Startsida / Inlägg

Inget omspel – och så här gick omgång 10

av Pierre Wingren, reporter

En härlig Bundesliga-omgång är förbi. Vi bjöds på ett intensivt Revierderby, målvakstavlor i Freiburg, galna domslut i Hannover och en urladdning i Mönchengladbach. Och vi fick än en gång bevittna ett oslagbart Bayern München. Om de inte tappar poängen i den typen av matcher – när kommer de då att göra det?

I dag stod det klart att matchen mellan Bayer Leverkusen och TSG Hoffenheim inte kommer att spelas om. Fifa försökte utöva sin makt redan 1994 (när vi hade en liknande situation), men nu är inflytandet större. Det heter att beslutsfattarna tycker det är jobbigt (som fotbollssupportrar), men att de inte har något val. Matchen kommer inte att spelas om. Ett beslut som mest väcker avsmak runt om i Tyskland.

Men som jag var inne på tidigare: det är nog bra, trots allt. Om den här matchen hade spelats om så kan jag ge mig på att vi hade fått utstå liknande diskussioner efter varje omgång. En boll som var inne (eller inte), en felaktig men avgörande offside, en missad straff och så vidare. Det hade blivit en ohållbar och löjlig diskussion.

Däremot är jag övertygad om att debatten om tekniska hjälpmedel kommer att belysas annorlunda framöver.

I dag hann jag ta mig till Euro Talk-studion igen. Det blev mycket snack om målvakter. Nu måste jag banne mig få någon mat i magen.

Bundesliga omgång 10:

VfB Stuttgart – 1. FC Nürnberg 1-1
Tränaren Gertjan Verbeek gjorde debut på bänken för sin nya klubb 1. FC Nürnberg – men klubben väntar fortfarande på säsongens första ligaseger. En bortamatch mot Stuttgart är dock ingen enkel uppgift och ett oavgjort resultat är inget att skämmas för. Målen föll snabbt i matchen när Ibisevic satte en straff, men Drmic kunde kvittera för Nürnberg kort därefter. Nürnberg spelade bra och modig fotboll, men det var Stuttgart som skapade matchens hetaste chanser. Det blev dock inga fler mål och matchen slutade med ett rättvist kryss.

Bayern München – Hertha Berlin 3-2
Hertha Berlin har inte vunnit i München sedan den 29 oktober 1977 – men det var faktiskt nära en efterlängtad seger. Jos Luhukay hade verkligen lyckats med förberedelserna inför matchen och skickade ut ett modigt och fräckt lag på Allianz Arena. Ramos var aktiv och nickade också in 0-1 och skapade ytterligare en riktig storchans. Ben-Hatira skickade bollen i ribban. Guardiola hade mer än spelet att oroa sig för när Kroos och Robben var tvungna att lämna planen på grund av skada. Mandzukic och Götze ersatte – och än en gång betalade FC Bayerns galet kvalitetsstämplade bänk av sig.

Mandzukic gjorde 1-1 och nu förvandlades FC Bayern till det lag som vi är vana att se. De tog över bollinnehavet och dominerade matchbilden. Hertha lyckades dock freda sig och bjöd inte FC Bayern på särskilt heta målchanser. I andra halvlek var det Hertha som skapade första chansen, men än en gång var det Mandzukic som gjorde mål. 2-1. Även Götze nätade till 3-1. Bortalaget visade moral och kom tillbaka med ett Ben-Hatira mål, men det räckte in hela vägen. FC Bayern toppar fortsatt tabellen i Bundesliga.

Schalke 04 – Borussia Dortmund 1-3
Matchen började några minuter sent eftersom några idioter i bortablocket kände att det var på sin plats med bengaler på plan och i angränsande block. Otroligt beklagligt och i nästa vecka ska BVB komma med en kommentar på vad som sker – även förbundet utreder saken och Dortmund kan förstås straffas med en ”spökmatch”.
Matchen var bra mycket roligare än spektaklet innan avspark – ett högt tempo med hårda dueller och härliga målchanser. Det var dock Dortmund som kontrollerade händelserna och hade enklare att hänga med i matchen. Aubameyang fick en smörpass från Reus och gjorde 0-1. Efter en halvtimme kom Schalke bättre in i matchen och fick också en straff när Fuchs föll. Boateng klev fram men slog en svag straff som Weidenfeller räddade.

Schalke ville framåt i andra halvlek, men Dortmunds patenterade omställningar ställde till det för hemmalaget. Sahin smekte upp bollen i krysset till 0-2. Game over? Nja, Jens Keller satte in Max Meyer och han fick i gång hemmalagets anfallsspel – mycket riktigt kom också reduceringen. Då valde Klopp att sätta in Blaszczykowski och polacken avgjorde Revierderbyt. Viktig seger för BVB, blytung förlust för Schalke som nu har vaknat upp i verkligheten.

Bayer Leverkusen – FC Augsburg 2-1
Leverkusen kom från en härlig 4-0-seger mot Sjachtar i Champions League, men hemmalaget hade svårt mot ett välspelande Augsburg. Det var också gästerna som tog ledningen efter ett vackert volleymål signerat Hahn. Bortalaget spelade bra men lyckades inte utöka ledningen, i stället kvitterade Rolfes till 1-1. I andra halvlek gjorde så Kiessling 2-1, men domaren dömde bort målet då Manninger fick frisparken med sig. Leverkusen och Augsburg spelade på en jämn nivå, men när det var 20 minuter kvar tog hemmalaget över allt mer. Emre Can klev fram som matchvinnare. Leverkusen och Dortmund ligger på delad andraplats – ett poäng bakom FC Bayern.

Hannover 96 – TSG Hoffenheim 1-4
En riktig stökig match i Hannover och efter 90 minuter stod det klart att säsongens första hemmaförlust var ett faktum. Anfallaren Mame Diouf spelade en negativ huvudroll i matchen då han först gnällde på Hoffenheims straff (som Salihovic satte) och fick gult kort. Minuter senare föll han enkelt i straffområdet och fick se sitt andra gula kort för dagen – efter bara tolv minuter. Nytt Bundesliga-rekord där. Herdling gjorde sitt första Bundesliga-mål för Hoffenheim och utökade ledningen till 0-2.
I andra halvlek återvände hoppet till Hannover när Sané reducerade, men Hoffenheim kontrade snyggt in 3-1 och 4-1. Marcelo var upprörd i slutet av matchen och visades ut. En galet tung dag för Hannover.

FSV Mainz 05 – Eintracht Braunschweig 2-0
Äntligen slut på förlusttrenden för Thomas Tuchels Mainz. Matchen var ingen höjdare, men Shinji Okazaki stack ut och gjorde två viktiga mål för Mainz som nu tog sin första trepoängare efter sju matchers väntan. Braunschweig ligger fortsatt sist och har det tufft.

VfL Wolfsburg – Werder Bremen 3-0
Spelet var jämnt i inledningen av matchen, sakta men säkert tog dock Wolfsburg över mer och mer. Fina kombinationer ledde till farligheter runt Werders straffområde. Olic klackade in bollen i straffområdet och ynglingen Arnold gjorde 1-0. Efteråt följde en vild Wolfsburg-press, men antingen räddade Mielitz eller så saknades skärpan i avsluten. I andra halvlek såg Bremen något bättre ut, men de lyckades inte skapa några riktiga farligheter. I stället hittade Perisic till Olic som satte 2-0, sen gjorde Perisic själv 3-0. Ett stort skutt i tabellen för Wolfsburg efter den viktiga segern.

SC Freiburg – Hamburger SV 0-3
Det är inte ofta ett resultat kan skyllas på en enda spelare – den här gången går det tyvärr alldeles utmärkt. Freiburg-målvakten Baumann, som var lysande i 0-0-matchen mot Bremen förra omgången, hade en urusel dag på jobbet och stod för tre fatala misstag som HSV givetvis utnyttjade. Annars inledde Freiburg ganska bra, men de lyckades inte på planens sista tredjedel. Van Marwijk kunde i stället plocka en välförtjänt seger med sitt HSV – med hjälp av Baumann dock.

Borussia Mönchengladbach – Eintracht Frankfurt 4-1
En härligt temporik inledning på matchen bjöd oss på tre mål på ungefär en kvart. Regnet öste ner, men det hindrade förstås inte Arango från att smälla in en frispark i mål. Aigner kvitterade minuterna senare. Sen var det svenske Oscar Wendt, som har förlängt sitt kontrakt till 2016, som klev fram och tryckte bollen i mål till 2-1. Matchen lugnade sig en aning och det blev inte fler mål under första halvlek. I andra halvlek försökte Frankfurt med allt för att få in ett mål – men hemmalagets försvar stod bra och i stället kunde Herrmann (äntligen) göra mål, Raffael gjorde 4-1. Plats fyra i tabellen för hemmastarka Gladbach.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB