Startsida / Inlägg

Fira denna lördag med en grön Superfood-pizza!

av Therese Engdahl

Dagens inspiration: Grön Superfood-pizza!

Alltså, jag är amazed med denna pizza. Den är inte bara hur god som helst, den är även nyttig. Innehåller bla. pumpakärnor (antioxidanter, mineraler samt fertilitetshöjande för män), spenat, dinkelmjöl och andra godsaker. Jag är typ besatt av att laga den här pizzan och har självklart testat med andra toppings. Men just detta är receptet jag brukar ge mina vänner med instruktionerna att de ska lägga på mycket färska örter och sallad, ”den ska se ut som en orensad trädgård!” Receptet kommer från Blueberrys underbara kokbok ”Food for thought”.

Botten:

2 dl dinkelmjöl

2 tsk torrgäst

1 tsk bakpulver

1 ½ msk rapsolja

1 tsk honung eller agave

2 krm havssalt

1 msk linfrö, chiafrö eller fiberhusk

1 msk solrosfrö

½-1 dl ljummet vatten (jag brukar ta en hel dl)

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop mjöl, jäst och bakpulver, tillsätt salt, honung eller agaven, solrosoljan och vatten ock knåda till en slät deg. Kavla ut degen tunt, strö över fröerna och kavla in dem i degen (jag brukar hälla i fröerna direkt i smeten). Förgrädda i 5 min. Gräddningstiden sedan kan variera beroende på vilken topping du väljer, men 10-15 min är en riktlinje.

Toppingen:

Den godaste peston ever:

2 nävar färsk spenat (jag brukar ta tre)

2 vitlöksklyftor

1 dl pumpafrön

½-1 dl olivolja (jag brukar ta 1 dl. Och här är val av olja viktig då den påverkar smaken. Så välj en god!)

4 msk repad eller torkad timjan (färsk är godast)

1 dl riven parmesan (här öser jag på lite extra)

Rör ihop detta i en mixer till en pesto!

Sedan brer du över peston på din förgräddade pizzabotten. Ovanpå det så strör du över en hackad purjolök. Och på detta lägger du tunt, tunt skivad squash. Och ovanpå det, 1 tsk norflingor (alger), lite torkad oregano och havssalt. Skjuts in i ugnen i 10-15 min!

Ahhh…ut kommer en skapelse som kommer få det att vattnas i din mun. På detta strör du 2 nävar babyspenat (eller Mache är också urgott!), och 2 msk färsk timjan, lite färskpressad lime, 5 msk Green herb oil.

Njut!

 

Jag gör denna pizza ofta men av någon anledning är jag helt oförmögen att baka ut en rund botten.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Karl Novalli
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB