Startsida / Inlägg

Det har hänt…

av Jonas Gustavsson

Jaha, juluppehåll och halvtidsvila (om än en haltande sådan) i serien. Vi kör en liten genomgång och summering av hösten (om någon nu orkar igenom detta mastodontinlägg). Mitt tips inför säsongen står inom parentes: 

***

1. Växjö (mitt tips: 5)

Hösten: Inför säsongen var många, inklusive jag, tveksamma till hur Växjö skulle ersätta flyktande stjärnor som Viktor Fasth, Josh MacNevin och Robert Rosén. Svaret blev… att det inte var några problem alls. Växjö har varit höstens stabilaste och jämnaste lag. Man har bara förlorat två matcher i rad vid två tillfällen, inga längre förlustsviter, vilket säger en hel del. Inför säsongen fanns det tveksamheter på backsidan och i mål, men det har fungerat utmärkt så här långt. 

Bäst: Vi får nog ändå säga Steve Saviano, fartvidundret som tagit sin spel till ytterligare en nivå. Och amerikanen är inte bara en poängmaskin, han är en effektiv arbetare, en underhållare och en kille som jobbar stenhårt. Fast Josh Soares intåg ska inte heller underskattas. 

Höstens profil: Janne Karlsson – tränaren som säger vad han tycker. Han har rört om ordentligt i grytan i höst, precis som han brukar. Har också belönats med ett nytt kontrakt. 

Elitserien tittar på: Framförallt Steve Saviano och Josh Soares, men även Joakim Hillding framfart lär ha noterats, även om han inte känns elitserieaktuell redan nästa säsong. Linköping ska ha visat intresse för Daniel Åhsberg inför säsongen, och han har stärkt sina aktier under hösten.  

Framtidsutsikter: Kommer att spela i kvalserien. 

2. Örebro (mitt tips: 4)

Hösten: Visst var det väntat att Örebro skulle ta ett steg upp jämfört med förra säsongen, men att man redan nu skulle vara ett lag för den absoluta toppen är ändock något oväntat. Det mesta har dock slagit väl ut för klubben: Offensiven är lika sylvass som ifjol, försvarsspelet har snäppats upp ordentligt och målvakten Michal Zajkowski har varit precis så bra som man hoppades. Laget har under hösten visat att topplaceringen inte är någon tillfällighet, och kontinuiteten är kanske det mest imponerande så här långt.

Bäst: Michal Zajkowski som med sitt målvaktsspel gett Örebros försvarsspel en ny dimension. Fakta är ju att förväntade försvarsnestorn Christoffer Norgren gått skadad i princip hela hösten, men trots det är försvarsspelet klasser bättre än ifjol, och det kan man i mångt och mycket tacka ”Zacke” för. 

Höstens profil: Conny Strömberg som fortsätter att skapa både positiva och negativa rubriker. Men ingen kan blunda för att killen kan lira hockey. 

Elitserien tittar på: Michal Zajkowski som visat vilken bra målvakt han är. Även Johan Sjödell-Wiklander, som adderat några dimensioner i sitt spel de senaste åren, bör generera lite intresse. 

Framtidsutsikter: Kommer att spela i kvalserien. 

3. Leksand (mitt tips: 3)

Hösten: Ungefär som förväntat om man ska vara ärlig. Det nybyggda, relativt unga laget blandar och ger vilket är ganska naturligt, och på något sätt känns det som att det kommer att stärka laget i längden istället för att vara överlägsna en hel serie som varit fallet tidigare. Visst finns det vissa veteraner och stjärnor som man kan vänta sig mer av (Daniel Hermansson, Johan Hägglund), men känslan är också att några av dem kommer tagga upp vad det lider.

Bäst: Det vore enkelt att säga Patrick Galbraith eller Jesper Ollas, men jag tycker nog ändå att Ken Andre Olimb varit bäst, kanske beroende på mina svala förväntningar. Norrmannen har i alla fall skapat ytterligare en offensiv dimension och tog snabbt ihjäl de centerproblem som jag trodde klubben skulle få.

Höstens profil: Jens Bergenström, framförallt för sin magiskt bra start på säongen. Sedan har det inte glänst lika mycket, bland annat på grund av skador, men visst är killen jäkligt bra.  

Elitserien tittar på: Ken Andre Olimb framförallt. 

Framtidsutsikter: Får kämpa om en plats i kvalserien med framförallt Rögle. 

4. Rögle (mitt tips: 1)

Hösten: Klättringen har börjat. Det unga laget fick en tuff start på hösten men har sedan repat mod, och under den andra halvan av hösten har man varit ett av seriens absolut bästa lag. Det grundar sig dels i gruppkemi, dels att målvakten Jonas Fransson murat igen. Känslan är att laget kommer att växa ytterligare, och en kvalserieplats känns inte orealistisk alls, även om den svaga starten troligen bränt chansen att hinna ifatt Växjö och Örebro. 

Bäst: Jonas Fransson som vuxit ut som en av seriens absolut hetaste målvakter. Inte spektakulär, men han står rätt och stressar sällan. 

Höstens profil: Simon Olsson, pucktrollaren som hade en dipp mitt under säsongen, men som i starten och på sistone varit riktigt vass med sin klubbteknik och sin förmåga att utmana. 

Elitserien tittar på: Alexander Johansson, givetvis, som är en drivande och allroundkunnig center som redan nu skulle kunna agera rollspelare i elitserien. I övrigt har det funnits elitserierykten kring Christoffer Persson tidigare, där det bland annat snackats om Brynäs. 

Framtidsutsikter: Kommer på allvar utmana om en kvalserieplats, främst i kamp med Leksand. 

5. Malmö (mitt tips: 2)

Hösten: Favoritstämplade inför säsongen, men så bra har det inte riktigt gått. Bland annat har laget haft ett tuffare schema än övriga på grund av att handbolls-VM avgörs i Malmö Arena i januari, men man har också haft svårt med kontinuiteten, såväl offensivt som defensivt. Att man sedan kickar Jesper Mattsson strax innan jul indikerar att föreningen inte är helt i balans, och därmed känns också kvalseriedrömmen något körd.

Bäst: Morten Green har varit lagets bästa och jämnaste spelare under hösten. Den meriterade dansken har en hög lägstanivå, något som sticker ut i ett bergochdalbanespelande Malmö. 

Höstens profil: Calle Söderberg är alltid en profil. Kritiserad, men gör ändå sina poäng. Men visst kan han bättre. Mycket bättre. 

Elitserien tittar på: Nichlas Hardt, det danska kraftpaketet som levererat i flera säsonger nu. Även Robin Alvarez kan vara intressant, speciellt eftersom han kan användas som energispelare. 

Framtidsutsikter: Känns inte som ett kvalserielag just nu, men bör plocka en playoffplats tämligen säkert. 

6. Västerås (mitt tips: 6)

Hösten: Fjoårets stora besvikelse har återupprättat stora delar av hedern under den här hösten, och det är roligt att föreningen släpper fram juniorer som verkligen får chansen, och chansen har de ju också tagit, och då tänker jag på killar som Johan Gustafsson, Robin Nilsson och Markus Ljungh, framförallt. Visst har man bjudit på ojämna prestationer under hösten, men känslan är att det kommer att stabiliseras under våren, även om det blir svårt att nå en speciellt mycket högre tabellplacering. 

Bäst: Målvakterna, och då inkluderar vi både Daniel Sperrle och Johan Gustafsson. Seriens bästa målvaktsduo har varit grymt bra och verkar kompletterar varandra på ett bra sätt.

Höstens profil: Viktor Mårtensson, utan tvekan. Han började med att reta upp Peter Forsberg, fortsatte med att slåss med Jean-Luc Grand-Pierre och Viktor Sjödin och är en allmän pest på isen. 

Elitserien tittar på: Möjligen Daniel Sperrle, troligen ingen annan just nu även om det finns framtidsprojekt. 

Framtidsutsikter: Går till playoff, men blir som bäst femma i tabellen. 

7. Oskarshamn (mitt tips: 11)

Hösten: Oskarshamn var den stora positiva överraskningen i serien under den första halvan av hösten, men sedan har det hänt en hel del vilket också fått konsekvenser i tabellen. Hyllade sportchefen Tommy Salo lämnade för Leksand och centern och pådrivaren Stefan Gråhns skickades iväg, och från att ha varit ett absolut topplag så kämpar laget nu kring playoffstrecket och sjundeplatsen har man tack vare en knapp seger mot Mora i sista matchen innan jul. Men… laget har ändå överträffat mina förväntningar. 

Bäst: Johan Ryno som verkligen har bevisat hur mycket talang han har. Den store center har dominerat vissa matcher totalt… och visst lirar han i elitserien nästa säsong. 

Höstens profil: Viktor Sjödin – bloggaren, tacklaren och fightern som gjort comeback efter sin handledsskada och som tämligen omgående valde att ta en vals med Viktor Mårtensson. Sedan så är ju frisyren grym också. 

Elitserien tittar på: Johan Ryno – som redan ryktats vara på väg till just elitserien. 

Framtidsutsikter: Visst har Oskarshamn överpresterat något under början av hösten… det blir en kamp för att nå playoff. Om man lyckas? Beror på formen. 

8. Bofors (mitt tips: 12)

Hösten: Det tog ett tag för Bofors att få ordning på grejerna, men nu känns det som man har gjort det. Man har insett att Daniel Wessner inte blir stjärnan, man har insett att Andro Michel är förstekeeper och man har insett att man behövde förstärka, vilket man gjorde i och med värvningen av Eetu Qvist. Bofors är ett homogent, hårt arbetande lag som nu har börjat sätta kemin… och då är man riktigt bra. 

Bäst: Kristofer Näslund, veteranen som liksom vin blir bättre med åren. ”Näsa” driver laget med sin inställning, sina prestationer och sin rutin. 

Höstens profil: Calle Berglund, som har börjat ta för sig ordentligt efter att mest ha fått vara med och se och lära ifjol. En riktig energispelare och retsticka som skapade kalabalik i senaste Örebro-derbyt. 

Elitserien tittar på: Linus Persson som levererat i flera säsonger nu, och som känns redo att ta nästa steg. Kanske också Johan Larsson

Framtidsutsikter: Det som hämmar laget är skadorna, där man nu tappat lagkaptenen Tobias Thermell för resten av säsongen. Lyckas man på något sätt ersätta honom så har man en bra playoffchans, men det blir hård kamp. 

9. Mora (mitt tips: 9)

Hösten: En katastrofal start och sedan en imponerande uppryckning. Det beskriver hela Moras höst. Det ifrågasatta försvaret inför säsongen är ordentligt renoverat där Aki Heino, Dan Iliakis och Simon Löf kommit in och bidragit med stadga, samtidigt som Patrik Andersson kommit tillbaka efter sin hjärnskakning. Mora har egentligen det mesta för att lyckas, men har haft svårt att få ihop alla delar på en gång. Klubben ska ha en eloge för att man tog tag i försvarsproblemen snabbt… nu är bara frågan hur långt det räcker. 

Bäst: Daniel Hansen, den unge målvakten som på förhand var given tvåa bakom Lasse Johansson men som tagit över förstaspaden och imponerat stort. Är dock skadad just nu. 

Höstens profil: Ingen har stuckit ut på något kontroversiellt sätt, men visst är Mikael Zettergren en härlig profil, och han har också, efter en något trög start, kommit igång på allvar.

Elitserien tittar på: Framförallt Tony Lagerström, i övrigt är det nog ganska tunnsått. 

Framtidsutsikter: Jag hade räknat ut dem, men är nu med i playoffkampen. På förhand känns man något bakom Bofors och Oskarshamn kvalitetsmässigt, men får man rätt formtopp kan man absolut bli ett playofflag. 

10. Almtuna (mitt tips: 8)

Hösten: Visst var det väntat att Almtuna skulle få en baksmälla efter den enorma framgången ifjol, men att man skulle halka en bit efter playoff var ändock något oväntat, även om man ryckt upp sig på slutet och fått kontakt igen. Det väloljade maskineri som Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson skapade ifjol är delvis borta, och man känns inte alls lika stabila. Nyckeln för Almtuna ligger i att få igång fler offensiva spelare, för det är många som har underpresterat, som Andreas Paulsson, Jimmie Kraft och Fredrik Abrahamsson

Bäst: Magnus Hellberg, som tagit över förstaspaden från JVM-målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel. Hellberg har kallats en större talang än PW, och nu visar han det också. 

Höstens profil: Bobo Simensen, tränaren som inte skräder orden när han snackar. Han har uttryckt en hel del besvikelse under hösten. 

Elitserien tittar på: Fredrik Pettersson-Wentzel, men han har inte varit lika bra i år som ifjol. I övrigt ingenting. 

Framtidsutsikter: Visst kan laget nå playoff, men det blir jobbigt, speciellt om man inte får igång fler av sina offensiva pjäser. Mycket talar för en plats i ingenmansland.

11. Borås (mitt tips: 7)

Hösten: Den största besvikelsen för min del är Borås, trots allt. Laget hade förstärkt riktigt bra inför säsongen, helt rätt spelare på rätt position, men har inte fått det att fungera under hösten. Och när det har känts som laget varit på gång så har man fallit in i gamla synder igen. Synd, för det finns en hel del potential i det här laget – vilket man också visade med segrar mot Malmö och Leksand innan juluppehållet. När Mark Owuya lånades in kändes det ganska uppenbart att man kanske måste börja blicka mot en förstärkning i mål. 

Bäst: Poängkungen Alexander Bergström som fortsätter att utvecklas och ta för sig. Har startat en resa som kan leda hela vägen till elitserien.

Höstens profil: Jens Karlsson, som skapar rubriker, dels genom att skriva krönikor, dels genom att spela hårt (och enligt vissa fult).

Elitserien tittar på: Den som imponerat mest är Alexander Bergström som har fördelen av att vara välskolad: bra både offensivt och defensivt och kan spela både center och ytter. 

Framtidsutsikter: Inget negativt kval, inget playoff. En plats i ingenstans, alltså.  

12. Tingsryd (mitt tips: 10)

Hösten: Nykomling i serien som siktade högt, mot playoff, men som fått harva i botten och kämpa för att undvika det absoluta bottenträsket. Tränaren Micke Tisell fick lämna skeppet tidigare och ersattes av Kari Rauhanen – och då har laget också börjat matchas hårdare och spela bättre, även om man åkt på en del tunga nederlag, som förlusten borta mot Sundsvall precis innan uppehållet. Känslan är dock att Tingsryd är i serien för att stanna.

Bäst: Victor Tisell, målvakten som tog över förstaspaden från Linköpingslånet Axel Brage och började storspela. Dock skadad nu. 

Höstens profil: Vi drar till med David ”Tuppen” Fredriksson som hånades när han värvades, eftersom ingen såg honom som den målskytt som Taif skrek efter. Men Fredriksson har bidragit med hårt arbete och energi – vilket också väckt andra målskyttar i laget. 

Elitserien tittar på: Ingen. 

Framtidsutsikter: Undviker negativt kval, men det blir inget playoff. 

13. Sundsvall (mitt tips: 14)

Hösten: Alla tippade att Sundsvall skulle komma toksist i serien, men man har gnetat på bra och har fortfarande häng på Tingsryd närmast ovanför strecket. Det som imponerar mest med panikbygget är att man kämpar till sista blodsdroppen – laget har vänt massor av matcher under hösten där det sett kört ut, men där man lyckats kämpa till sig poäng. Den offerviljan kommer ta laget långt, oavsett om man klarar sig kvar eller tvingas kvala. 

Bäst: Tim Sandberg, den från Djurgården inlånade målvakten som varit fenomenal i många matcher och ensam räddat poäng åt ”De Blå”. 

Höstens profil: Martin Sandgren, som är en retsticka som gärna sticker näsan i blöt. Men han gör det mesta i det tysta, precis på rätt sida gränsen. Men han är inte populär hos motståndarna. 

Elitserien tittar på: Ingen.

Framtidsutsiker: Det blir kval, kan inte tänka mig något annat. 

14. Troja/Ljungby (mitt tips: 13)

Hösten: Kom snett in i serien från början, och sedan blev det bara tyngre och tyngre i takt med att förlusterna samlades på hög. Anledningarna är flera. Skador är en del, där man bland annat varit hårt drabbade på backsidan. Att Sebastian Idoff inte briljerat i mål och att veteranen Daniel Håkansson bara är en skugga av sig själv är andra anledningar. Plus att nyförvärv som Sebastian Ellerstad och Ossi Pellinen floppat ordentligt. 

Bäst: Sami Sandell, utan konkurrens. Den finske centern bär Trojas offensiv och är en komplett spelare som hanterar spelet i båda ändarna av isen. 

Höstens profil: Vi får säga Sandell här också. Han gör det mesta och bästa i Troja – och borde få mer uppmärksamhet för det. 

Elitserien tittar på: Ingen. 

Framtidsutsikter: Det blir negativt kval, laget är redan nu tolv pinnar efter Tingsryd. Det ska till ett under om man ska orka äta ikapp det. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB