Startsida / Inlägg

Det kan ha varit lördagen då…

av Pierre Wingren, reporter

…Bundesliga avgjordes. Det är inte alls omöjligt att vi ser tillbaka på den 10:e november som dagen då Bayern München avgjorde Bundesliga. Givetvis inte rent matematiskt – inte ens hälften av matcherna är spelade. Men Pep Guardiolas gäng besegrade, föga förvånande, FC Augsburg med 3-0. Samtidigt slet Neven Subotic av korsbandet när Borussia Dortmund förlorade mot VfL Wolfsburg med 1-2. Finns det någon väg tillbaka för Dortmund nu? Orkar Bayer Leverkusen utmana Bayern München över 34 matcher? Jag har svårt att se det.

Bayern München har ett försprång på fyra poäng ner till Borussia Dortmund och Bayer Leverkusen. Och grejen är att de båda lagen har gjort det bra – helt otroligt bra. Men FC Bayern har gjort det bättre. Den tyska jätteklubben har inte förlorat i Bundesliga på 37 matcher. Därmed har de slagit Hamburgs gamla rekord. En otrolig bedrift.

Och det är inte bara det att de inte förlorat – de har bara spelat oavgjort i en ligamatch (mot SC Freiburg). Det är inte ovanligt att Bayern München hamnar i en liten svacka under hösten, och det tycker jag nog att de har gjort även den här gången. Matcherna mot Hoffenheim, Mainz och Hertha Berlin var inte särskilt bra.

Men de var kontrollerande och tillräckliga. FC Bayern kan hamna i underläge men ändå kontrollera bollen, ta det lugnt, tråka ut motståndet och hugga till som kobror. Om de inte är pigga eller idérika nog att göra det så lägger de in en höjdboll i straffområdet som Mario Mandzukic nickar in i 60:e minuten. Det är smått otroligt hur svårslaget det här laget är – och det är helt fantastiskt att se hur de kan vinna match efter match, oavsett hur spelet ser ut.

Det är så en mästare ser ut. Det är så ett historiskt överjäkligt bra fotbollslag ser ut.

Vad kan Borussia Dortmund och Bayer Leverkusen göra åt det? Inte mycket. Båda klubbarna har gjort det bra den här säsongen och håvat in massor med poäng. Men det är inte tillräckligt när konkurrenten är Europas, nej världens, bästa lag. Då måste man vinna alla sina matcher och det är inte realistiskt för de här klubbarna.

Hoppet står således till att FC Bayern gör en mänsklig säsong. I stället är det Leverkusen och Dortmund som är mänskliga. Krafterna var slut och Wolfsburg kunde rättvist besegra BVB.

Eintracht Braunschweig-spelarna brann och kämpade till sig en rättvis trepoängare mot ett lite roterande Bayer Leverkusen förra omgången. Det är sånt som händer. Det är helt naturligt.

Men inte för Bayern München. En ny tränare med en ny spelidé kan ställa till det. Massa skadade spelare, trots en grymt bred trupp, kan ställa till det. Halvdåligt spel kan ställa till det. Formstarkt motstånd kan ställa till det. Problem på styrelsenivå kan ställa till det.

Men inte för Bayern München. De tar sina segrar. Nu har de fyra poäng ner till toppkonkurrenterna. Nästa omgång, efter landslagsuppehållet, ställs Borussia Dortmund mot Bayern München. En seger för det gul-svarta hemmalaget kan ge ett temporärt liv till titelstriden. Skulle FC Bayern däremot vinna har de sju poäng mer än mänskliga Dortmund, och fortsatt minst fyra poäng mer än mänskliga Leverkusen.

Jag har svårt att se något annat lag bli tyska mästare 2014.

***

Det finns en spelare i Borussia Dortmund som faktiskt kan ha ett leende på läpparna. Målvakten Roman Weidenfeller är uttagen i landslaget för första gången och med sina 33 år kan han bli den sjätte äldste debutanten någonsin.

Tråkigare då med Miroslav Klose som har tvingats lämna återbud på grund av en axelskada.

***

En halvljummen tillställning mellan Eintracht Braunschweig och Hannover 96 faktiskt. Hemmalaget Hannover skapade något mer, men oavgjort kändes inte alls orättvist trots allt. Det var faktiskt den 1000:e 0-0-matchen någonsin i Bundesliga. Dock blott den andra den här säsongen. Galet.

***

Resultat Bundesliga omgång 12:

Hannover 96 – Eintracht Braunschweig 0-0
Bayern München – FC Augsburg 3-0
Schalke 04 – Werder Bremen 3-1
Bayer Leverkusen – Hamburger SV 5-3
VfL Wolfsburg – Borussia Dortmund 2-1
TSG Hoffenheim – Hertha Berlin 2-3
Borussia Mönchengladbach – 1. FC Nürnberg 3-1
FSV Mainz 05 – Eintracht Frankfurt 1-0
SC Freiburg – VfB Stuttgart 1-3

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB