Startsida / Inlägg

Tisdag= Veckans Yogi!

av Therese Engdahl

         Möt Veckans Yogi: Tammy Gaymon

             

                    Från socialarbetare till Europeisk mästare

Går det att tävla i yoga? Och varför gör man det, är inte yoga en sport i vilken man äntligen slipper prestige och jämförelse? Yoga tar större och större plats i människors medvetande och håller så sakteligen på att bli av med sin ”vi-äter-bara-grönt-och-chantar-stämpel”. I USA anses du lätt märkvärdig om du inte har testat yoga åtminstone en gång, medans det här i Sverige i vissa fall fortfarande ligger aningens inbäddat i ett flummigt skimmer.  En tjej som undervisar hundratals stockholmare i Bikramyoga varje vecka är Europamästaren Tammy, som med sin sköna stil, smidiga kropp och starka sinne tog hem första platsen i 2012 års European Yoga Asana Championship.

Den coola och vackra Tammy Gaymon jobbade som socialarbetare inom barnomsorgen i Sacramento, USA. Ett jobb som kunde vara oerhört emotionellt dränerande. Att dagligen träffa utsatta barn och ständigt vara beredd att rycka ut i krissituationer utan att veta vad man skulle få se, gjorde det väldigt svårt att inte ta med sig jobbet hem. Länge hade hon sökt efter ett sätt att balansera sin tillvaro, att hitta något som gjorde det lättare att koppla bort. Fysisk aktivitet var svaret och Tammy sprang och gjorde aerobics, tills en lördagsmorgon då en väninna övertalade henne att följa med på ett Bikramyogapass. Ett nittio minuter långt yogapass i 40 graders värme gav henne en utmaning hon aldrig stött på förut.

– Nittio minuter kändes som tre timmar! Men känslan efteråt var oslagbar, det bästa som hade hänt mig på länge. Jag kände mig mer avslappnad och balanserad än någonsin förut. Jag svävade fram!

Direkt antog hon yogastudions 10-dagars utmaning och har sedan dess aldrig vänt tillbaka.

Hon började utöva Bikramyoga regelbundet. Det fick henne att lättare kunna sätta saker och ting i perspektiv och känna sig mer jordnära, vilket hjälpte henne i hennes arbete. Med en stabilare grundkänsla gick det lättare att hålla isär arbete och privatliv.

– För mig är både livet och yogan ett pågående flöde. Yogan hjälper mig att balansera livet, livet hjälper mig att balansera yogan, säger Tammy.

Efter två år utbildade sig Tammy till Bikramyogalärare och lämnade arbetet som socialarbetare. Då hon en dag var åskådare i den allra första Bishnu Charan Gosh Cup, Yoga Asana Championship, blev hon totalt hänförd av det hon såg. Det graciösa sätt som de tävlande balanserade styrka, flexibilitet och stillhet på var det vackraste hon sett. Stillheten och den mentala styrka som i frid arbetade sida vid sida hos de tävlande var imponerande.

Yrket som yogalärare och senare den stora kärleken fick henne till Stockholm, där hon idag bor med sin man och lille son. När sonen började dagis fick Tammy tid att ta sitt yogautövande till en högre nivå, och en dag blev hon tillfrågad av en medarbetare om hon inte vill ställa upp och tävla för Sverige i 2012 European Yoga Asana Championship som skulle gå av stapeln i Köpenhamn. 37 år gammal kände hon sig starkare, smidigare och mentalt stabilare än någonsin så hon tänkte, varför inte?

Med mindre än två veckor kvar innan tävlingen var det bara att trappa upp träningen ännu mer. Det blev ett pass varje dag följt av egen träning efteråt, och sedan en timmes träning hemma på kvällen efter att sonen lagt sig. All snabbmat och vin fick uteslutas helt till fördel för mycket melon, nötter och torkad frukt, samt en hemlagad middag varje kväll. Det krävde sin disciplin att utesluta all extra mat och små snacks, som hon gärna äter i vanliga fall. Fysiskt kände hon sig på topp, men inför den annalkande tävlingen började hon tvivla på sig själv rent psykiskt. Men det fanns ingen tid att tvivla.

– Jag var tvungen att bestämma mig för att bara åka iväg och göra mitt bästa. Det var så enkelt. Mind over matter. Fanns inte plats att grubbla mer på det helt enkelt.

Att tävla i andra sporter är naturligtvis nervöst, men man får utlopp för sina nerver i och med att man ständigt är i rörelse. Hur är det möjligt att inför tusentals människor hålla den fokus och stillhet som krävs i utförandet av asanas (yogapositioner)?

-Mitt mål var att vara närvarande och ha roligt! Sanningen är att efter tävlingen tänkte jag: ”Wow. Det är så här det måste vara att vara helt närvarande, i nuet”. När jag var färdig och gick ner från scenen kom jag inte ihåg någonting. Första delen av dagen hade jag praktiserat mitt program i uppvärmningsrummet, och timmen innan det var dags drog jag mig undan helt och fokuserade på programmet, gick igenom det i huvudet steg för steg. När mitt namn ropades upp var jag inte nervös alls. Det var min styrka, då att vara nervös i denna typ av tävling visar att man inte har kontroll. Det tittar domarna på, och det är den kroppsliga kontrollen förenat med den psykiska som ligger i fokus i yoga. (Yoga är sanskrit och betyder ”förening”) Allt kändes så enkelt! Någons mobil ringde under mitt framträdande, det är typ det enda jag minns (ja, någon hade verkligen sin mobil på under tävlingen…). Ha ha!

Tammy knep damernas förstaplats känner sig ödmjuk och stolt att ha fått representera Sverige. Tävlingen, som hon anser är en personlig fördjupning inom yogan, har gett henne många fina lektioner och möjligheter att se sig själv just där hon befinner sig. Möjlighet att upptäcka vad ett stillat sinne, fokus och vilja kan göra med en person vars största skräck i livet alltid har varit att uppträda och prata inför människor…. Mind over matter.

 


 

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB