Glöm inte fredagstequilan – för viktens skull
avAlkohol är vida känt som träningsentusiasten- och viktkrigarnas största nemesis tack vare dess tomma kalorier och muskelnedbrytande effekter. Nu, lagom till fredagsmyset, presenterar forskningen nya rön.
Okej, häng med i resonemanget nu – även om allt innehåll må låta lite väl ding-ding-värld-aktigt. American Chemical Society beslutade sig nämligen för att lägga spritsorten Tequila under lupp, allt för att skärskåda dess olika beståndsdelar och eventuella effekter.
Resultatet avslöjade att kaktusplantan som ligger till grund för spritsorten innehåller ett visst socker (agavins) som sänker konsumenternas blodsocker. Något som kan bidra med gynnande hälsoeffekter.
Resultaten framställdes via försöksgrupper beståendes av möss som gavs en standardiserad dietkost, men med skillnaden att vissa av mössten serverades vatten med tillsatt agavins.
Efter endast låga nivåer av kaktusplantans sockerart började mössen äta mindre och uppmäta lägre blodsockernivåer än försöksgruppen som gavs vanligt dricksvatten.
Anledningen bakom resultaten förklaras av studiens forskarteam med att mössen som givits agavins lyckades – trots denna ringa mängd – producera ett hormon som skapade längre mättnadskänslor och insulin. Något som fått forskare tro att just agavins eventuellt kan hjälpa patienter lidandes av diabetes typ-2 eller övervikt mot hälsosammare liv.
Naturligtvis behöver liknande texter kompletteras med en traditionell disclaimer.
Enligt min mening bör ingen människa – frisk som sjuk – ersätta dess dagliga vätskeintag med alkoholhaltiga drycker. Sträva efter balans.
Dessa forskningsrön är dessutom sprillans nya och behöver kalibreras för att möjliggöra någon form av adekvat sanningshalt. Men hey – för alla spritromantiker förvandlades just denna kalla januarifredag till lilla julafton.