Startsida / Inlägg

Träningssugen? Så undviker du värmeslag

av thomasskoglund

Äntligen är den här, den omtalade ”Spanienvärmen”. 
Men trots att värmen välkomnas med öppna – och förhoppningsvis insmorda – armar finns några avgörande parametrar vi aldrig bör ignorera. 

 

 

Finns det något härligare än endorfinstinna träningspass ute i solen? Men se upp, det finns några saker alla soldyrkare bör tänka på.
Finns det något härligare än endorfinstinna träningspass ute i solen?
Men se upp, det finns några saker alla soldyrkare bör tänka på.

 

 

Innan vi hoppar till listan över saker vi bör tänka på inleder vi texten med en av vädrets största faror. Inget mindre än det uttjatade, men ack så allvarliga, tillståndet ”uttorkning”.

Uttorkning uppstår när det inte finns tillräckligt stora mängder vätska i kroppen och kan leda till en uppsjö av negativa konsekvenser. Hit räknas bland annat kroppens förmåga att själv reglera sin temperatur, något som kan leda till dödliga konsekvenser.
Om ett utomhuspass under gassande solsken står på schemat bör vi dricka cirka en liter vatten (gärna med lite adderat salt och socker) i timmen.
Den mängden vätska täcker generellt sett upp kvoten (3/4 av den svettförlust träningen åstadkommer) som är tillräcklig för de allra flesta.

 

 

Ta alltid kroppen vätskebehov på största allvar. Tillräckligt många dödsfall har redan inträffat på grund av uttorkning.
Ta alltid kroppen vätskebehov på största allvar. Tillräckligt många dödsfall har redan inträffat på grund av uttorkning.

 

 

Fortsätt träna i värmen – men tänk på detta!

Nedkylning
Om du har en inbokad tävling eller av någon annan anledning behöver prestera optimalt kan en inledande nedkylning fungera mer effektivt än de traditionella uppvärmningsrutinerna.

Studier visar att nedkylning före uthållighetsbaserade prestationer hjälper kroppen motverka överhettning och tillåter oss orka längre. Konkreta tips kan vara att ta en kall dusch eller att sitta i rejält nedkylt vatten innan väntande utmaning.
Studierna kring detta isande fenomen har dock endast visat positiva resultat om utomhustemperaturen överstigit saftiga 30 grader.

 

 

En av världens främsta CrossFit-atleter älskar isbad. Bild lånad från: crossfitdivision.com
Det kanske ligger något i att några av världens främsta CrossFit-atleter älskar isbad? Bild lånad från: crossfitdivision.com

 

 

Dress for the occasion
Hudens förmåga att avge överskottsvärme förbättras drastiskt om vi inte stänger in den i täckande plagg. Om du inte lockas av att träna med lite kläder – sträva efter att använda ljusa och svetttransporterande kläder.
Inköp som helt klart är värda den marginella prisskillnaden!

 

 

Bär lätta, lediga och funktionella plagg under dagens utomhuspass. Skillnaden är större än de flesta tror!
Bär lätta, lediga och funktionella plagg under dagens utomhuspass. Skillnaden är större än de flesta tror!

 

 

Dela upp passen
Splitta dina träningsrundor i effektiva intervaller.
Pausa exempelvis löpturen i skogsskuggan en gång varje kvart för att tillåta kroppen fem till tio minuters återhämtande vila. På detta sätt hinner kroppstemperaturen sjunka innan du börjar springa på nytt och risken för överhettning minskar drastiskt.
Inte lika bra effekt? Tänk om.
Träningsmässigt ger nämligen 3 x 15 minuters ansträngning lika stor effekt som 45 minuters sammanhängande löpning. Dock med den viktiga skillnaden att kroppen hinner svalka ned sig mellan löpsatsningarna.

 

 

Sök svalkande skugga och lyckas prestera bättre!
Sök svalkande skugga och lyckas prestera bättre!

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB