Fortuna Düsseldorf är nära nu

av Pierre Wingren, reporter

Ungefär en timme. Så länge var Hertha Berlin det bättre laget, det farligare laget, laget som kontrollerade. Laget som hör hemma i Bundesliga. Det var precis som det brukar vara i kvalmatcherna, laget från Bundesliga visade att det är klasskillnad mellan ligorna. Endast en gång tidigare har laget från Bundesliga två vunnit bortamatchen. Och det såg ut som om att Hertha Berlin skulle fixa det här.

Hertha Berlin hade 1-0 efter första halvlek – tack vare ett nickmål från Roman Hubnik. Ni vet, den tragiska figuren som lät Igor de Camargo filma till sig en straff i DFB-Pokal.

I andra halvlek avgjordes matchen inom loppet av sju minuter. Först gjorde Thomas Bröker ett vackert mål, i den 71:a minuten gjorde Adrian Ramos ett självmål. 1-2. Ytterligare ett självmål för Berlin den här säsongen. Hertha spelade bra en timme, helt klart, men Fortuna Düsseldorf gjorde en mycket bra insats och vann egentligen helt välförtjänt – även om det var fruktansvärt onödigt och slarvigt av Hertha. Düsseldorf visade mindre nerver och trodde på sig själva. Spelade som lag. Hertha föll ihop efter de sju tunga minuterna i andra halvlek.

Lyckan i Düsseldorf var förstås total. En bortavinst är löjligt viktigt. Efter 15 års frånvaro kan Fortuna nu gå upp i Bundesliga, samtidigt trillar värsta rivalen ner i Bundesliga två. 1. FC Köln. Jag tror inte att någon Fortuna-supporter hade kunnat drömma om ett mer glädjande scenario. Glädje för det egna laget och skadeglädje. Det får alla lyckodammar att brista.

Men det återstår faktiskt en match. Klar fördel Düsseldorf, men ännu är inget klart. Fast lyssnar man på 73-årige Otto Rehhagel så känns det solklart att Fortuna fixar det här. Jag låter hans ord avsluta:

”Efter matchen nästa vecka är det över. Och jag drar på semester”.