Startsida / Inlägg

Snabbanalys: The big four

av Pierre Wingren, reporter

Det är det renaste vansinnet som pågår i Bundesliga just nu. Borussia Mönchengladbach har precis spelat klart skräckmatchen mot VfB Stuttgart. Visst var hemmalaget med ett tag, och nosade på ett mål. Men till slut stod det 0-3 på resultattavlan. Hanke, Reus och De Camargo fixade biffen. Så lekande lätt. Galet nog vann Bayern München, Borussia Dortmund och Schalke 04 sina matcher. Nu har vi en klunga på fyra lag som är så extremt mycket bättre än övriga lag i ligan. Årets upplaga av Bundesliga bjuder på ordentlig dramatik i toppen – och inget lag vill halka efter.

Så här gick det för topplagen:

Bayern München – VfL Wolfsburg 2-0
Borussia Dortmund – TSG Hoffenheim 3-1
1. FC Köln – Schalke 04 1-4
VfB Stuttgart – Borussia Mönchengladbach 0-3

Som ni ser är det inga blåbärslag som har stått för motståndet den här helgen, även om Köln spelar ett förvånansvärt dålig försvarsspel. Mästarna Dortmund hade lekstuga under första halvlek och spelade som i trans mot ett Hoffenheim som bara kunde titta på. München kavlade upp ärmarna, löpte lite mer och tog en riktig arbetsseger. Schalke låg riktigt illa till då Köln hade 1-0 under 60 minuter men plötsligt sa det bara pang, pang, pang och pang. Mönchengladbach spelade precis och det stod länge bara 0-1, men så fort Stuttgart inledde slutforceringen utnyttjade bortalaget ytorna på ett brutalt effektivt sätt.

Det ger oss en tabell, som efter 19 matcher, är så här sjuk i toppen:

1. Bayern München, 40p, +33
2. Borussia Dortmund, 40p, +29
3. Schalke 04, 40p, +21
4. Borussia Mönchengladbach, 39, +19

Det går inte att påstå något annat än att den här tabelltoppen får det att vattnas i munnen. Det är så förtjusande underbart att se. Det här är en liga när den är som bäst. Det här är fotboll.
Det finns inte mycket, för tillfället, som talar för att något lag ska tappa greppet egentligen.

Bayern München: Inledningsvis av säsongen spelade rekordmästarna riktig kalasfotboll och varenda match var som en promenad i parken. Inget märkvärdigt, inte svårt. Men sedan blev det tuffare och så har det fortsatt. Men så sent som igår bevisade Heynckes München att laget är redo. Redo att ta jobbet, redo att spela resultatfotboll, redo att växla upp igen. Bayern är, som vanligt, att räkna med. En kraft, en vinstmaskin.

Borussia Dortmund: Inledde säsongen ganska svagt och det syntes hur jobbigt livet var utan Nuri Sahin. Men för varje match laget har gjort har man blivit bättre och bättre. Detaljer justeras – förbättras. Nu ser Klopps bygge åter ut som ett mästarlag. Dortmund leker åter fotboll och det går som på räls, men man är även det lag som jobbar allra hårdast. Laget har kompenserat för jobbiga skador på Bender, Subotic, Götze och Barrios. Bredden finns här och Dortmund slipper lägga fokus på Europa.

Schalke 04: Har egentligen smugit sig på toppen utan att någon har reagerat. Här finns en stöttande publik, en vinnande tränare och rutinerade storstjärnor som beblandas med ungdomlig entusiasm. Det mest imponerande är egentligen att Schalke väldigt sällan gör särskilt bra matcher. De glänser sällan, de gör gärna några misstag och ibland ser det bara oinspirerat ut. Men Stevens har skapat en riktig vinstmaskin som tar tre poäng oavsett hur bra eller dålig de spelar. Även Schalke har kunnat kompensera för jobbiga skador på bland annat Höwedes, Fährmann och Farfan.

Borussia Mönchengladbach: Överraskningslaget som vägrar att vika ner sig. De visar gång efter annan att deras kvalitet är på allra högst allvar. Favres lag är så stabilt att det troligen hade stått orört även om ett plan störtat in i dem. Försvaret är en betongmur och vid minsta lilla chans till omställning sticker Arango, Reus, Herrmann och Hanke iväg. Och det går som på räls. Det är så lekande lätt för Gladbach att göra sina mål, men så förbaskat svårt att göra mål på dem. Varför skulle det förändras nu – efter mer än halva säsongen? Ingen press på sig heller.

Vad jag försöker säga är att det inte finns något som talar för att den här spänningen vi just nu upplever ska upphöra. Det är stabilt byggda lag med sluga tränare. Om inte annat bevisar den här omgången just detta faktum. Inför helgen låg lagen på 37, 37, 37 och 36 poäng. Inget lag tappade – alla vann enkelt. Styrka, vilja och fantastisk form. Det här kan bli den svettigaste titelkampen på väldigt, väldigt många år.

Bundesliga har i år fyra topplag, en elit som skiljer sig från mängden. Det hör inte till vanligheterna. Visst brukar Bayern alltid vara fantastiskt bra och något lag utmanar eller är bättre. Men så här vansinnigt har det väl ändå aldrig varit.

Alla fotbollsälskare kan förstås vara nöjda. Det här blir nagelbitande intensivt att följa. Vilken vår vi har framför oss. Tack, Bundesliga.

I morgon tar vi som vanligt en titt på samtliga matcher från omgång 19.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB