Bästa barnaktiviteterna

av Pär Olsson
Mallorca Barnguide

Jag har precis kommit tillbaka till Mallorca efter en jobbresa i Skandinavien. Och på flyget från Stockholm till Palma finns det gott om barnfamiljer. Förväntan hänger i luften och barnen ritar teckningar med tropiska palmer. Öns kilometerlånga sandstränder och medelhavsklimat har länge lockat till sig familjer. Mallorca har aldrig varit barnvänligare och det finns massor av roliga aktiviter för alla åldrar.

Western Horse Trails Mallorca, Mallorca Barnguide
När jag pratar om ön med mina syskonbarn tänds längtan i deras ögon och samtalen glider snabbt in på alla härliga stunder vi har spenderat i vikarna, på min segelbåt och i bergen. En kompis dotter som är tre år säger stup i kvarten – när ska vi åka till Mallorca mamma.

Jungle Parc, Philip Eriksson, Mallorca Barnguide
Det är faktiskt ett paradis för både barn och vuxna, eftersom den mallorkinska kulturen är familjär och välkomnande. Barn tycks ibland få all uppmärksamhet när man rör sig på gator och torg. Mallorca har blivit en året runt destination och jag garanterar att alla ungar gillar att kliva ur galonstället en decemberdag för att gräva sandslott på stranden. Även fast tjatet om bad tystnar efter första doppet i den vinterkalla Medelhavet! Som tur är finns det gott om andra aktiviteter för de kallare vintermånaderna.
 portail_vells
Men vad finns det att göra på ön? För att ta reda på detta tog jag ner min brorson till ön för att maxa öns barnaktiviteter! Det hela mynnade ut i en reseguide med de bästa tipsen för barnfamiljer. Det blev exakt 170 stycken tips som nu finns att ladda ner på aftonbladet.se i en specialguide för barnfamiljer.
 Strutsfamen Avestruz Mallorca, Mallorca Barnguide
Min brorsons fem bästa tips:
– Mata strutsar på farmen Artestruz 
– Vattnelandet Western Park 
– Gokart på Kartingmanias banor
– Stranden i Portals Vells
– Äventyrsparken Jungel park
 Ladda ner hela guiden Mallorca med barn på aftonbladet.se för alla tipsen. Kolla in Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.
Kartingmania en el Hotel Bellevue Alcudia, Mallorca Barnguide

Bästa baden med båt

av Pär Olsson

Naturhamnen i Cabrera

Det är högtryck på ön och temperaturen har stigit över 30 grader. Kontoret är allt annat än svalt och jag längtar tillbaka till när jag och kollegan Anna Sandgren åkte runt ön i båt för att göra reportaget om Mallorcas badvikar. Under några sköna dagar upptäckte vi vackra vikar och badade i de svalkande vattnet.

Maikel Vanegas i Maioris Cala Virgili på ostkusten

Därför är det god tid att bege sig ut på havet och uppleva det som naturen har gett oss. Klippbad , vita stränder och ett skimrande hav. Det finns flera sätt att ta sig runt sjövägen. Vi testade både segelbåt och motorbåt. Fördelen med motorbåt är såklart hastigheten men ett stort plus är att vi kom in i de mista vikarna för att kasta ankaret nära stranden.

Motorseglaren Vita Bel II

Men eftesom jag själv har segelbåt måste jag ändå lyfta fram att det är magiskt att glida in för fulla segel mot Cabrera. Den lilla ögruppen ligger söder om Mallorca och det går bara att ta sig dit med båt. Där skruvas tempot ner direkt och alla samlas i den enda baren på seneftermiddagen för att skvallra om dagens etapper.

Puerto Soller, traditionella båtar trängs i hamnen.

Vidare tillbaka på Mallorca väntar massor av orörda vikar och andra aktiviteter som man kan ta sig till om man tröttnat på att sol och bad. Läs hela reportaget på aftonbladet.se för att få alla viktiga tips om vart man hyr båt och vilka vikar vi besökte.

Mina fem bästa vikar

 • Cabrera
 • Port de Sollér för att äta på Restaurante Nautilus.
 • Cala Deia
 • Cala Virgili
 • Sa Calobra

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

Snorkling i Tramuntana

Hyrbilsmaffia på flygplatsen

av Pär Olsson
IMG_1087

Bara tanken på att hyra bil på Mallorca får mig på dåligt humör! I mitt jobb som resefotograf är jag ständigt on the move och det är alltid jag som ansvarar för hyrbilen och körandet under reportageresorna. Hyrbilsbolagen varierar i sitt bemötande runt om i världen, men för det mesta är det smidigt att hämta ut sin bokade bil. Tyvärr är bolagen på flygplatsen i Palma av den värsta sorten. Det tar en evighet att få nycklarna till friheten – bilen.

Köerna är långa och arbetet bakom disken går långsamt. Det blir inte bättre eller trevligare med de otåliga och hungriga barnen som tjurigt tvingas köa med sina svettiga föräldrar. Kanske är det en taktik – att göra folk desperata så att man går med på allt när man väl kommer fram till disken.

Till saken. Det är dags att upplysa lite om hur det fungerar. Många bokar bilen via en servicesida som samlar in alla bolag och erbjuder bra priser för att sedan tjäna pengar på de tillkommande kostnaderna som försäkring, gps, barnstolar etc. När man sedan kommer till bilutlämningen på flygplatsen har man köpt dessa extra tillägg av ett annat bolag än det som tillhandahåller bilen. Man har alltså snuvat de som tillhandahåller bilen på de extra inkomsterna…

IMG_8428

Nu startar problemen. Detta är ett vanligt senario som jag ofta ser på Palmas flygplats och även mig varje gång. Personalen bakom disken upplyser att det inte finns någon försäkring. Jag svarar att det har jag visst! Jag har köpt en heltäckande försäkring. Personalen svara nej du har ingen försäkring över huvudtaget. Jag säger att det har jag visst. Det kommer fram att han inte kan se att jag har försäkring eftersom jag inte har köpt det via biluthyraren som i det här fallet är Record Go. Personalen ger sig inte utan plockar fram penna och papper och börjar rita uträkningar. Han upplyser åter att jag inte har någon försäkring och i uträkningen han gör ska jag betala 900 euros, som han uttrycker det. Eller så kan jag välja att betala försäkringspremien för dagarna som jag har bilen. Vilket är betydligt mindre än de 900 euros och innebär att jag betalar försäkring för bilen en gång till. Resultatet är mindre pengar i reskassan!

Detta är alltså inte korrekt. Den försäkringen som man har köpt via annat företag gäller, men uthyraren på plats blockerar självrisken på ditt kreditkort, i detta fall 900 euro. Den summan varierar beroende på bil. Den återbetalas om ingen skada har skett på bilen. Annars tas en summa ut för skadan som skett. Man får sedan tillbaka hela beloppet från företaget som har tillhandahållit försäkringen. Det blir lite extra pappersarbete men det är inga konstigheter.

Det här tjafset har man med alla lågprisuthyrare. Och oftast går det betydligt smidigare att hyra av större bolag som till exempel Hertz, Avis eller Sixt. Europcar däremot använder en annan taktik. Jag hade bokat en hyrbil av dem i påskas för att göra en reseguide, som publiceras snart på aftonbladet.se. Kvinnan bakom disken upplyste om olika extra försäkringar som jag avböjde. Jag skrev på kontraktet och hämtade bilen i parkeringshuset. Jag tänkte samtidigt, vad skönt att hyra från ett seriöst bolag. En månad senare kom kreditkortsräkningen och det visade sig att hon hade tagit 50 euros för en extraförsäkring som jag hade tackat nej till!!

Jag kan inte svara på varför just Mallorca har detta problemet. Men läs noga igenom vad du skriver på innan du lämnar flygplatsen. Se till att ha marginal på kreditkortet för deposition på självrisken. Och tänk framför allt på alla de underbara dagarna som du har framför dig på Mallorca!

Så här blir din biluthämtning smidigare

 • Betala de extra kronorna för fast track.
 • Skaffa en egen självriksreducerande försäkring. Kolla med ditt försäkringsbolag. Jag har själv iCarhireinsurance.
 • Det kan vara värt att betala lite extra för att hyra din bil med ett seriösare bolag.
 • Boka bilen direkt på biluthyrarens hemsida och köp deras försäkringar.
 • Informera dig väl om dina försäkringar och köp innan bilen hämtas ut.
 • Boka en transfer till hotellet och hyr bilen följande dag i lugn och ro nära hotellet.

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

Höjdartur över Tramuntana

av Pär Olsson
helikoptertur_05

Det suger till i min mage och med ett vrål är vi flera meter över marken. Paul Smith, vår pilot för dagen sätter kust mot Valldemossa. Helikoptern är inte stor men bekväm för tre passagerare där alla har fönsterplats.

helikoptertur_03

Jag tyckte att det var kul redan från start när jag var på väg till det gamla flygfältet Son Bonet, där färden börjar. Det var här som besökarna landade när de kom med flygen på 60-talet när Mallorcas turism tog skruv. Jag minns hur min pappa berättade för mig om hur liten flygplatsen var och att den var kraftigt beväpnad under den rådande diktaturen när han besökte Mallorca på tidigt 70-tal. Well flygplatsen är inte så märkvärdig men kul att se hur ön har utvecklats under de senaste decennierna. Son Bonet skulle aldrig klara dagens tryck med de miljontals besökare som strömmar in under högsäsong. I juli förra året landade drygt två miljoner passagerare på Palmas flygplats!

helikoptertur_09 helikoptertur_11

Vi lämnar staden bakom oss och de blomstrande fälten sprider ut sig under våra fötter. Det är en skön syn från ovan när vi kommer in över Tramuntanas toppar. Efter en lov över Valldemossa fortsätter vi ut till kusten. Det spegelblanka havet är så blått och inbjudande och jag vill genast flyga ner för att ett dopp!

Vår tur på 20 minuter gav oss inte tillfälle att landa för ett dopp men bjöd på ett härligt perspektiv från ovan. Det finns olika turer runt ön beroende på väder och säsong. Balearic Helicopters erbjuder också pilotlektioner för den som är extra intresserad. Men jag kommer att återvända för en Heli dinner, för att flyga till ett avlägsen restaurang för en middag på landet.

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

helikoptertur_08

 

Road trip till de bästa strandbarerna

av Pär Olsson
DSC_0509

Helgen är snart här och innan jag tar ledigt ville jag tipsa om ett par av mina favorit strandklubbar. Allt för att ingen ska behöva gå vilse på stränderna i helgen! Eftersom väder-appen eltiempo.es lovar det bästa vädret på lördag är det dags att förflytta sig till havsnivå.

Favorit kollegan och journalist Anna Norström har varit nere och hälsat på och jag var tvungen att dra med henne till mina bästa strandhäng. Med nedvevade rutor i bilen åkte vi runt ön på småvägarna. Anna skötte jobbet som Dj från sin mobil med stjärnglans och det kändes som ett tidigt sommarlov som aldrig får ta slut! Jag säger bara Los Ángeles Azulez – Toma Que Toma!  Den spelades inte bara en gång…

DSC_0485 DSC_0538

Vårt första stopp blev Can Gavella i Alcúdiabukten vid Can Picafort och Playa Muro. Eftersom både Anna och jag älskar mat ville jag såklart att hon skulle få äta den godaste paellan som ön levererar. På plats, med fötterna nedstuckna i sanden beställde vi chipirones och en skaldjurspaella. Även fast vår servitör påpekade att paellan är vältilltagen kunde vi inte hoppa över dessa delikata små bläckfiskar. Det blev en take-away-box eftersom det inte går att lämna god mat!

DSC_0596

Vår Mallorca roadtrip fortsatte via Petra till den vackra viken Cala Sa Nau. Där finns en regelrätt Chiringuito. Eftersom vi var proppmätta hoppade vi den grillade hummern, färska fisken och de andra läckerheterna. Istället avslutade vi den förra måltiden med en café americano. Här bokas borden flitigt till kvällen och det är alltid härlig after beach stämning.

DSC_1129

Jag kan ön ganska bra vid det här laget men det finns fortfarande saker att upptäcka. Vi avslutade därför vår tur på Costa de Calma som är ganska outforskad för mig. Det som drog oss dit var hotellägaren Miguel Conde som har öppnat sin strandklubb i Camp de Mar. Hans hotell är utmärkta så vi var tvungna att kolla in hans Summer Club. Den ligger ett steg från stranden och är byggd med miljötänk och är självförsörjande från den egna kraftanläggningen. Det blev en perfekt avslutning på resan. Räkor från Soller och ett glas rosé.

DSC_1277

Vart vi åkte efter det kan man läsa på aftonbladet.se där vår fullständiga strandklubb guide publiceras.

Trevlig helg!

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

 

 

Paradis för ölälskare

av Pär Olsson
IMG_0706

Mallorquinskt öl? Det är inte många som tänker på Mallorca som ölproducent. Här klättrar inte humlen hög och spannmålen har inte varit dominerande på odlingsmarkerna. Och det är sant, ölkulturen är ung men den har växt under de senaste åren.

Det finns en stark subkultur kring ölet på Mallorca och passionen för denna dryck bubblar i de mallorquinska gårdarna. Eftersom de är stolta över sin hembygd kan de inte låta bli att blanda in smaker från det solkyssta landskapet! Sullerica brygger sitt öl i Sóller och såklart har bryggeriets stolthet, Sullerica Original, inslag av citrus.

Ett tioalt microbryggerier finns på ön och det går att säga att det existerar en levande ölkultur på Mallorca. Ett bevis på det är den årliga festivalen Beer Palma som pågår just nu. Nedanför Katedralen hänger ölfantasterna och jag var tvungen att sticka dit för att testa de senaste ölsorterna på ön!

Favoriten blev bryggeriet Boscanas Red hot chili IPA. Ett chilikryddat öl som imponerade. Be aware! Det finns 150 olika sorters öl att testa (alla är inte lokala) och jag måste tilläga att jag inte gick igenom alla! Forastera bryggeriet imponerade också med sin Mallorca pale ale.

 

Festivalen pågår till den 7 maj och för alla som gillar öl är det ett givet häng någon gång mellan klockan 11-23 när ölen tappas i stånden med utsikt över katedralen.

Mina favorit ölhak i Palma

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

Mina bästa påsktips

av Pär Olsson
Son Mico

Det händer mycket under påsken på Mallorca. Gatorna fylls av religiösa processioner och lämnar rester av stearin på marken i flera veckor. Redan nu möter jag folk på stan klädda i sina speciella dräkter som de bär under processionerna. De repeterar noggrant inför de kommande festligheterna. Fredag och söndag är de dagar när man kan se de längsta kortegerna. Är man intresserad av att se någon av dessa fylls gatorna normalt efter kl 18.00. Vissa håller på till långt efter midnatt.

IMG_0643

Högtiden är också ett avstamp för den kommande säsongen på Mallorca. Strandbarer, hotell och andra säsongs betonade verksamheterna slår upp sina portar denna vecka. Väderappen lovar strålande väder med temperaturer över 20 grader.

Son Mico

Mina bästa påsk aktiviteter kommer här:

 • I söndags tog jag mitt första dopp i havet för i år och jag kommer att fortsätta att hänga i badvikarna i Portals Vells under påsken.
 • Hyr cykel och upptäck kusten i Palmabukten. Cykelbanan sträcker sig från centrala Palma ända till Arenal. Palma on Bike på Avinguda de Gabriel Roca, 12, hyr ut cyklar från 10 euros per dag.
 • Ät mallorquinsk lunch på gården Es Verger utanför Alaró. Den är känd som Mallorcas bästa lammrestaurang. Ett plus är att man kan göra en enkel vandring upp till Castillo Alaró innan lunchen.
 • Handla ingredienserna till påskmiddagen på lördag förmiddag på Mercat de l’Olivar i Palma. Öppet 7-14 torsdag och lördag. Fredag stängt.
 • Vandra mellan Déia och Sóller och avsluta med den bästa fikan på ön hos systrarna på gården Son Mico. De bakar de godaste kakorna i trakten.
DSC_5071

Glad påsk! 

LammlŠgg

Här finns de snyggaste bilarna i helgen

av Pär Olsson

Skärmklipp 2017-03-08 20.56.08

Mitt bästa biltips ever! Jag gillar egentligen bara segelbåtar men jag är svag för allt som är gammalt och vackert. Därför missar jag gärna inte Oris Rally Clásico med start och mål i Puerto Portals i helgen.

Skärmklipp 2017-03-08 20.29.47

Hela eventet startar i morgon. Alla bilar som deltar i tävlingen ställer upp i hamnen klockan 12.00. Det finns därför gott om tid att syna bilarna innan starten. Den för första etappen drar igång klockan 19.00.

Skärmklipp 2017-03-08 20.28.57
Veteranbilarna sätter fart upp i bergen innan de beräknas vara tillbaka i Puerto Portals vid 20.30 på kvällen. Hela rallyt pågår under tre dagar där en etapp avverkas per dag. Det är folkligt och kul. Dessutom är det ett bra sätt att upptäcka hamnens fina restauranger och barer, plus några av ön lyxigaste yachter.

Skärmklipp 2017-03-08 20.25.24

Kolla in Oris Rally Clásicos hemsida för att ta reda på vilken kurva du ska stå i för att ta bästa bilden!

Skärmklipp 2017-03-08 20.29.21

Mina bästa sportlov tips

av Pär Olsson

32176_4424086923897_1285525751_nJag minns vinterlovet som ett härligt avbrott från skolan. Det var ofta förenat med utomhusaktiviteter. Solen sken och man märkte tydligt att ljuset var på väg tillbaka. Det är samma känsla på Mallorca där vi har en av de vackraste säsongerna just nu. Allt är frodigt grönt och vilda blommor sträcker sig mot solen i alla vägkanter. Mandelblommen är i full blom och färgar lanskapet ljusrosa.

Mina tips på aktiviteter att göra under vinterlovet.

IMG_0331

Ta med familjen till vingården Miquel Oliver som ligger i Petra. Ägaren Pilar Oliver vill skapa en familjär miljö på vingården där både barnen och de vuxna kan få en härlig upplevelse. En lokal konstnär har målat flera gamla vincisterner med Minion figurer och en lekhörna med spel där barnen kan leka.

Frossa i leksakerMuseu de sa jugueta som ligger i centrala Palma. Leksakerna är distribuerat på flera våningar och det är kul att se antika föremålen. Men det är lite frustrerande att man inte kan leka med sakerna. Det finns en trevlig kafeteria i anslutning till museet.

563030_4424092084026_862640531_n

Vandra till ruinen av borgen på berget vid Alaró. Parkera bilen vid restaurangen Es Verger som går under namnet lammrestaurangen. Hajka upp för berget till ruinerna av fästningen som ligger på toppen ovanför restaurangen. Det tar drygt två timmar upp och ner. Det ultimata är att avsluta med att äta lamm på gårdens restaurang med vacker utsikt över det mallorkinska landskapet.

Släpp energin friPalma Jump. Det är den första inomhushallen med trampoliner i Spanien. Jag garanterar att svetten kommer att spruta. Det finns aktiviteter för hela familjen.

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

Tack igen Lilit Miribyan för bilder.

 

Mina bästa tips för romantik och avslappning

av Pär Olsson

Fontsanta Hotel

Min hyrbil orkar knappt upp för den branta backen i Bona Nova i Palma. Och jag kan relatera till den utmattningen när jag äntligen parkerar bilden vi det stora hotellkomplexet GPRO Valparaiso Palace & Spa. Jag är i höjd med Castell de Bellver och februari visar sin gråaste ton. Jag är i stort behov av avkoppling! Därför kommer det att bli en välförtjänt förmiddags-getaway på hotellets klassiska spaavdelning.

Redan i trapporna ner från receptionen vid entrén möts jag av aromatiska dofter som talar om för mina spända muskler att snart blir det retreat deluxe! Jag gillar att komma hit för att det är så opretentiöst och inarbetat. Det har funnits här i tolv år. Det märks på inredningen som inte är av den senaste modellen men de kan verkligen sin sak och erbjuder många olika prisvärda behandlingar.

DSC_7880 DSC_7890

Man kan lägga upp sin dag precis som man vill. Eftersom jag endast kommit för att få mina styva muskler att slappna av hoppar jag över gymmet där man kan delta i gruppaktiviteter eller göra sitt egna program på maskinerna. Jag glider istället rakt in i hetluften i relaxavdelningen där de olika basturummen finns.

Efter en dusch i form av ett tropiskt regn börjar jag med saltrummet. Den heta ångan tar tag i kroppen och jag sjunker ner i en av de gjutna fåtöljerna i rummet och andas in den varma luften. Jag glömmer bort tiden och känner att avkopplingen infinner sig. En ljummen droppe som bildats av kondensen från ångan landar på min kind och väcker mig ur min meditation. Jag inser att jag säkert har överskridit de 15 minuterna som är den rekommenderade tiden i varje rum.

Fontsanta Hotel

Jag fumlar mig ut och trycker på knappen i duschen där det står ”fresh” och jag blir sprejad med några horisontella bomullslena strålar från topp till tå. Jag lyder instruktionerna att man ska svalka av sig mellan bastubaden för att uppnå maximal avkoppling.

Ivrigt fortsätter jag till örtbastun sval i huden efter den uppfriskande duschen. Det doftar ljuvligt från kryddbädden över aggregatet. Det är inte lika varmt utan skönt behagligt och aromatiskt. Jag faller i dvala igen och när tankarna kommer tillbaka fortsätter jag till den traditionella bastun via de sprejande strålarna. Fågelkvitter och yogi-musik förtrollar mig och det är bara nuet som existerar och jag koncentrerar mig på de lena svettdropparna som kittlar min hud.

Jag smälter is på kroppen från isfontänen som står mitt i avdelningen. Tar en promenad i grusgången där mina vader också blir masserade av strålarna som sprutar kallt och varmt vatten om vartannat. Drygt två timmar har gått sedan jag kom och jag glider ner till saltvattenspoolen som har stora fönster ut mot trädgården. Den är inte stor nog för att simma längder men det är härligt att flyta i saltvattnet igen efter flera månader utan bad i havet. Jag känner mig som på nyttfödd!

Mina favorit Spa på Mallorca

GPRO Valparaiso Palace & Spa i Palma är som gjort för en dagsavkoppling. De erbjuder även paket med flera dagars detox. Bistrons terass har fin utsikt över Palmabukten och är ett bra lunchalternativ under besöket.

Font Santa hotel ligger nära Colonia de San Jordi. Är ett paradis på landsbygden med bastubad och behandlingar i termalvatten. Det är värt att övernatta och äta en god avsmakningsmy i restaurangen. Öppnar för säsongen 24 februari.

Rafa Nadal sport center i Manacor har en fin spaavdelning och ett stort träningscenter.

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

Fontsanta Hotel

 

 

 

 

Sida 1 av 4
 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB