysig miljö.
HARTWOOD. Sägs vara en av Tulums bästa ställen, och har kanske haft ett pekfinger i luften bland trendsetters i Shoreditch, Williamsburg och Köpenhamn. Menyns skrivs dagligen beroende på vad man fått tag i för råvaror och kan slänga in i grillen.
Obs! Ta med stora plånboken till Tulum. Sjukt bra shopping om man gillar att gå klädd i de mer classy Ibiza-outfits á la Jade Jagger. Tänk drömfångare deluxe och sobra flytande linnesjok i kaftanformer.
 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB