Startsida / Inlägg

Viktigaste frågan: Får man dricka öl?!

av Zandra Lundberg

Jag tänkte lyfta en fråga här från kommentarerna från gårdagens inlägg om lågkolhydratskost. Det här är från Lotta:

Intressant! Jag har själv ett lite komplicerat förhållningssätt till mat, även om det är mycket bättre än vad det var för några år sen, nu äter jag i stort sett vad jag vill på ett normalt sätt och är ganska avslappnad över det (vilket är otroligt skönt efter typ 8 år av dieter varvat med hetsätning), men äter nog för mycket socker. Ser en kost med mindre kolhydrater som mer naturlig och bättre, men hur strikt måste man vara? Hur noggrann är du? Måste man typ, väga maten? Och den viktigaste frågan: Får man dricka öl?! Tack för en bra blogg, önskar dig allt gott.

Socker är ett helvete. Både när det kommer till socker och alkohol så har jag ett komplicerat förhållande, och det ska understrykas, gäller inte bara mig utan väldigt många. Ibland går det hur bra som helst, jag är måttfull, klarar av att dricka lagom och gå hem innan någonting går överstyr. Samma sak med socker: jag kan ta två kakor och så är det bra med det.

Men så händer det då och då att socker eller alkohol triggar igång något jävla monster i mig och plötsligt har jag ätit ett och ett halvt kakpaket och två skålar glass. OCH INGEN JÄVEL kan komma och hävda att jag mår bra där och då för att jag har ”unnat mig”. Jag har för fan inte unnat mig, jag har hetsätit, tryckt i mig en massa skit som kroppen mår dåligt av.

Samma sak med alkohol: jag börjar dricka och så vill jag aldrig aldrig sluta, jag vill fortsätta tills jag blir riktigt jävla packad. Så vaknar man dagen efter och bara ”what the fuck har jag GJORT mot mig själv?!??!?!”. När jag har varit i de här situationerna stöter jag på folk som bara ”men det är väl ingen fara, du blev lite full, ta en dusch så piggnar du till”. Eh, låt mig tänka lite: NEJ. Jag kan inte ta en dusch, jag har sådan ångest att jag knappt kan andas över att jag fallit in i det här beteendemönstret där alkohol blir någonting destruktivt.

Över till nästa fråga: Ser en kost med mindre kolhydrater som mer naturlig och bättre, men hur strikt måste man vara? Hur noggrann är du? Måste man typ, väga maten?

Så ligger det till: för att gå ner i vikt måste man hålla rätt bra koll, inte äta något med mer än 5 kolhydrater per 100 gram (kolla innehållsförteckningen).

Jag säger inte att jag inte skulle vilja gå ner i vikt. Det är väl självklart att jag i den här idealiserade jävla pissvärlden vi lever i också när någon patetisk dröm om att jag var en av de där som kan ”äta som en häst” och ändå se ut som Kate Moss.

Men jag orkar inte. Det är redan avvikande nog att plocka bort potatis, pasta, ris, godis, frukt, chips och mjukt bröd. Så jag håller mig till det och sedan får det vara nog så. Jag tänker inte plocka bort röd paprika eller tomat bara för att det inte är tillräckligt ”strikt”.

Och nej! Jag pysslar inte med något matvägande, jag bara äter tills jag är mätt, vilket man blir rätt snabbt när man ökar fettintaget i kosten!

Och den viktigaste frågan: Får man dricka öl?!

Jag dricker öl! Är jag sugen på öl så dricker jag det. Det finns lågkolhydratsöl som smakar lite blaskigt, vilket jag kan gilla. Men är jag ute och känner för en öl så får det bli en öl. Vin är dock bättre ur kolhydratssynpunkt. Läskeblaskiga drinkar á la barnkalasdricka för vuxna har jag aldrig förstått mig på och klarar mig gott utan.

Här kommer lite matfester!

Gratinerad hummer med vitlökssmör (vi firade nyår någon dag innan nyår, alltså ingen tisdagsmiddag, även om det vore rätt härligt om det hade varit en tisdagsmiddag).
Gratinerad hummer med vitlökssmör (vi firade nyår någon dag innan nyår, alltså ingen tisdagsmiddag, även om det vore rätt härligt om det hade varit en tisdagsmiddag).
Pizza med lowcarb-botten. Finns massor av olika recept och till och med färdig mix att köpa!
80-talsklassisker! Fyllda paprikor!
Köttgryta med tryffeläggröra!
Tacogratäng!
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB