Arkiv för June 2016

- Sida 1 av 1

10 skäl till att älska östra London

av Anna Norström
Naturvin ftw hos Leilas shop vid Arnold Circus.
Naturvin ftw hos Leilas shop vid Arnold Circus.

1. Det är något med östra London. En eklektisk mix av Södermalm meets landsbygden meets jetset. Bor man här i Shoreditch med omnejd så är man med största sannolikhet en gentrifierad konstsamlande pr-man med en månadslön att spendera på att leva i en ekologisk bubbla med fäbless för att återvinna, konsumera lyxknark och läsa The Observers alla söndagsbilagor.

Så var det inte när jag började hänga i området för 16 år sedan. Det var snarare som Södermalm var innan det blev nya Östermalm. Det var indie innan indie blev inne.

Nu skjuter Londons dyraste shoppinggata Redchurch Street genom stadsdelen. Parfymbutik och konstgalleri istället för pundare, fanzine-butik och fishandchip-shop. Men det nya Shoreditch är förföriskt fint också, som en liten småstad i sig. Speciellt lycklig i själen är vid inköp av en pava naturvin till helglunchen från Leila’s shop, 15-17 Calvert Avenue.

GOSH så lyxigt med vinlunch och bring your own, tänker ni. Och precis så är det om man ringer på vid porten borta hos Margot Henderson’s lunchrestaurang. Här äter man bondska rätter, nyskördad sallad och typiskt brittiska puddings så man storknar. En toast med mushade böner och mynta har etsat sig fast från sist. Men det finns ett stort TYVÄRR. Niklas Ekstedt har spenderat ett avsnitt av Niklas Mat som praktikant i köket och därför går det nästan inte att undvika andra svenskar här. Och vi vet ju hur vi svenskar reagerar på andra svenskar utomlands? Nej, tack. Rochelle Canteen, Arnold Circus. 

Mer naturvin hos Sager + Wilde.
Mer naturvin hos Sager + Wilde.

2. På tal om naturvin. Gillar man det så är östra London den mest naturvinstäta delen av stan. Åtminstone om du frågar sommelieren på Sager + Wilde som räknar upp flera barer med naturvinsprofil i närområdet. Till Sager + Wilde kommer man för att äta små punkiga serveringar av till exempel makrillpaté med rostade vindruvor och dricka olika goda glas bland en salig mix av människor (britterna verkar ha en mindre komplex relation till naturvin).

För övrigt: obs! här jobbar en svensk. Sager + Wilde, 193 Hackney Road.

3. Ännu mer klirr i glasen. Gillar man proffsigt drinkhantverk så är östra London hem åt några av stans bästa cocktails. Så som Happiness Forgets på Hoxton Square, där du bordserveras drinkar i dunkel pyttig källarlokal. Numer har man även tagit över restaurangen ovanpå och öppnat Petit Pois med franska klassiker som Moules frites och råbiff på menyn. Happiness ForgetsHoxton Square 8-9. 

4. Ett hotell jag återvänder till i London är Hoxton Hotel. För att det är prisvärt (runt 100 pund natten), ligger bra till, har en lobby som förvandlas till poppis bar under kvällar och helger samt sköna sängar. Dessutom finns hipstriga kedjan Ace Hotel med liknande koncept bara ett stenkast härifrån, något dyrare rumspris och med stökiga klubbar i källaren (ingång utifrån gatan). För mer lyx testa Terence Conrans designhotell The Boundary med färre än 20 individuellt inredda rum. The Hoxton, 81 Great Eastern Street.

5. … och om man gjort en för sen kväll på Ace Hotel utan att bo där så finns energin i en pricy glasflaska direkt till höger med repan i ryggen. Här i hörnan kan man köpa nypressade juicer och smoothies hos East London Juice Co. 148-149 Shoreditch High Street.

Juiced up!
Juiced up!

6. Även om Spitalfields Market numer inte bjuder på några unga designerstudenter (typ Stella McCartney) som brukade stå och kränga sina provplagg back in the days så är det värt ett hello. En hel del vackra smycken och flera välsorterade second hand-butiker som Blondie på 114 Commercial Street och många snygga jeansjackor, spetsiga cowboyboots samt övrigt Dr Quinn-mode längs med Brick Lane.

7. En bra pub, för såväl pints ute på innegården – och söndagsstek är The Owl & Pussycat. Bra location på 34 Redchurch Street.

8. Bra helgfrukost finns vägg i vägg med tidigare nämnda Leila’s shop, nämligen Leila’s café. Menyn är kort: äggrätter eller toast med tillbehör. Äggulorna är så gula att man tror påsken ringer på och äppeljuicen utan tillsatser. Resten av klientelet är wanna be-författare på släkt-apange och föräldrar ute med sina vuxna barn. En av servitriserna är extra ljuv, som hämtad ur Harry Potter, 15-17 Calvert Avenue.

Perfekt ägg-frulle!
Perfekt ägg-frulle!

9. Två självklara middagsval i Shoreditch är The Clove Club och Lyle’s. Den förstnämnda prisades förra veckan under World’s 50 Best Restaurants som The List’s Highest New Entry och nummer 26 i världen. Extremt prisvärda nybrittiska rätter signerade köksmästare Isaac McHale.

10. Varje söndag jag är i London brukar jag gå till blomstermarknaden på Columbia Road och fantisera om hur jag bor i närheten och köper hem snittblommor och krukor för vrakpriser. Men så brukar jag nöja med ett vinglas på utmärkta restaurangen Brawn istället (söndagslunch tills 16), 49 Columbia Road.

 

Världens ”bästa” restaurang på en flygplats?

av Anna Norström

13322099_10154251083108921_3978631998184940360_n

Om jag har kritiserat Arlanda för sitt matutbud (HÄR och HÄR bland annat). Därför blir jag ändå glad när Terminal 2 på Heathrow har hottats till med en sådan bra finish att det är lätt att tro att man är i någon slags lyxgalleria som blivit scen åt Schyffert-Lindström-showen ”Ljust och fräscht”. Gucci har flyttat in och 3-stjärniga brittiske kocken Heston Blumenthaal har signerat en restaurang som serverar hans berömda nitroglycerin-glass.

Men grannen lockar mig mer än Heston som mest verkar servera pizza. ”Världens bästa flygplatsrestaurang”,är strajpat lite överallt och in skjutsas jag restaurang The Gorgeous Kitchen som skulle kunna ha designats av Jonas Bolins franska kusin: lite art deco-känsla med runda bollar till ljuslyktor, välvda pinnstolsryggar och dova färger i kombination med mässing.

Menyn är en salig mix: asiatiskt möter engelska klassiker så som en uppdaterad fish n’ chips och pasta med köttfärssås. Jag tar en rödspätta med nypotätäter, tomatsallad och creme fraiche med koriander. Tillbehöret broccoli med mandel och åker med servisens inrådan som ”något annorlunda”.

I bakgrunden spelas covermusik av skråliga The Corrs/ Celine Dion-wannabes. Man skulle kanske investerat i ett högtalarsystem men jag gissar att alla pengar gick åt till inredningen.

Och: Ibland är en broccoli bara en broccoli. Lite överkokt i kanterna och för mjuk i mitten som om någon dragit på spisen för hårt och ångrat sig för sent. (Strax hör jag för övrigt servisen sälja in fish n’ chipsen som ”något annorlunda”). Och så lite mandel.

Fiskrätten är en blek historia. Tallrikens innehåll är just precis vad som utlovats. Och lika smaklös som flygplansmat. Fisken torr och får ingen draghjälp av fraichen som smakar mycket lite av koriander. Några tomater med bismak av kylskåp och lite ruccola.

Världens bästa flygplatsrestaurang, enligt en lista av CNN, Condé Nast Traveller och Travel Channel, håller i det jag beställer samma nivå som en halvbra sunkpub invid en järnvägsstation i valfri mindre svensk stad. Gorgeous? Nej – snarare medioker.

Då äter jag hellre en köttbit på Mash på Kastrup vilken dag som helst. Så, man får hoppas att Pontus Frithiofs nya Pontus in the Air på Arlanda är en större kulinarisk upplevelse. Kanske kan den kvala in på den här listan nästa gång? 

10 bästa Flygplatsrestaurangerna 2015

  1. The Gorgeous Kitchen – Heathrow Airport, London
  2. Legal Sea Foods – Logan International Airport, Boston
  3. Sushi Kyotatsu – Narita International Airport, Tokyo
  4. Brasserie FLO – Charles de Gaulle Airport, Paris
  5. Globe@YVR – Vancouver International Airport, Vancouver
  6. One Flew South – Hartsfield-Jackson International Airport, Atlanta
  7. Altitude – Geneva Airport, Switzerland
  8. Tortas Frontera – Chicago O’Hare International Airport, Chicago
  9. Corky’s Ribs & BBQ – Memphis International Airport, Memphis
  10. Porta Gaig – El Prat Airport, Barcelona

HELA listan HÄR.

Sida 1 av 1