Startsida / Inlägg

Någon som tror på ett mirakel?

av Pierre Wingren, reporter

Är det någon som tror på Bayer Leverkusen mot stora, mäktiga Barcelona i dag? Säkert ingen alls. Inte ens Leverkusen-spelarna.

Eller för att citera ordförande Wolfgang Holzhäuser: ”Vi hoppas på ett värdigt uttåg. Det här blir vår sista Champions League-match den här säsongen – allting annat vore ett under”.

Och han har givetvis rätt. Precis som Völler (”i princip omöjligt”) och Kießling (”ingen chans”). Det Bayer Leverkusen ska fokusera på är i stället att samla på sig nyttiga erfarenheter och bara njuta av matchen. Tyskarna har inget att förlora, men mycket att vinna. Då tänker jag inte främst på att Leverkusen faktiskt ska ta sig vidare, utan alla viktiga erfarenheter de får med sig. Om Robin Dutts lag gör en helgjuten insats i kväll – och åker ut med ära – då är mycket vunnet inför resten av säsongen. Klubben har trots allt goda möjligheter, helt plötsligt, att utmana Schalke 04 om den sista Champions League-platsen. För tysk fotboll, och givetvis för Leverkusen, vore det bra om klubben fick en ny chans i Champions League. Bortsett från Bayern München har ingen klubb orkat att etablera sig i Europa på flera år. Borussia Dortmund är på god väg (med tyska mått mätt), Schalke hoppas fortfarande på det och Leverkusen knackar på ”storklubbs-dörren”.

Bayer Leverkusen mot Barcelona alltså. Robin Dutt hoppas och tror att laget ska kunna utnyttja det lilla bollinnehav som de bjuds på. Det måste vara irriterande för Leverkusen ändå, att de förlorade med 1-3 och inte med 1-2 i förra mötet. Om ställningen inför matchen hade varit 1-2 så hade man faktiskt kunna tala om ett potentiellt mirakel. Men när det nu är 1-3? Nej, jag kan inte se det hända.

Visst är det inte omöjligt, ingenting är omöjligt. Särskilt inte i fotboll. Nya planeter upptäcks titt som tätt, världskartan ritas om när nya nationer bildas och mycket här i världen är föränderligt och häpnadsväckande.

Det är dock inte i kväll som Bayer Leverkusen ska utkämpa det krig som ritar om fotbollskartan. I kväll ska de bara förbereda sig, samla in information.

För den som vill läsa lite om Leverkusens 20-årige målvakt, Bernd Leno, finns här ett dokument om den unge herren.

Och på tal om Leno så är det helt sjukt vilken konkurrenssituation det är bland tyska målvakter. I framtiden kommer det förhoppningsvis en mer fyllig text om detta. Men visst är det sjukt? I det ”gamla gardet” finner vi killar som Manuel Neuer, Tim Wiese, Roman Weidenfeller och René Adler. Ingen dussinmålvakter direkt. I U 21-landslaget krigar flera om posten som nummer ett. Oliver Baumann, Bernd Leno, Marc-André ter Stegen och Kevin Trapp. Galet? Ja.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB