Startsida / Inlägg

Därför ska du aldrig träna då du är förb@*nad

av thomasskoglund

Brukar du använda träningspassen för att ventilera uppdämd ilska och frustration? Sluta omedelbart och tänk om.
Studier visar nämligen att krävande fysiska prestationer då vi är arga kan tredubbla risken för hjärtinfarkt.

 

 

Låt dina träningspass skänka harmoni. Inte hjärtproblem. Lägg dina aggressioner åt sidan.
Lägg dina aggressioner åt sidan och låt träningspassen skänka harmoni. Inte hjärtproblem.

 

 

Forskning visar att både stenhård träning och upprörda känslor kan agera som utlösande faktorer vid hjärtinfarkter. Detta då såväl aktiviteten som känsloläget kan leda till förhöjt blodtrycket, negativt förändrad hjärtrytm och fysiska effekter som tvingar blodkärlen att drar ihop sig till ogynnsamma nivåer. Effekter som i kombination med redan befintligt plack i blodkärlen kan leda till ödesdigra problem.

 

 

"Don't worry, be happy"
”Don’t worry, be happy”

 

 

Den amerikanska tidskriften Cirkulation lät utföra en studie där 12000 hjärtpatienter från 52 olika länder fick svara på vad de gjorde strax innan deras första hjärtinfarkt inträffade. Summeringen av de insamlade svaren chockade forsningsteamet, detta då två svar särskiljde sig väsentligt från de övriga inlämnade alternativen.

Hela 14 procent (närmare 1700 personer) svarade att de utfört någon form av hård fysisk aktivitet under infarktens närmast liggande timme. Lika många uppgav att de varit arga, hade bråkat eller känt sig upprörda.

 

 

Dålig förlorare? Lämna känslorna hemma och skona hjärtat.
Dålig förlorare? Lämna känslorna hemma och skona hjärtat.

 

 

Men vad betyder då allt detta?
Forskarna bakom studien lyfter fram och poängterar att träning är en väsentligt viktig komponent för vår hjärthälsa. Men understryker att tung och krävande träning i kombination med uppdämda aggressioner kan skapa ondsinta trycknivåer som hjärtat inte klarar av.

Studiens konklusion rekommenderar därför alla att fortsätta vara aktiva, men alltid smart nog att stanna upp och lugna ned sig innan träningsplattan trycks i mattan. Detta oavsett vad som irriterat dig tidigare under dagen.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB