Startsida / Inlägg

Bundesliga rockar EM

av Pierre Wingren, reporter

En dag kvar till Tysklands sista gruppspelsmatch i det här mästerskapet. Trots två raka vinster finns det fortfarande en risk för tyskarna att åka ur. Danmark ska, en normal dag, dock inte vara något hinder för ett tyskt landslag som ser allt bättre ut för varje minut som går.

Men vad ska man sysselsätta sig med en klämdag som denna? Givetvis blir det till att titta på fotboll ikväll, och med stor sannolikhet kommer några Bundesliga-spelare att göra mål och stå för assist. Killar som Robert Lewandowski, Jakub Blaszczykowski, Petr Jiracek och Tomas Pekhart ska försöka föra sina lag vidare.

De två första gruppspelsomgångarna är färdigspelade och jag kände att det var dags att titta på lite statistik. När jag satt och filosoferade en kväll så fick jag en känsla av att Bundesliga-spelarna har gjort bäst ifrån sig. Magkänslan lurades inte. Innan gårdagens matcher hade spelarna från Bundesliga samlat på sig flest poäng – så är dock inte fallet längre. Tittar vi dock på hur många poäng spelarna från Europas storligor gör i snitt så ligger Bundesliga fortfarande bäst till. Lita alltid på den magkänsla.

Jag har tittat på Uefas statistik och kartlagt samtliga målskyttar och de som har stått för assister. Vidare har jag räknat spelarnas tillhörighet för den gångna säsongen, alltså var spelarna har kontrakt i skrivande stund. Ukrainska liga och ryska ligan har plockat på sig en hel del poäng, men jag har valt att endast kika på Europas fem största ligor: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A och Ligue 1.

Och så här ser poängskörden ut efter två omgångar:

Bundesliga: 9 mål & 6 assist (44 deltagande spelare) (0,341 poäng per spelare)

Premier League: 13 mål & 8 assist (72 deltagande spelare) (0,292 poäng per spelare)

La Liga: 4 mål & 3 assist (33 deltagande spelare) (0,212 poäng per spelare)

Ligue 1: 1 mål & 3 assist (23 deltagande spelare) (0,174 poäng per spelare)

Serie A: 3 mål & 2 assist (30 deltagande spelare) (0,166 poäng per spelare)

Totalt antal mål och assist i EM 2012:

Mål: 46
Assist: 37

Som synes är det Bundesliga-spelarna som levererar mest poäng i snitt, även om killarna från Premier League har stått för flest poäng totalt. Klart svagast är italienska Serie A och franska Ligue 1. Men det är fotboll och mycket kan fortfarande hända. Men det är ett gott betyg för den tyska ligan, som en liten bekräftelse på de framsteg som har tagits på sistone. Det är roligt.

Särskilt förvånad är jag dock inte. Den som följer tysk ligafotboll vet vilken kvalitet som gömmer sig i ligan och bland spelarna.

Nu får vi se vad som händer i sista gruppspelsomgången, så tar vi en ny titt på statistiken då. Det här var som sagt bara något att underhålla sig med mellan matcher, mellan framgång och besvikelse, mellan hopp och förtvivlan.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB