Startsida / Inlägg

Bundesliga omgång 10

av Pierre Wingren, reporter

Fredag 20:30

VfB Stuttgart – 1. FC Nürnberg
En ganska ny tränare i Stuttgart, en helt ny tränare i Nürnberg. Hemmalaget har inte förlorat på sex matcher, Nürnberg väntar ännu på säsongens första seger. Schneider måste ändra om i backlinjen då Rüdiger är avstängd – troligtvis får vi se Haggui ta platsen intill Schwaab. När det gäller Nürnberg får vi se hur mycket nye tränaren Verbeek vill förändra på kort tid, klart är att han anses vara en krävande tränare. Kan det vara vad Nürnberg behöver?

Lördag 15:30

Bayern München – Hertha Berlin
Hertha Berlin har ligans tredje bästa försvar med nio insläppta mål, de brukar jobba med ett ganska aggressivt försvarsspel. ”Vi är modiga, men inte naiva”, säger sportchefen Preetz. Det är en blytung uppgift som väntar på Hertha och frågan är hur den fräcka uppstickaren väljer att spela på Allianz Arena. Senast lyckades Mainz i en halvlek, men sen satte Pep in Mario Götze och plötsligt bröts försvarsmuren ner. Bayern München har gått från klarhet till klarhet och är givetvis stora favoriter mot huvudstadslaget.

Schalke 04 – Borussia Dortmund
Äntligen är det dags för Tysklands hetaste derby när Ruhrklubbarna drabbar samman. Schalke, som förlorade med 0-3 i Champions League, tar emot Borussia Dortmund, som vann med 2-1 mot Arsenal. En urladdning är att vänta då Jürgen Klopps gäng förlorade båda matcherna mot Schalke förra säsongen. Trots det är Dortmund favoriter till segern. Skadeläget i Schalke är ansträngt, samtidigt börjar det bli något bättre i Dortmund. Derbyt har sina egna regler – bänka er i soffan och njut.

Krydda uppladdningen inför derbyt med lite extra läsning:
När Andreas Möller vände upp och ner på Ruhr.
Alla derbys moder – en historisk tillbakablick.

Bayer Leverkusen – FC Augsburg
Augsburg har för all del spelat bra fotboll, men nu var det ett tag sedan laget vann en Bundesliga-match (omgång 5). Nu väntar en tuff bortamatch mot Bayer Leverkusen som har vunnit fyra av de senaste fem matcherna. Weinzierl måste dessutom klara sig utan sina ordinarie ytterbackar som har dragit på sig för många gula kort. Leverkusen har samma poäng som tvåan Dortmund, men Sami Hyypiä är inte riktigt nöjd med spelet och kräver förbättring. Dessutom har även Hyypiä ett problem med sina ytterbackar – de håller inte riktigt måttet. Men Stefan Kiessling är het och kan avgöra det här.

Hannover 96 – TSG Hoffenheim
Hannover har bara tagit en poäng på de senaste tre matcherna, Hoffenheim har bara tagit två. Räkna med två vinstsugna lag, men Hannover tar sina poäng på hemmaplan precis som förra säsongen, och får förstås ses som favoriter. Hoffenheim åkte på icke-mål när Kiessling avgjorde mötet mellan Hoffenheim och Leverkusen förra omgången. Vi kan väl tänka oss att Hoffenheim-spelarna vill ta en extra titt på målnätet på lördag. Hannover stod upp bra mot Dortmund förra omgången men lyckades inte göra något mål och förlorade med 0-1.

FSV Mainz 05 – Eintracht Braunschweig
Det här är nästan omgångens mest spännande match. Kanske inte den hetaste eller fotbollsporriga matchen, men det är verkligen två lag i stort behov av en seger. Mainz har bara tagit en poäng på de senaste sex matcherna och är verkligen på väg in i en obehaglig kris. Braunschweig har sakteliga höjt tempot och kvaliteten i sitt spel, lyckats ta en trepoängare mot

Lördag 18:30

VfL Wolfsburg – Werder Bremen
För Klaus Allofs blir det ett kärt återseende när Werder Bremen gästar Wolfsburg – sportchefen har ett mångårigt förflutet i Bremen. Men nu är det Wolfsburg som gäller och efter en efterlängtad 2-1-seger mot Augsburg förra omgången är klubben på jakt efter fler trepoängare. Robin Dutts Werder Bremen får klara sig utan bäste målskytten Nils Petersen, Bremen som redan har ligans näst sämsta anfall med nio gjorde mål. Dutt har dock lyckats täppa till försvarsspelet.

Söndag 15:30

SC Freiburg – Hamburger SV
Christian Streich och Freiburg är i samma sits som Nürnberg – de väntar på säsongens första seger. Laget har tagit små steg framåt med tre kryss på fyra matcher, tyvärr blev det även ett kryss i gårdagens Europa League-match och Freiburg ligger riktigt illa till. På söndag får hemmalaget hoppas att målvakten Baumann gör en lika bra match som senast mot Werder Bremen – anfallsglada Hamburger SV står trots allt för motståndet. Sedan Van Marwijk tog över har laget gjort tio mål på tre matcher. Inlånade anfallaren Lasogga är stekhet.

Söndag 17:30

Borussia Mönchengladbach – Eintracht Frankfurt
Lucien Favre ställs inför problem när han ska ta ut laget till matchen mot Frankfurt. Stranzl är avstängd och Dominguez är skadad – troligtvis får vi se vänsterbacken Daems spela bredvid Brouwers i mittlåset. Gladbach är starka på hemmaplan och tar nu emot ett Frankfurt som vann sin tredje raka Europa League-match i torsdags. I Bundesliga har Armin Vehs lag dock missat några givna poäng då de har tappat ledningen under de sista fem minuterna – tre matcher i rad. Snart dags för en ny seger – men frågan är om inte Gladbach trivs för bra på hemmaplan.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB