Vitaminboosta kroppen – utan tabletter och tillskott
avTryter energidepåerna extra snabbt under årets mörkaste månader?
Här är tipsen som energiladdar kroppen, helt naturligt!
Hälso- och kosttillskottsindustrin står i full blom. Men är verkligen artificiella vitaminer enda sättet att tillgodose kroppens vitaminmässiga behov?
Svaret är givetvis nej. Här nedan följer livsmedlen som energiboostar kroppen – helt naturligt.
D-vitamin
Var?
Främst i feta fiskar som lax, makrill och svärdfisk.
Varför?
D-vitamin hjälper cellernas tillväxtprocesser, stärker immunförsvaret och påskyndar inflammationer. Studier visar dessutom samband mellan höga mängder D-vitamin och bättre psykiskt välmående.
Hur?
Varför inte servera minst en laxmiddag i veckan och samtidigt stötta upp dagarna med ett mellanmål beståendes av knäckemacka med makrill på?
Omega-3
Var?
Växtbaserad mat lik vegetabiliska oljor, nötter, frön, fet fisk och gröna grönsaker
Varför?
Förutom att spela en väsentligt viktig roll för kroppens fettförbrännande egenskaper är dessa fleromättade fetter viktiga för hjärnans hälsa. Studier visar också att dessa nyttiga fettkällor hjälper inflammationer till snabbare läkning.
Hur?
Förutom ovanstående tips, innehållandes lax och makrill, kan vi med fördel addera finhackade nötter och frön i morgonens yoghurtskål samt steka maten i vegetabilisk olja.
C-vitamin
Var?
Röd paprika, citrusfrukter, kiwi, brysselkål och broccoli
Varför?
C-vitamin har länge agerat posterboy bland samtliga vitaminer, och visst ligger det sanning bakom titeln. C-vitamin utgör en viktig antioxidant som inkluderas i en rad kroppsliga processer, bland annat genom att skydda immunförsvaret och assistera oss under den nedbrytande processen bland proteiner.
Hur?
Gå bananas bland allt vad frukt och grönt heter. Addera grönsaker till maten och frukter till mellanmålen. Så, kort och gott – frossa i frukt och grönt!
Kalium
Var?
Sötpotatis, betor, kyckling, tomatpuré och rött kött
Varför?
Nödvändigt för såväl hjärtats aktivitet som vår förmåga att bygga muskler. Superämnet spelar dessutom en avgörande roll i omvandlingen mellan kolhydrater och energi.
Hur?
Låt lunchen- och middagens kolhydratsbaser utgöras av sötpotatis och betor, servera såser gjorda på tomatpuré och variera proteinkällorna mellan kyckling, kött och fisk.