Startsida / Inlägg

Bundesliga omgång 11

av Pierre Wingren, reporter

Fredag 20:30

Borussia Dortmund – VfB Stuttgart
Borussia Dortmund inleder omgången hemma mot Stuttgart – och det handlar givetvis om att sätta press på toppkonkurrenterna från München och Leverkusen. 3-1-vinsten i derbyt har säkerligen stärkt självförtroendet hos ett BVB som inte har spelat den mest lysande fotbollen (men ändå vunnit sina matcher). Stuttgart är dock i gott slag, även om de bara har spelat oavgjort tre matcher i rad. Under tränaren Thomas Schneider är de dock obesegrade. Roman Weidenfeller gör sin 300:e match.

Lördag 15:30

1. FC Nürnberg – SC Freiburg
Riktigt spännande bottenmöte när ligans två lag utan trepoängare drabbar samman. Båda lagen behöver, och vill, förstås vinna. Der Clubs nye tränare Verbeek kräver en vinst och ett modigare och mer offensivt spel. Freiburg måste återhämta sig efter tunga 0-3-förlusten mot Hamburger SV där måvakten Oliver Baumann var skyldig till de tre målen. Spännande.

TSG Hoffenheim – Bayern München
”Man kan störa Bayern, men vi behåller poängen”, säger en smått kaxig och självsäker Manuel Neuer. Och visst har han helt rätt i det han säger. FC Bayern har haft lite problem i ligaspelet, men trepoängarna trillar in ändå. De har inte förlorat på 35 ligamatcher och kan därmed tangera Hamburgs rekord. En bortamatch mot Hoffenheim väntar på Guardiolas lag, ett Hoffenheim som äntligen tog en seger igen när de besegrade Hannover med 4-1. Det där självförtroendet måste de ta tillvara på om de vill störa FC Bayern – och de måste hålla koll på Mario Mandzukic.

Hamburger SV – Borussia Mönchengladbach
Under Bert van Marwijks ledning har HSV tagit åtta av tolv möjliga poäng – och spelet har sett bra mycket bättre ut. Även en kille som van der Vaart har hittat toppformen igen, vilket så klart är viktigt. Den holländske tränaren måste dock ändra om i backlinjen då Djourou saknas på grund av skada – det lär alltså bli ett ungt mittlås med Tah (17) och Sobiech (22). Gladbach är ett av ligans bästa lag – på hemmaplan. På bortaplan har det inte gått alls lika bra, de har bara spelat in en poäng mot Augsburg. Vill Gladbach hålla fast om fjärdeplatsen gäller det att börja prestera även på bortaplan. Kan bli en trevlig match mellan två målfarliga lag.

Eintracht Braunschweig – Bayer Leverkusen
”Vi är i en svår situation, och det blir svårt att ta sig ur den”, säger Braunschweig-spelaren Bellarabi. Det är dock bara tre poäng upp till kvalplatsen, men åtta förluster på tio matcher talar sitt tydliga språk. Nu väntar en oerhört tuff match mot Leverkusen, ett Leverkusen som har överträffat förväntningarna. Sami Hyypiäs lag spelar bra och stabilt och de ligger på samma poäng som tvåan Dortmund – bara en poäng bakom FC Bayern. Bortalaget är klara favoriter.

Hertha Berlin – Schalke 04
Hertha Berlin gick upp från 2. Bundesliga till den här säsongen – och deras inledning på säsongen påminner mycket om Frankfurts förra året. De spelar fräckt, modigt och med gott självförtroende. De gjorde en riktigt bra match mot FC Bayern förra omgången och vill förstås spinna vidare på det spelet – då kan de absolut plocka poäng mot ett Schalke som åkte på en derbyförlust mot Dortmund och en CL-förlust mot Chelsea.

Lördag 18:30

Eintracht Frankfurt – VfL Wolfsburg
Armin Vehs lag har gått riktigt stark i Europa League, men i ligaspelet börjar det se allt sämre ut och resultaten måste snart gå deras väg. De dalar ner mot botten och har inte vunnit sedan omgång fem. Nu stöter de på ett Wolfsburg som kanske (?) äntligen har vaknat – klubben har trots allt tagit två segrar i rad och påbörjat klättringen uppåt i tabellen. Offensivt har det sett riktigt piggt ut och rutinerade Olic levererar.

Söndag 15:30

FC Augsburg – FSV Mainz 05
Augsburg och Markus Weinzierl får klara sig utan avstängde Jan Moravek när Mainz kommer på besök. Hemmalaget vill in på framgångsspåret igen, ”vi måste vara effektivare, göra färre misstag. Det är en fråga om självförtroende och mognad. Vi kommer att utvecklas mer”, analyserar tränare Weinzierl läget. Mainz vände på den negativa trenden när de vann med 2-0 mot Braunschweig i förra omgången. I den matchen skickade Thomas Tuchel ut en startelva med en snittålder på 30,17 år. Rutin som Augsburg inte har.

Söndag 17:30

Werder Bremen – Hannover 96
Bremen och Hannover avslutar omgång elva och kommer garanterat gå för seger. Werder har inte vunnit på fyra matcher i rad och senast åkte de på en svidande 0-3-förlust mot Wolfsburg. Mittfältaren Junuzovic lovar bättring inför matchen mot Hannover. Bortalaget Hannover väntar ännu på säsongens första trepoängare på bortaplan, dessutom saknas Diouf och Marcelo på grund av avstängning. Oklart hur det här kommer att gå – men det kan helt klart bli underhållande.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB