Startsida / Inlägg

Mönchengladbach blir att räkna med

av Pierre Wingren, reporter

Hamburger SV såg håglöst och idéfattigt ut. Då valde klubben att fatta rätt beslut och sparkade tränaren Thorsten Fink. Den rutinerade holländaren Bert van Marwijk ersatte och fick direkt fart på laget. HSV började spela en modig och målglad fotboll, de bjöd på stor kamp och såg mer ut som ett lag. De fick ett uppsving. Inlånade anfallaren Pierre-Michel Lasogga började ösa in mål.

Det var det här laget som Borussia Mönchengladbach spelade mot i lördags. Lucien Favres Gladbach som förstärkte sig fint i somras, ett lag som såg starkt och spännande ut. På hemmaplan har de inte gjort någon besviken. Men inför bortamatchen mot Hamburg hade laget bara tagit ett poäng på bortaplan – mot FC Augsburg.

Nu var det inte så att Gladbach spelade ut HSV i lördags. Matchen var jämn även om bortalaget spelade en bättre fotboll. I första halvlek satte Max Kruse fart när han såg att mittbacken Sobiechs passning hem till målvakten Adler var svag. Anfallaren gjorde 1-0 till Mönchengladbach.

I andra halvlek var Lasse Sobiech i farten igen. Den här gången tappade han bollen på egen planhalva och Raffael var snabb att servera Kruse till 2-0. Därmed åkte van Marwijk på sin första förlust som HSV-tränare – och för Borussia Mönchengladbach innebar resultatet att spelarna kunde fira säsongens första trepoängare på bortaplan.

Om Lucien Favres lag, med svenskarna Oscar Wendt och Branimir Hrgota, kan visa upp ett liknande spel på bortaplan som de gör på hemmaplan så blir de verkligen att räkna med i år. Borussia Dortmund och Bayern München känns givetvis utom räckhåll (BVB krossade Stuttgart, Bayern tog en sedvanlig trepoängare i en jobbig match mot Hoffenheim). Men Bayer Leverkusen, med CL-belastning, får helt klart se upp. Sami Hyypiäs gäng åkte på en svidande 0-1-förlust mot Eintracht Braunscweig.

Men framför allt är det kanske Schalke 04 som ”drabbas värst”. Ruhrklubben behöver en plats i Champions League, men känslan är att Gladbach är det bättre laget. Bakom lurar dessutom storsatsande VfL Wolfsburg som sakteliga tycks hitta formen och stabiliteten.

* Borussia Mönchengladbach har gjort 25 mål på 65 skapade målchanser. 38,5 procent av chanserna blir alltså mål. Ingen annan klubb i Bundesliga är lika effektiv.

* Laget har gjort 25 mål framåt och har därmed gjort ett mer än trippelvinnarna från München. De förfogar över en fruktad kvartett (Herrmann, Arango, Raffael och Kruse) som har varit inblandade i 23 av de 25 målen.

* Gladbach är ett starkt lag i slutet av matcherna. Endast Dortmund har gjort fler mål under de sista 30 minuterna. Dessutom har de bara släppt in ett enda mål under den sista kvarten – ligabäst.

* Precis som Hannover 96 och SC Freiburg har Borussia Mönchengladbach fredat sitt mål när de får hörnor emot sig.

Borussia Mönchengladbach blir helt klart att räkna med. Och det gläder mig.

Bundesliga omgång 11:

Borussia Dortmund – VfB Stuttgart 6-1
1. FC Nürnberg – SC Freiburg 0-3
TSG Hoffenheim – Bayern München 1-2
Hamburger SV – Borussia Mönchengladbach 0-2
Eintracht Braunschweig – Bayer Leverkusen 1-0
Hertha Berlin – Schalke 04 0-2
Eintracht Frankfurt – VfL Wolfsburg 1-2
FC Augsburg – FSV Mainz 05 2-1
Werder Bremen – Hannover 96 3-2

***

Dags för ytterligare en härlig Champions League-vecka. Fyra tyska lag är i farten och först ut är Bayern München och Bayer Leverkusen på tisdag. På onsdag kliver Borussia Dortmund och Schalke 04 in i handlingarna.

Bayern München står inför ett rutinuppdrag då de åker till Tjeckien för att möta ett svagt Viktoria Plzen. FC Bayern är givetvis stora favoriter, och det enda som kan göra gruppen en aning spännande är om Manchester City gör jobbet mot CSKA Moskva. Arjen Robben stannar hemma i München och vilar upp sig inför helgens ligamatch.

I ligan är FC Bayern obesegrat i 36 raka matcher – därmed har de tangerat Hamburgs gamla rekord. Bastian Schweinsteiger och Franck Ribéry har också chansen att tangera ett rekord. 2002-2003 vann David Beckham elva raka Champions League-matcher. Bastian och Franck står på tio raka inför matchen.

Som vanligt gäller det dock att spela med full koncentration. Förra året såg vi vad som hände när Bayern-spelarna slappnade av mot BATE.

Trolig startelva:

Neuer
Rafinha, Boateng, Dante, Alaba
Lahm
Müller, Schweinsteiger, Kroos, Ribéry
Mandzukic

Bayer Leverkusen står inför en fruktansvärt viktig match. Sami Hyypiäs lag är starkt på hemmaplan i Champions League och har följaktigeln vunnit matcherna mot Sociedad och Sjachtar. På bortaplan mot Manchester United såg det inte alls bra ut, och även om Hyypiä skickade ut ett reservbetonat lag mot Braunschweig i lördags så höjde knappast 0-1-förlusten självförtroendet.

Leverkusen har satt sig i en komfortabel och bra sits i gruppen. Men de måste börja vinna på bortaplan. De ska möta Sjachtar Donetsk i kväll och behöver åtminstone en poäng för att det inte ska bli riktigt jobbigt. Ukrainska Sjachtar är dessutom ett lurigt lag, det är svårt att veta hur bra de är. På hemmaplan är de dock starka och Leverkusen måste se upp – dessutom måste de klara sig utan Stefan Reinartz.

Trolig startelva:

Leno
Donati, Toprak, Spahic, Boenisch
Bender, Rolfes, Castro
Sam, Kiessling, Son

***

Schalke 04 fick en kostsam läxa när Chelsea kontrade ut Ruhrklubben i Gelsenkirchen. Matchen slutade 0-3 men Schalke ligger fortfarande bra till i gruppen då de till skillnad från Chelsea vann mot Basel och Bukarest. Är det Schalkes tur att kontra ut Chelsea i London?

José Mourinho känns dock för smart för att gå i den fällan. Och sanningen är trots allt att Schalke får vara nöjda med en andraplats. Nu har dock spelarna fått tanka lite självförtroende efter 2-0-vinsten mot Hertha Berlin i lördags. Anfallaren Adam Szalai har stått över några träningar men hoppas vara redo för spel på onsdag. Även Roman Neustädter ska kunna spela i London.

Schalkes största hopp heter kanske trots allt Julian Draxler. I Berlin sköt han sig ur krisen och såg riktigt het och spelsugen ut igen. Han har haft en tung period, vilket inte är så konstigt, då omgivningen har ställt orimliga krav på den unge stjärnan.

Viktigast blir förstås att hålla ihop försvaret på samma fina sätt som mot Hertha Berlin. Chelsea lär vara revanschsuget, men också i lite gungning, efter 0-2-förlusten mot Newcastle. José Mourinho menar också att startelvan kommer att se ordentligt annorlunda ut.

Trolig startelva:

Hildebrand
Uchida, Höwedes, Matip, Kolasinac
Neustädter, Aogo
Boateng, Meyer, Draxler
Szalai

Borussia Dortmund har klättrat upp till en något behagligare situation i sin grupp. Efter vinsten mot Arsenal har Jürgen Klopps lag avancemanget i egna händer. Men det är långt ifrån klart och en tuff match mot Arsenal väntar hemma på Westfalenstadion. Samtidigt möter Marseille Napoli – en match som är klart intressant då Dortmund, Arsenal och Napoli har sex poäng vardera.

Jürgen Klopp är åter tillbaka på tränarbänken efter sin avstängning och kommer att leda sitt formtoppade Dortmund mot ett formtoppat Arsenal. Det är ett härligt toppmöte mellan ettan i Premier League och tvåan i Bundesliga. Kombinationsspelet såg riktigt bra ut i Dortmunds 6-1-vinst mot VfB Stuttgart, men Arsenal är trots allt ett motstånd av annan kaliber.

De tre poängen som står på spel är oerhört viktiga för båda lagen. Det här är två klubbar som vill gå vidare – men också två klubbar som har pressen på sig. Segraren i det här mötet hamnar i en relativt bekväm situation inför slutspurten. Borussia Dortmund har aldrig förlorat mot engelskt motstånd på hemmaplan – och vill förstås inte börja nu.

Trolig startelva:

Weidenfeller
Grosskreutz, Subotic, Hummels, Schmelzer
Bender, Sahin
Aubameyang, Mchitarjan, Reus
Lewandowski

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB