Startsida / Inlägg

Inte bra, inte dåligt, bara tyskt

av Pierre Wingren, reporter

Allt prat om den nya tyska fotbollen. Och så slutar det så här. En relativt medioker insats mot ett tappert försvarande Portugal, inte många målchanser skapade, ingen fart i offensiven, en storspelande Manuel Neuer och en genial nick av en annars osynlig Mario Gomez. Ändå hade jag knappt kunnat vara mer nöjd än vad jag är.

Tyskland spelade ”turneringsfotboll” på sitt klassiska och framgångsrika sätt. Man tog sig an EM-premiären enligt devisen ”vi börjar svagt, vinner ändå och höjer oss för varje match”. Det var allt jag hade kunnat önska egentligen. I inlägget nedan uttryckte jag min oro för det tyska landslaget och Joachim Löws alldeles för offensiva filosofi. Det är nämligen en typ av fotboll som fungerar ypperligt i ett kval, men som är alldeles för skört i en turnering där varje match är som en liten final. Igår fick vi istället se ett lite avvaktande Tyskland som inte hotade särskilt mycket och som såg stillastående ut. Vi fick se ett Tyskland som egentligen ganska orättvist fick med sig alla tre poäng. Vi fick se ett Tyskland med en målvakt som avgör matcher och en backlinje som påminner om de goda dagarna med Jürgen Kohler.

Nu kan det bara bli bättre. Tre poäng hämtades in mot ett tufft motstånd och hela landslaget fick känna att det fortfarande går att tråka till sig tre poäng. Oerhört viktigt i en turnering.

Och det är just ovanstående faktum som gör mig nöjd och hoppfull. Bortsett från det finns det nämligen inte mycket annat att hylla. Om Tyskland spelar så här mot Holland så tror jag inte på tyska poäng, det är en sak som är säkert. Det saknades tempo, rörelse, idéer, samspel och ledare. Det var stundtals riktigt illa faktiskt – desto viktigare då att man faktiskt vann.

Ett snabbt utlåtande från min sida på den tyska startelvan:

Manuel Neuer var så där ruskigt bra som bara han kan vara. En fenomenal insats och han räddade sitt Tyskland vid ett par tillfällen. Utstrålade pondus.

Jerome Boateng överbevisade alla och spelade sin bästa match på mycket länge. Han höll Ronaldo i schack under i stort sett hela matchen och spelade väldigt uppoffrande.

Mats Hummels fick chansen istället för Mertesacker och efter en nervös inledning så växte han ut till matchens lirare. En gigant i försvaret, och för att citera 11 Freunde ”och när inget hände i den tyska offensiven så sprintade Hummels med framåt, precis som der Kaiser gjorde som han så ofta har jämförts med. Med all rätt igår”.

Holger Badstuber bildade mittbackspar med Hummels och presenterade sig på ett suveränt sätt även han. Räddade vid ett flertal tillfällen sin kompis Philipp Lahm som hade problem. Precis som Hummels slog han flera fina passningar framåt och var allt som oftast på rätt plats vid rätt tillfälle.

Philipp Lahm var den svaga länken i backlinjen vilket är klart oroande. Visst är inte Podolski den bäste medhjälparen men att Nani fick mer ytor än Ronaldo säger en hel del. Lahm vann inte många dueller och syntes knappt till i offensiven. Måste bli bättre.

Sami Khedira växte ut till generalen på mittfältet. Vann närkamper och försökte understödja offensiven så gott han kunde. En mycket pigg insats.

Bastian Schweinsteiger är, tyvärr, fortfarande ganska långt ifrån toppformen. Här har Löw ett problem.

Thomas Müller är alltid nyttig i landslaget även om han inte lyckas med sina offensiva aktioner. Han river och sliter, kämpar och springer. Gör livet surt för alla motståndare och gör Boateng glad. Växte i andra halvlek och såg allt bättre ut.

Mesut Özil hade inte den bästa av dagar, men när han väl blixtrar till så är det alltid genialiskt. Den här gången slutade det dock inte med några mål eller assist. Såg lite tröttkörd ut men led också av att medspelarna var så orörliga.

Lukas Podolski testade vänsterdojan i första halvlek men han sköt aldrig in sig. Många missade skott och en ganska dålig dag på jobbet. När han inte bidrar nämnvärt i offensiven är han en belastning då han inte hjälper till hemåt i samma utsträckning som Müller gör.

Mario Gomez var som en staty i 72 minuter. Orörlig, oteknisk, medverkade inte i spelet och såg allmänt loj ut. Men så levererade Müller det där inlägget som Gomez nickade in på ett fenomenalt vis. Då kan man inte klaga, killen gör ju mål.

Vilka slutsatser drar jag av mina egna kommentarer? Jag vill se Schürrle eller Reus istället för Podolski och trots Gomez mål vill jag se Klose från start mot Holland. Müller, Özil och Podolski mår alltid bättre när Klose spelar. Det behövs för att få fart på den här slumrande offensiven – för potential och kvalitet finns det mängder av.

Bastian Schweinsteiger och Philipp Lahm, ledare i FC Bayern och i landslaget, måste bli bättre. Lahm kommer att göra bra ifrån sig mot Holland, det är jag säker på. Däremot är jag tveksam till Bastian, tyvärr. Han har fortfarande inte hittat tillbaka till sig själv efter skadorna under säsongen. Det finns kvalitet på den tyska bänken, kanske måste Löw våga peta sin mittfältsgeneral? Det är ingen lätt situation och det smartaste är kanske att ge Bastian chansen mot Holland. Jag hoppas att han kan hitta någon energireserv och höja sig – laget behöver en Bastian i form.

Slutligen så är defensiven, ironiskt nog, den lagdel som känns bäst just nu. Det var här jag kände mig orolig, men igår var Neuer och backlinjen lysande. Även om allting givetvis kan bli bättre. Mats Hummels och Holger Badstuber är ett mittbackspar som kan agera giganter för Tyskland tio framöver. Det, om något, är glädjande.

Mot Holland måste vi få se ett annat Tyskland. Ett piggare Tyskland, ett rörligare Tyskland och ett Tyskland med mer självförtroende. Men det allra viktigaste är att landslaget tog tre poäng mot Portugal. På ett oglamoröst och effektivt sätt. Det är bra så.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB