Startsida / Inlägg

Semifinaldags i Houston och Casablanca

av Henrik Ståhl

Nu tar vi helg – vilket innebär semifinaler och finaler i Houston och Casablanca. Men låt oss först se vad dagen har erbjudit:

I Casablanca är toppseedade Stanislas Wawrinka klar för semifinal efter att på drygt en timme ha kört över Guillermo Garcia-Lopez: 6-1, 6-2. I semin möter han Tommy Robredo, som kämpade ner Benoit Paire i en tresetare: 7-6(4), 2-6, 6-0.

– Det var en tuff match. Paire har stor talang. Det var väldigt viktigt för mig att vinna första gamet i skiljeset. Efter det var han inte speciellt stark mentalt och jag tog tillvara på mina chanser, säger forne världsfemman om segern.

Och slår i samma veva huvudet på spiken beträffande Paire. Massor av talang och potential, men så oerhört svagt psyke. Får han ordning på det kan han gå riktigt långt, 23-åringen. Kanske dags att anställa en mental coach?

Kevin Anderson slog planenligt Grega Zemlja i raka set: 6-4, 6-4. Och Martin Klizan besegrade Robin Haase förhållandevis enkelt: 7-5, 6-1.

Kul! Blir en intressant semifinal mellan Anderson och Klizan.

* * *

I Houston är hittills Rhyne Williams klar för semifinal, efter seger över Ruben Ramirez-Hidalgo: 7-6(1), 1-6, 6-4.

Och toppseedade Nicolás Almagro dundrade precis in matchbollen mot Paolo Lorenzi: 6-4, 6-4. Tappade visserligen 3-0 och 4-1 till 5-4 men bröt Lorenzi i andra sets tionde game. Stabil seger.

Robby Ginepri slog Martin Alund i natt och gör upp med Juan Mónaco (som pressades till tiebreak men trots allt slog Tim Smyczek relativt enkelt: 7-6, 6-1) om en av semifinalplatserna på den undre halvan.

Och så spelas ju en av veckans hittills mest intressanta matcher i natt, den mellan John Isner och Ricardas Berankis. Talangfulle Berankis var knappast blixtrande mot Tommy Haas, men han lyckades få veteranen ordentligt ur gängorna. Inte Haas bästa underlag och han imponerade väl inte direkt om man säger så, men ändå en fin skalp för Berankis.

Med tanke på Isners svaga säsongsinledning borde han ha en chans att fälla den 206 centimeter långe amerikanska jätten. Det som talar emot honom är främst hans egen fysik (blott 1,75 lång), Isners förmåga att höja sig inför hemmapublik samt det snabba amerikanska gruset (som ger Isner högre utdelning i sin serve än på europeiskt grus).

Kanske är det bara jag som hoppas att Berankis ska vinna eftersom jag tycker att det vore kul om 22-åringen börjar närma sig ett genombrott, men att Isner pressades till tre set och två tiebreaks mot Jack Sock (som Berankis besegrade i Delray Beach: 3-6, 6-4, 6-1) talar för att amerikanen inte inte är i närheten av att ta sig ur sin djupa formsvacka än.

Inget illa menat mot Sock. Jag gillar Sock och ser honom som ett stort framtidslöfte och han gjorde en bra match, men det är ett tydligt svaghetstecken att låta sig pressas så mot en 130-rankade 22-åring om man är på Isners nivå.

I och med att Haas i grunden är en mycket bättre spelare än Isner är jag beredd att kasta in en skrällvarning på Berankis.

Och Mónaco borde rimligtvis slå Ginepri, i raka set.

* * *

Så, låt oss nu kolla lite närmare på semifinalerna i Casablanca:

√ Stanislas Wawrinka (17) – Tommy Robredo (72)
Wawrinka har alltså bara lyckats slå Robredo en gång tidigare, på hardcourt i New Haven (Robredo leder med 4-1 i inbördes möten). Märkligt, kan tyckas – men så var det ju också fem år sedan de sist möttes (Monte Carlo 2008). Robredo har de senaste åren fört en tynande tillvaro på touren men levererar fortfarande på gruset. Har dock inte imponerat hittills i Casablanca och det ska mycket till för att han ska slå Wawrinka. Borde bli seger i raka set för schweizaren. Om nu inte några gamla demoner och nervositet sätter lite käppar i hjulet och tvingar fram ett skiljeset, men Wawrinka ska reda ut det här förhållandevis bekymmerslöst.

√ Kevin Anderson (29) – Martin Klizan (32)
Har bara mötts en gång tidigare, på hardcourt i Valencia 2011. Den gången blev det promenadseger för Anderson. Det tror jag inte att det blir den här gången, men tror samtidigt inte att Klizan rår på Anderson när sydafrikanen är i så bra form som nu. Är dock inte beredd att döma ut Klizan fullständigt. Tror inte att det blir någon överkörning. Tresetare? Inte omöjligt. Ser dock inte riktigt ett scenario där Klizan vinner. Det skulle vara om han lyckas rycka sönder Andersons matchrytm direkt och utmanövrerar honom i raka set. Känns inte troligt. Ju längre matchen lider, desto mer gynnar det Anderson. Dessutom. Nej, på förhand pekar allt mot seger för Anderson. Så är det. Men en intressant match lär det likväl bli.

* * *

Alla dagens resultat:

atpstats
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB