Startsida / Inlägg

15 framtidslöften – så gick det sen

av Henrik Ståhl

Efter säsongen 2012 listade jag 15 framtidslöften med störst potential att slå igenom inom en överskådlig framtid.

Nu, två år senare, undrar vi förstås:

Hur har det gått för dem?

Ja, det var en salig blandning namn jag slängde ihop i den där listan. Väldigt mycket har hänt de senaste två säsongerna och listan i sig känns redan hopplöst daterad.

Och det är ju tjusningen med tennis, som bekant. Det går snabbt, allt kan hända, bollen är rund och så vidare.

Men innan jag slänger ihop en ny lista med fräscha namn tycker jag att det är på sin plats att utvärdera den gamla.

Låt oss börja från botten och klättra uppåt:

* * *

Benoit Paire.
Benoit Paire.

15. BENOIT PAIRE (124)

PROGNOS INFÖR 2013: ”21-30. Bärgar sannolikt första ATP-titeln.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Har topp 20-kapacitet, dock i nuläget inte mycket mer än så. Måste mejsla fram ett kraftfullare spel för att kunna utmana mer offensivt.”

Jodå, Benny klättrade upp till plats 24 (hans bästa notering i karriären) under andra halvan av 2013 efter att ha inlett säsongen rankad 47. Avslutade året på plats 26 – men en knäskada satte stopp för hans framfart. Efter Australiska öppna 2014 spelade han inte på två månader på grund av skadan, som gjorde sig påmind under stora delar av säsongen. Har halkat ner till plats 124.

Kan han komma tillbaka under 2015? Jodå, får han bara vara skadefri borde han kunna klättra upp till samma rankningsnivå som under 2012/2013. Som med så många andra talanger är det oftast motivationen som brister, när inte skador sätter stopp.

* * *

Marius Copil.
Marius Copil.

14. MARIUS COPIL (201)

PROGNOS INFÖR 2013: ”80-100.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Påminner till viss del om spelare av Tomás Berdychs kaliber. Behöver utveckla sin repertoar, men det stabila grundspelet tyder på topp 20-kapacitet.”

Jag har följt Marius under några år nu – och än har han inte levt upp till mina förväntningar. Känns som att han aldrig riktigt tar sig ur startgropen. Jag menar, 201 i världen… Nä, han kan mycket bättre än så.

För potentialen, den finns där. Han är, vilket jag påpekade redan 2012, en begränsad spelare, men de kvaliteter han besitter har tagit liknande spelare till toppen. Kevin Anderson är ett bra exempel. Det kan räcka med att han gör en riktigt bra ATP-turnering för att det ska lossna för honom, och när det väl gör det tycker jag fortfarande att han ska kunna klättra sig upp långt innanför topp 50.

* * *

Steve Johnson.
Steve Johnson.

13. STEVE JOHNSON (37)

PROGNOS INFÖR 2013: ”80-100.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Topp 20-30. Inte nämnvärt sämre än Sam Querrey när han spelar på topp, och då har ändå landsmannen betydligt större erfarenhet.”

Det tog faktiskt längre tid än jag trott för Johnson att komma i gång, men när han väl gjorde det så gjorde han det med besked. Inledde säsongen 2013 rankad 175, avslutade den på plats 156.

Sedan klättrade han alltså nästan 120 placeringar på ett år. Grunden till succén lade han i Auckland (kvartsfinal, föll mot Yen-Hsun Lu) och Delray Beach (semifinal, förlust mot Kevin Anderson). Två Challenger-titlar på fyra finaler innan sommaren gjorde också susen. Även hösten blev bra för Johnson – i Washington slog han mammutservarna John Isner och Ivo Karlovic innan han föll mot Milos Raonic i kvarten och i Cincinnati besegrade han både Paire och Ernests Gulbis i raka set.

Har kapacitet att stabilisera sig inom topp 20 under de närmsta säsongerna.

* * *

Ryan Harrison.
Ryan Harrison.

12. RYAN HARRISON (193)

PROGNOS INFÖR 2013: ”30-50.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Visar ibland prov på topp 10-kapacitet, men det har tyvärr varit få sådana stunder under 2012.”

Ryan, Ryan, Ryan… Det har som bekant snackats länge om Ryan Harrison, och ungefär lika länge har han gjort sina fans förtvivlade. Fortfarande hopplöst omogen, såtillvida att han låter sitt heta temperament sätta käppar i hjulet. Även den spelmässiga stabiliteten lyser med sin frånvaro. Kan ibland blända med magisk tennis, men är på det hela taget alltid snudd på helt chanslös mot bättre spelare.

Han är dock inte äldre än 22, det ska man inte glömma. Har fortfarande chansen att få ordning på psyke och spel och faktiskt få utdelning för sin potential, även om det inte känns troligt att det kommer hända särskilt snart.

* * *

Bernard ”The Tank” Tomic. FOTO: BILDBYRÅN
Bernard Tomic. FOTO: BILDBYRÅN

11. BERNARD TOMIC (53)

PROGNOS INFÖR 2013: ”Runt 30.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Med rätt guidning och om han utvecklar åtminstone ett giftigt vapen har han topp 10-potential. Borde kunna utmana om Grand Slam-titlar i framtiden.”

När jag skrev listan för två år sedan låg Tomic på plats 52. Han avslutade säsongen 2013 på plats 51 och har trillat ner så lågt som 124 (i juli i år). Inledde 2014 med besked och gick som titelförsvarare till final i Sydney (förlust mot Juan Martín del Potro) innan en höftskada tvingade honom att avbryta matchen mot Rafael Nadal efter första set i Australiska öppna.

Det var sedan jämna plågor under resten av säsongen och om det inte varit för titeln i Bogota (finalseger över Karlovic) och semifinalen i Stockholm Open (förlust mot Grigor Dimitrov) hade det inte sett så överdrivet ljust ut för australiern inför 2015.

”Med rätt guidning” skrev jag för övrigt 2012. Kanske kan svenske Sotiris Danos ge honom det? Danos är naprapat och har tidigare jobbat med bland andra Roger Federer, och har anlitats av Team Tomic inför 2015. Hans jobb är att förbättra australierns fysik. Detta i kombination med att 22-åringen själv säger sig ha mognat och att 19-årige landsmannen Nick Kyrgios succé i Wimbledon kan ha en positiv effekt på den australiska tennisen i stort, bådar gott inför framtiden.

Vågar man hoppas på en rejäl framfart redan under 2015? Jodå, för trots att många redan har tröttnat på honom efter år av besvikelser så är han fortfarande en av de största talangerna av den yngre generationens spelare.

* * *

Andreij Kuznetsov. FOTO: AP
Andreij Kuznetsov. FOTO: AP

10. ANDREIJ KUZNETSOV (86)

PROGNOS INFÖR 2013: ”30-40.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Har tveklöst potential att slåss om Grand Slams i framtiden, och en topp 10-placering om några år känns nästan given.”

Båda prognoserna känns nu, med facit i hand, extremt överilade. Han nådde toppnoteringen 68 under första kvartalet 2013 men har sedan dess varit nere på plats 148 och vänt. Lätt hänt när man tar klivet från Challenger och satsar på ATP fullt ut – det blev en hel del förluster i förstarundan för Kuznetsov innan han gick tillbaka till Challengers för att hitta självförtroendet under slutet av 2013. Större delen av 2014 tillbringade han utanför topp 100, innan han så smått började klättra igen efter skrällsegern mot David Ferrer i Wimbledon.

Mina förhoppningar på ryssen har kanske sänkts en aning under de senaste två åren – jag kommer inte ihåg exakt varför jag satte så stor tilltro till honom då, men gissar att det var efter att ha sett några lovande insatser på ATP-touren – men jag tycker likväl att han lever långt under sin potential i dagsläget. Att han ska börja slåss om Grand Slams redan under 2015-2016 är kanske lite väl optimistiskt, men vi borde åtminstone få se mycket mer av honom de kommande åren än vi gjort hittills.

* * *

Jack Sock.
Jack Sock.

9. JACK SOCK (42)

PROGNOS INFÖR 2013: ”80-100.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Om inte förutsättningarna för offensiva brunkare med defensiva kvaliteter förändras radikalt borde han vara topp 10 inom fem år.”

Missade prognosen för 2013 med två placeringar (102), men har sedan dess klättrat ganska stadigt – mycket tack vare de många wild cards han tilldelats de senaste åren. Precis som sina landsmän är han bäst på hemmaplan: två semifinaler i USA (Newport och Washington) är hans klart bästa resultat i år.

Rent spelmässigt har 22-årige Socks utvecklingskurva inte pekat så brant uppåt som hans rankningsklättring. Han är i mångt och mycket samma spelare som 2012. Han har bara mer rutin och erfarenhet. Och det är ju inte så bara, egentligen. Förlorar sällan mot lägre rankade spelare och bjuder ofta toppspelarna på ordentligt motstånd.

Ingenting tyder på att hans framfart ska avstanna. Lär stabilisera sig mellan 20-30 under 2015 och bör åtminstone nosa på topp 10 under 2016.

* * *

Grigor Dimitrov imponerade mot Roberto Bautista Agut. FOTO: BILDBYRÅN
Grigor Dimitrov. FOTO: BILDBYRÅN

8. GRIGOR DIMITROV (11)

PROGNOS INFÖR 2013: ”20-30, men det verkliga genombrottet låter vänta på sig ett tag till.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Har topp 10-kapacitet i sig – den måste bara blomma ut.”

Att jag placerade Dimitrov så lågt som plats 8 av 15 ter sig så klart en smula underligt efter succésäsongen 2014, men det är ju lätt att vara efterklok. Vad gäller prognosen inför 2013 var jag spot-on: han landade på plats 23 efter en stark höst, då han bärgade karriärens första ATP-titel (i Stockholm).

Har utvecklats oerhört mycket sedan 2012 (som han avslutade rankad 48). Mycket starkare fysiskt, starkare psyke, bättre uthållighet, större tålamod. Med osviklig arbetsmoral har han envist kämpat på och tagit de nödvändiga kliv framåt som krävts för att han ska nå dit han är i dag.

Tre titlar blev det under 2014 (fyra totalt i karriären), en Grand Slam-semifinal (Wimbledon) och en -kvartsfinal (Australiska öppna). Dessutom två Masters-semifinaler (Rom och Toronto). Under 2015 bör han parkera sig inom topp 10 och det lär inte dröja länge förrän han lyfter sin första Grand Slam-buckla mot taket.

* * *

Alexandr Dolgopolov. FOTO: AP
Alexandr Dolgopolov. FOTO: AP

7. ALEXANDR DOLGOPOLOV (23)

PROGNOS 2013: ”Slår sig in på topp 10, men lyckas bara hålla sig kvar där i några veckor.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Har kapacitet så det räcker och blir över för att bli en stabil topp 10-spelare, om inte sjukdomen sätter stopp för det.”

Inte många rätt här. 2013 blev en total katastrof för ukrainaren. Han lyckades reparera skadan under 2014 men landade ändå ”bara” på en 23:e-plats på rankningen.

Dolgopolovs kapacitet, talang och potential må vara obestridlig, men nog börjar det kännas som att tåget har gått. Det är mer troligt att han blir stående på perrongen än att han hinner springa ifatt tåget igen, men man vet aldrig med Dolgo. 26 år gammal är han fortfarande lika oberäknelig som när han var 20.

* * *

Jerzy Janowicz. FOTO: BILDBYRÅN
Jerzy Janowicz. FOTO: BILDBYRÅN

6. JERZY JANOWICZ (43)

PROGNOS 2013: ”Håller han för pressen som lär vila tung på hans axlar efter succén i Paris har han goda möjligheter att slå sig in topp 15-20.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Har kapaciteten att bli en stabil topp 5-10-spelare. Under 2013 lär vi bli varse om han också har jämnheten som krävs.”

Jo, han slog sig ju in på topp 15 (plats 14, för att vara exakt) efter semifinalen i Wimbledon 2013, men därefter har det varit mer eller mindre misär för alla fans av polacken. Inledde året rankad 21 och föll ner till 65 innan han vände den negativa trenden med en final i Winston-Salem (förlust mot Lukas Rosol).

Bör dock poängteras att 24-åringen dragits med skador under både 2013 och 2014. När han väl varit frisk och hel så har han överlag spelat bra, men likväl aldrig varit i närheten av sin fulla potential.

Personligen har jag absolut inte gett upp hoppet om Janowicz än, trots att det var länge sedan vi såg honom åstadkomma något ordentligt. Han är fortfarande en väldigt intressant spelare med ett lovande spel. Som så många andra spelare därute måste han bara få ordning på allt. Jag tycker att han har goda chanser att slå sig in på topp 10 och konkurrera om Grand Slam-bucklor inom de närmaste åren.

* * *

David Goffin.
David Goffin.

5. DAVID GOFFIN (22)

PROGNOS INFÖR 2013: ”15-30.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Topp 10, het Grand Slam-kandidat.”

Att jag placerade Goffin så högt just efter säsongen 2012 är faktiskt inte så jättekonstigt. Det var trots allt den säsongen som han plockade ett set mot Federer i Franska öppna och fick med sig en del fina ATP-resultat, bara 21 år gammal. 2013 blev ett totalt haveri för Goffin, som tycktes ha tappat självförtroendet fullständigt och till på köpet drabbades av en allvarlig skada (bröt handleden under ett träningspass i september och tvingades operera).

Spelade helt okej när han väl kom tillbaka i början av 2014, men gjorde inte så stort väsen av sig. Sen kom sommaren. Efter Wimbledon (förlust i 1R mot Andy Murray) vann han fyra raka turneringar på lika många veckor (3 Challengers samt 250-turneringen i Kitzbühel). Han tog sig därefter till kvartsfinal i Winston-Salem (förlust mot Janowicz), vilket satte punkt för hans svit på 25 raka segrar (inklusive kvalet till Winston-Salem). 22 av matcherna vann han dessutom i raka set (hade en svit på 18 raka tvåsetssegrar, innan Maximo Gonzalez pressade honom till tre set i Kitzbühel).

En månad senare vann han andra ATP-titeln i karriären, i Metz (finalseger över Joao Sousa), följde upp det med ytterligare en Challenger-titel och tog sig sedan till final i Basel (förlust mot Federer).

Detta innebär att Goffin klättrat inte mindre än 88 placeringar på världsrankningen under 2014, från plats 110 till 22. Jag är därför benägen att fortsätta se topp 10-potential i honom inför framtiden. För trots att succén i år på många sätt kändes som en blixt från klar himmel så är det inte så himla förvånande – vi har ju känt till hans kapacitet och potential sedan 2012, åtminstone.

* * *

Martin Klizan.
Martin Klizan.

4. MARTIN KLIZAN (34)

PROGNOS INFÖR 2013: ”10-20.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”En oslipad diamant som faktiskt redan har det som krävs för att bli en framtida topp 10-spelare, Grand Slam-utmanare och superstjärna – det handlar mest om finjusteringar och att samla på sig erfarenhet.”

Oj. Okej. Här finns ju inga ursäkter. Att placera Klizan så högt som plats 4, det kan jag inte förklara på något annat sätt än att jag tidigt fattade tycke för den här liraren. Visst, han slog ut Jo-Wilfried TsongaUS Open, bärgade sin första ATP-titel, vann fyra Challenger-titlar och svarade för några riktigt briljanta insatser under 2012, men en fjärdeplats på listan… Jag tycker förvisso fortfarande att han är en oslipad diamant, men vafan. Nä. Det här var ett haveri från min sida.

2013 var en katastrofsäsong för 25-åringen. Har överlag börjat hitta tillbaka till sitt 2012-jag, men det räcker definitivt inte om han vill slåss om topp 10-placeringar och Grand Slam-bucklor.

Så, vad tror vi om Klizan inför 2015? Topp 20-30? Ja, det ska vi väl kunna tippa utan att skämmas. Personligen hoppas jag så klart på mycket mer än så, men man måste vara lite realistisk också.

* * *

Marin Cilic.
Marin Cilic.

3. MARIN CILIC (9)

PROGNOS INFÖR 2013: ”Är en het kandidat att ta Janko Tipsarevics plats inom topp 10-sfären. Borde kunna slå sitt personbästa (världsnia) och ta sig till minst en Grand Slam-semifinal.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Stabil topp 10-spelare, troligtvis några placeringar bakom Novak Djokovic och Andy Murray, som är i hans ålder (födda 1987, Cilic född 1988). Lär åtminstone ta sig till en och annan Grand Slam-final innan karriären är över.”

2013 var definitivt inget kul år för Cilic. Nosade visserligen på en topp 10-plats (var världselva under sammanlagt 8 veckor mellan februari och maj) men var dopningsavstängd andra halvan av säsongen. Det är först nu under 2014 som han kommit i gång på allvar. Titeln i US Open (finalseger över Kei Nishikori) gav honom inte bara första Grand Slam-bucklan i karriären, utan också positionen som världsnia.

Tredjeplatsen på listan får väl sägas ha varit välförtjänt då, så här med facit i hand.

* * *

Kei Nishikori.
Kei Nishikori.

2. KEI NISHIKORI (5)

PROGNOS INFÖR 2013: ”Kan han bara hålla sig hel och frisk borde han åtminstone börja nosa på en topp 10-placering under 2013.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Topp 10 och het Grand Slam-kandidat. En självskriven tronarvinge, helt enkelt.”

Jodå, Nishikori nosade faktiskt på en topp 10-placering redan under 2013 (var som bäst världselva under sammanlagt 5 veckor mellan juni och augusti). Sedan dess har han inte bara stabiliserat sig inom topp 10 utan även klättrat upp så högt som till plats 5. Nådde dessutom sin första Grand Slam-final (US Open, förlust mot Cilic) och Masters-final (Madrid, förlust mot Nadal) i karriären under 2014. Första Grand Slam-bucklan lär komma hyfsat snart.

* * *

Milos Raonic.
Milos Raonic.

1. MILOS RAONIC (8)

PROGNOS INFÖR 2013: ”Slår sig in på topp 10. Når för första gången en Grand Slam-kvartsfinal. Semifinal eller final? Nja, det dröjer nog ett år till.”
PROGNOS KARRIÄREN: ”Givetvis en framtida tronarvinge, annars hade han inte toppat den här listan. Förväntningarna är skyhöga, men han har flera gånger bevisat att han kan fälla tunga pjäser och han har onekligen kapaciteten att slåss om GS-titlar i framtiden.”

Jag minns så väl att jag våndades över topplaceringen när jag skrev den här listan för två år sedan. Ville egentligen sätta Nishikori som etta, men hans skadebekymmer fick mig att tveka (var det någon som sa del Potro?). Slängde därför in brasklappen ”Hade toppat den här listan om det inte vore för skadehistoriken” i min motivering till Nishikori.

Men nåväl.

Raonic slog sig in på topp 10 för första gången i karriären i augusti 2013, efter finalen i Canada Masters (förlust mot Nadal). Han trillade ner till plats 11 efter bara en vecka, och sedan dröjde det till månadsskiftet mars/april 2014 innan han befäste sin position som topp 10-spelare. Nådde ingen Grand Slam-kvartsfinal under 2013, som jag trodde, utan som bäst åttondel (Australiska öppna, US Open). Tog sig däremot till sin första semifinal i år (Wimbledon; några veckor tidigare tog han sig till första GS-kvarten, i Franska öppna).

Än så länge har han levt upp till de högt ställda förväntningarna. Nästa steg blir en Grand Slam-buckla, eller en final – eller åtminstone en Masters-titel.

* * *

Jahopp, det var det. Jag blandade och gav för två år sedan, om man säger så. Topp 3 känns ju jäkligt given i dag, men man ska komma ihåg att det faktiskt är väldigt många som tvivlat på Raonic, Nishikori och Cilic. Precis som mitt 2012-jag tvivlade en aning på Dimitrov. Det har runnit mycket vatten under broarna, och framför allt Nishikoris och Cilics framgångar har knappast varit givna.

Nåväl. Ska snart börja knåpa på en ny lista. Den kan bli riktigt intressant, med tanke på att det hänt otroligt mycket bara under den gångna säsongen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB