Startsida / Inlägg

Münchens första hinder heter Zürich

av Pierre Wingren, reporter

De tyska rekordmästarna Bayern München vill, mer än någonsin, delta i årets Champions League-final. Turneringen avgörs på Allianz Arena – i München. Senast finalen spelades i södra Tyskland tvingades Bayern-spelarna se på när ligakonkurrenten Borussia Dortmund spöade Juventus med 3-1. Och det är ingen kul känsla. Inte alls.

Så nog fasen vill de tyska jättarna spela final på hemmaplan den här gången. Men efter en ganska svag säsong måste de först och främst överleva kvalspelet in i Europas finrum. I dag lottades man mot schweiziska FC Zürich, som endast var en poäng i från att vinna ligan.
– Det är en utmaning som är intressant, och som går att lösa. Vi har stora chanser att nå gruppspelet, säger tränare Jupp Heynckes.

Den 17 augusti inleder tyskarna hemma, sex dagar senare får man åka till Schweiz. Heynckes är nöjd med lottningen, särskilt då man slipper resa så långt för att spela. Men någon underskattning är det inte tal om.
– Den schweiziska fotbollen är mycket bra. Zürich slutade endast en poäng efter Basel förra säsongen. Det talar för lagets kvalitet, säger tränaren till klubbens hemsida.

Bayern München ska givetvis klara av uppgiften, men Zürich kommer att stå kompakt och vara riktigt taggade. En kvalmatch till Champions League är aldrig enkel, så är det bara. Det är så mycket som står på spel.
Men jag tror på Heynckes – han brukar ha en räv bakom örat, det är en slipad taktiker. I övrigt är det säkert många Dortmund-supportrar som ser fram emot Champions League. Det är svårt att inte dra paralleller till 1997, när finalen ägde rum i München. Men det är nya tider, nya förutsättningar och en betydligt mycket sjukare fotbollsvärld.

För överraskningslaget Hannover 96 väntar en tuff uppgift. För att ta sig till Europa League måste man slå ut Sevilla. Fast helt tokigt är det kanske inte heller, trots allt ligger Hannovers största styrka i att försvara sig väl och sedan kontra blixtsnabbt.

Schalke 04 fick en lättare lottning då Ralf Rangnick och Raúl kommer att ställas mot HJK Helsingfors. Ett dubbelmöte som rimligtvis endast kan sluta på ett sätt.

Men det är klart, i går åkte lilla Mainz ut mot rumänska Gaz Metan. Otroligt svagt.

För den som har missat det är Borussia Dortmund och Bayer Leverkusen redan klara för spel i Champions League.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB