Startsida / Inlägg

Varför böja bakåt?

av Therese Engdahl

Varför envisas vi med att böja bakåt så mycket i yoga? Här är några bra anledningar, ju mer du förstår desto lättare blir det. Detta hjälpte för mig!

                       Varför vill vi vara elastiska i ryggraden?

                  Bakåtböjningar tar dig ut ur din bekväma zon

1)Vi är vana att ofta böja oss framåt, många av våra dagliga rörelsemoment är begränsade till att böja oss framåt. Det är rätt naturligt- vi böjer oss hellre framåt och plockar upp något vi tappat, än bakåt. Men att böja sig bakåt skapar en bra balans i våra naturliga aktiviteter och motverkar stelhet i ryggen.

2) Medicinska studier visar att många människor lider av kroniskt ryggont, en Amerikansk studie kallad ”Losing your mind from backpain” visar på samband mellan kronisk smärta och depression. Det är b.la därför som bakåtböjningar  är rekommenderade av så många yogamästare.

T.ex av B K S Yengar, som även hävdar att bakåtböjningar är bra för hjärtpatienter, eftersom de släpper på spänningar som ligger lagrade i musklerna, och hjälper till att sända iväg naturlig smärtlindring.

snyggrad

3) När vi gör en bakåtböjning står vi öga mot öga inför vår fysiska gräns, vilket gör att vårt sinne utmanas. Här har vi möjlighet att antingen anta utmaningen eller fly. Om vi håller kvar vår bakåtböjning kan vi dra fördelar av att lära oss att sakta ner och andas.

En bakåtböjning är som livet- det krävs energi, viljestyrka, hängivenhet, disciplin och tålamod. Och precis som i livet finns det bakslag, ibland stretchar vi för mycket och måste lära oss våra gränser.

4) Yogapraktiken slår ut olika för alla. För just dig kanske inte målet är att få fötterna till huvudet. Men det spelar ingen roll. Du kommer att växa, oavsett vad ditt mål är. Men succé är ständig praktik.

lotusblomma3_132968731
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB