Startsida / Inlägg

Låt Khedira missa VM

av Pierre Wingren, reporter

Italien tog emot Tyskland samtidigt som hela Sveriges befolkning flockades runt tv-skärmarna för att studera Mikael Lustigs kamp med Cristiano Ronaldo. Joachim Löw lät sig mycket riktigt inspireras av Pep Guardiola och valde att spela med Philipp Lahm på det centrala mittfältet. Benedikt Höwedes fick ta hand om högerbacken, Hummels och Boateng spelade centralt och Marcel Jansen placerade sig till vänster i backlinjen.

Vidare ställde Tyskland upp med Khedira, Kroos, Müller, Schürrle och Götze. Italienarna öppnade piggast och hann avlossa ett par skottförsök innan Mats Hummels nådde högst på en hörna och nickade in 1-0 till Tyskland. Då hade vi bara spelat åtta minuter och tyskarna tog över tillställningen – men utan att skapa några heta chanser.

Hemmalagets högerback, Abate, fick tag på en slarvig Hummels-pass och satte fart mot Manuel Neuers mål. 1-1 efter 28 spelade minuter. Resten av matchen präglades av taktiska trick och välspelande försvar (oftast). Intensiteten var ganska bra trots att det ”bara” var en träningsmatch och flertalet dueller var tuffa och smågriniga.

Tyskland borde antagligen ha vunnit matchen, men 1-1 är trots allt ett rättvist resultat. Den största händelsen vi tar med oss från matchen är så klart Sami Khediras korsbandsskada. Mittfältsmotorn har opererats och förväntas bli borta ungefär sex månader. Det kan bli tajt att hinna till VM 2014. Men jag har redan bestämt mig: ingen Sami Khedira i Brasilien, tack.

Joachim Löw. En förbundskapten jag aldrig kommer att bli klok på. Jag förstår honom inte, jag kan inte lita på hans ord. Jag antar också att åtminstone några spelare i landslaget måste känna likadant.

Det är genomgående i allt han gör. Den här gången är det ingen stor grej, men fortfarande anmärkningsvärt ändå. Löw tjatar ofta om hur viktigt det är med den här typen av landslagsuppehåll. Han menar att gruppen träffas så fruktansvärt sällan, därför är dessa veckor värda sin vikt i guld. Jag köper det. Landslagen har väldigt lite tid på sig. Det är inte ofta de får vara tillsammans och i sommar väntar ett ohyggligt spännande och viktigt VM i Brasilien.

Så vad gör Joachim Löw? Han skickar hem Manuel Neuer, Philipp Lahm (lagkaptenen) och Mesut Özil. Jag förstår att spelarna tycker det är skönt, och jag förstår egentligen varför Joachim Löw gör det. Men han säger alltid en sak och menar en annan. Det är inte bra.

Det är faktiskt en kort tid landslagen har på sig. Varför då skicka hem sin lagkapten? Varför skicka hem den givne mittfältskreatören när det ständigt slussas in nya spelare i laget? Mesut Özil måste ju inte spela 90 minuter mot England, men det kan vara klokt att låta killarna lära känna varandra. Nåja.

På tisdag är det dags för klassikermötet mot England. Sami Khedira och de tre ovanstående saknas då. Roman Weidenfeller kan eventuellt få göra landslagsdebut 33 år gammal. Matchen börjar klockan nio och jag hoppas vi får se en spännande tillställning. Löw kommer att rotera en del och vi lär få se Marco Reus, Lars eller Sven Bender och Max Kruse från start. Åtminstone.

***

Jo, Sami Khedira. Först och främst ska jag väl påpeka att jag inte alls tycker det är bra att han skadade sig. Det är inte så att jag vill få bort honom från landslaget. Men nu blev det som det blev. Sami Khedira har ungefär en sex månader lång rehabilitering framför sig. Han kan bli spelklar till VM 2014 – men jag hoppas verkligen att Löw har lärt sig något. Problemet är att jag betvivlar det.

Förbundskaptenen anser att vissa spelare är givna. Sami Khedira är en, Bastian Schweinsteiger en annan. Och just Schweinsteiger fick spela, trots sin dåliga matchform, under EM 2012. Vi vet hur det gick och vi vet hur svag Schweinsteiger såg ut. Men Löw hade inte mod nog att peta honom. Det tror jag inte att han har med Khedira heller. Om Real Madrid-mittfältaren kan spela fotboll i sommar så kommer han att göra det. Och det är inte alls bra.

Visst, frågetecknen är obehagligt många. Hur kommer Miroslav Klose att må? Och hur fan är det egentligen med Ilkay Gündogan och Bastian Schweinsteiger? Men jag ser bra mycket hellre två friska Bender-tvillingar än en Sami Khedira utan matchträning. Han kan bli Tysklands fall, på grund av Löw, därför hoppas jag faktiskt att Khedira inte är tillbaka i spel innan sommaren.

Situationen väcker dock flera intressanta frågor. Som jag nämnde ovan är det högst oklart hur Bastian och Ilkay egentligen mår. I vilken form kommer de spelarna att vara i? Kan Toni Kroos verkligen spela på det centrala mittfältet i VM – utan Khediras assistans? Håller det?

Och det gör förstås Pep-inspirationen så mycket mer intressant. Hur mycket kommer Lahm få spela centralt fram till sommaren? Kommer Löw att köra med lagkaptenen på det centrala mittfältet? Och om han gör det – vem spelar då till höger i backlinjen?

Vägen till sommaren i Brasilien blev plötsligt så mycket intressantare. Men låt oss slippa Sami Khedira i Brasilien.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB