Startsida / Inlägg

Niedersachsen-Derby

av Pierre Wingren, reporter

Europa-äventyret gick inte riktigt Tysklands väg den här veckan. Det vilar en förbannelse över SC Freiburg – de åker hela tiden på röda kort. Det vill sig inte alls och matchen borta mot Estoril slutade 0-0. Eintracht Frankfurt störtar in i en kris och sjunker mot botten i Bundesliga. I Europa League gick det inte mycket bättre, Armin Vehs gäng åkte på en 2-4-förlust borta mot Tel Aviv. Nu har visserligen Frankfurt tagit tre raka vinster i gruppspelet och ligger ändå bra till.

I Champions League gick det inte alls särskilt bra för klubbarna från Ruhr. London besegrade Ruhr med 2-0 när Chelsea vann med 3-0 mot Schalke och Arsenal fixade 1-0 mot Borussia Dortmund.

För Schalkes del ser det trots allt ganska bra ut, om laget bara kan samla ihop sig (och Hildebrand efter den hemska tabben). Steaua kryssade mot Basel och gjorde därmed tyskarna en tjänst.

Borussia Dortmund fick smaka på sin egen medicin när Arsenal, sett till antalet chanser, vann orättvist med 1-0. Matchen påminde mycket om den som spelades i London för två veckor sedan, men med en annan utgång. Tungt för BVB som nu ligger tre poäng efter Napoli och Arsenal med två matcher kvar. Ett spännande upplopp.

Bayer Leverkusen och Bayern München hade bättre dagar än ligakonkurrenterna – men det var inget av lagen som verkligen imponerade.

Bayern München vann med 1-0 borta mot Viktoria Plzen, givetvis var det Mario Mandzukic som räddade laget med ett nickmål efter ungefär 60 spelade minuter. FC Bayern gjorde vad som behövdes – vilket så klart är precis vad som krävs. Det fanns ingen anledning att slösa på krafterna i Tjeckien, men visst kunde det ändå sett något bättre ut.
Bastian Schweinsteiger måste dessvärre opereras igen, oklart hur länge mittfältsmotorn blir borta. Tungt för Bastian, men Bayern klarar sig.

Bayer Leverkusen var totalt under isen i första halvlek borta mot Sjachtar Donetsk. Bernd Leno, som förlängde sitt kontrakt till 2018 i dag, fick storspela i målet och hålla Leverkusen kvar i matchen. I andra halvlek såg tyskarnas spel betydligt mycket bättre ut och båda lagen skapade bra chanser. Men matchen slutade 0-0 och det kan givetvis Bayer Leverkusen vara ganska nöjda med. Men avancemanget är långt ifrån klart och Sjachtar ser allt vassare ut. De har dock allt i egna händer och kan således trivas med livet.

***

Det här inlägget skulle ha kommit upp tidigare – och varit matigare, men det har inte funnits tid. Trots det måste jag givetvis nämna att det är ett hett derby i kväll. Niedersachsen-derbyt mellan Hannover 96 och Eintracht Braunschweig.

Visst, det är inte Bundesligas bästa lag som drabbar samman. Men här finns en lång tradition av rivalitet och nu möts lagen i Bundesliga för första gången på 37 år. Räkna med en het match – och en hätsk stämning på läktarna.

Uppladdningen har pågått i veckor, tyvärr har mycket yttrat sig i diverse vidrigheter. Blå-gula kors (Braunschweigs färger) har rests i staden, troligtvis av H96-anhängare. I dagarna fann man en gris i Hannover med en klubbhalsduk, 96 skrivet på sidan och med ”tröjnummer 1”. Troligtvis är det en anspelning på Robert Enke – vilket givetvis bara är avskyvärt. Men man ska komma ihåg att det här är ett derby som lockar fram det värsta ur vissa minoriteter. 1 000 poliser kommer att vara på plats i Hannover.
De flesta ser bara fram emot att äntligen få drabba samman på den finaste av scener igen. Och det är glädjande. Det är stort. I skrivande stund smäller det om bara mindre än en timme.

Sportsligt blir det förstås intressant att se hur Eintracht Braunschweig ser ut efter vinsten mot Bayer Leverkusen – för den var verkligen meriterande. ”Om vi gör en insats som mot Leverkusen så kommer vi inte att åka hem tomhänta och våra fans kommer att bli glada”, säger Eintrachts tränare Thorsten Lieberknecht på presskonferensen.

Hannover 96 har en hel del skadeproblem och kommer att få bygga om laget en aning. Dessutom vill de förstås ta revansch efter förlusten mot Hoffenheim.

Snart smäller det – det var 37 år sedan sist vi fick se derbyt i Bundesliga. Just nu är det ganska galna scener i Hannover som inte hör till vardagen. En stor polisinsats kan bara se på när hundratals Hannover-anhängare bränner bengaler och smäller av diverse knallskott. Det är på riktigt nu.

***

Givetvis bjuder Bundesliga-helgen oss på en massa andra godbitar. Bayern München derbyspelar mot FC Augsburg och vill förstås försvara förstaplatsen. Borussia Dortmund har en ganska tuff bortamatch mot VfL Wolfsburg och Bayer Leverkusen tar emot ett nytänt Hamburger SV.

Ett lite sårat Schalke tar sig an ett Werder Bremen som fick lapa i sig självförtroende förra omgången. Det finns helt enkelt mycket att se fram emot, till exempel att kika på Mönchengladbachs hemmamatch mot 1. FC Nürnberg, ett lag som ännu väntar på första ligavinsten.

Så här spelas Bundesliga omgång 12:

Fredag 20:30
Hannover 96 – Eintracht Brachweig

Lördag 15:30
Bayern München – FC Augsburg
Schalke 04 – Werder Bremen
Bayer Leverkusen – Hamburger SV
VfL Wolfsburg – Borussia Dortmund
TSG Hoffenheim – Hertha Berlin

Lördag 18:30
Borussia Mönchengladbach – 1. FC Nürnberg

Söndag 15:30
FSV Mainz 05 – Eintracht Frankfurt

Söndag 17:30
SC Freiburg – VfB Stuttgart

***

Joachim Löw har tagit ut truppen till träningslandskamperna mot Italien (15 november) och England (19 november). Precis som det har spekulerats i så fick Roman Weidenfeller äntligen sin första landslagsuttagning.

”Manuel Neuer är för tillfället vår självklare nummet ett. Vi vet också vad vi har i René Adler eller de yngre målvakterna som Ron-Robert Zieler och Marc-André ter Stegen. Roman Weidenfeller har vi tittat på under en längre tid och registrerat hans konstant starka insatser för Borussia Dortmund i Bundesliga och i Champions League. Vi ser fram emot att ha honom hos oss nu och lära känna honom bättre”, säger Joachim Löw.

I övrigt bjuder inte truppen på några skrällar. Så här ser den ut:

Målvakter:

René Adler, Hamburger SV
Manuel Neuer, Bayern München
Roman Weidenfeller, Borussia Dortmund

Förvarare:

Jerome Boateng, Bayern München
Benedikt Höwedes, Schalke 04
Mats Hummels, Borussia Dortmund
Marcell Jansen, Hamburger SV
Philipp Lahm, Bayern München
Per Mertesacker, Arsenal
Marcel Schmelzer, Borussia Dortmund
Heiko Westermann, Hamburger SV

Mittfältare:

Lars Bender, Bayer Leverkusen
Sven Bender, Borussia Dortmund
Julian Draxler, Schalke 04
Mario Götze, Bayern München
Sami Khedira, Real Madrid
Toni Kroos, Bayern München
Thomas Müller, Bayern München
Mesut Özil, Arsenal
Marco Reus, Borussia Dortmund
Sidney Sam, Bayer Leverkusen
André Schürrle, Chelsea

Anfallare:

Miroslav Klose, Lazio
Max Kruse, Borussia Mönchengladbach

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB