Startsida / Inlägg

Schweinsteiger är tillbaka!

av Pierre Wingren, reporter

Det kunde ha blivit en riktig chockstart för Tyskland. Jerome Boateng låg långt bort från Mats Hummels när Robin van Persie fick en boll i djupet. Hummels var inte inne i matchen och förlitade sig på Manuel Neuer som lyckligtvis räddade sitt lag. Hur matchen hade slutat annars vet jag inte, med största sannolikhet hade det slutat med en holländsk vinst.

Neuers räddning var vital för Tyskland. Backlinjen återvann sitt självförtroende, Hummels kom in i matchen och Philipp Lahm började radera ut Arjen Robben. Det började se allt mer tryggt ut, även om holländarna var bollförande. Joachim Löw satsade på samma elva killar som vann med 1-0 mot Portugal och ville onekligen utnyttja kvicke Mesut Özil i mitten. De Jong och van Bommel hade ingen chans mot den rörlige Özil och ute på högerkanten försökte Thomas Müller skapa ännu mer förvirring.

Men det var Bastian Schweinsteiger och Mario Gomez som fixade festen. Två assist från härföraren och två mål från tanken inne i boxen. Det första målet var särskilt snyggt.

I andra halvlek tog Tyskland över allt mer, bestämde hur spelet skulle se ut. Ett tröttkört Holland fick mest titta på och försöka hitta upp till Huntelaar och van Persie. Tyskland borde ha dödat matchen med ett 3-0-mål, men istället blev det onödigt spännande när van Persie stänkte in reduceringen.

Joachim Löw reagerade med samma byten som sist och Tyskland spelade ärligt talat av matchen på ett lysande sätt. Som ett italienskt landslag i sina bästa stunder. Irriterande och frustrerande för motståndarna.

Hummels ler
En bild som spred sig med rekordfart igår. Talande för Tyskland på något vis.

Sammanfattningsvis gjorde Tyskland en mycket bra match, bortsett från lite osäkerhet i matchinledningen. Efter det bestämde man spelet, dominerade matchen och vann nästan alla närkamper. Samtidigt saknas mycket av den offensiva flärd som vi vet att Tyskland kan visa upp, men kanske är Löw smart nog för att förstå att offensiv flärd inte vinner något EM-guld. Det här tänket blir extra tydligt när spelare som Marco Reus, André Schürrle och Mario Götze får sitta kvar på bänken. Framförallt är dock Tyskland brutalt effektivt hittills, det är en nyckel för att lyckas i stora mästerskap.

Men vilken reservkraft Joachim Löw har på bänken. Oj.

Jerome Boateng drog på sig sitt andra gula kort och kommer nu att missa matchen mot Danmark. En match som faktiskt är viktig då Tyskland fortfarande kan åka ut. Hur Löw väljer att lösa det hela återstår att se, men så här säger han om de olika möjligheterna:

”Det finns flera alternativ. Man kan flytta Philipp Lahm till höger och låta Marcel Schmelzer spela till vänster. Man kan låta Lars Bender spela till höger, det vore ett bra alternativ. En trebackslinje och en annan offensivuppställning vore också bra mot Danmark då deras defensiv är väldigt tät”.

Jag tror mest på Bender eller trebackslinjen.

Vidare hoppas jag att Löw roterar en aning så att den fantastiska bänken får chansen att visa upp sig och samla lite speltid. Där finns en ohygglig kraft att släppa lös.

Mina kommentarer på spelarnas insatser efter 2-1-vinsten mot Holland:

Manuel Neuer: Visade än en gång vilken världsmålvakt han är. En del kritiker säger att han saknar titlar för att få bära detta epitet, men det är rent skitsnack. Neuer har varit lysande så här långt och gårdagen var inget undantag. Räddade sitt lag med flertalet klassparader, säker med fötterna och bra på att sätta igång spelet. Såg van Persies kanon lite sent.

Jerome Boateng: Inte lika lysande som mot Portugal då han raderade ut Ronaldo, men när den inledande osäkerheten hade lagt sig fungerade det bra. Missar nästa match efter det gula kortet som han maskade till sig. Kommer att saknas, men lyckligtvis borde det gå ändå mot Danmark.

Mats Hummels: Precis som Lahm och Boateng lite osäker i inledningen men spelade sedan upp sig. ”Vann 101 procent av sina närkamper” skriver Tagesspiegel. Hann även med att driva upp bollen i anfall men han Stekelenburg hindrade Hummels från att bli målskytt. Borde gjort det bättre vid Hollands reducering, men stod också för en mycket uppoffrande brytning i boxen.

Holger Badstuber: Matchens bäste försvarare. Ser snäll ut men är en tuff liten typ och som räddade Tyskland, tillsammans med Neuer, när resten av laget sov i början av matchen. Lyckades nicka klubbkamraten Arjen Robben blodig och kämpade hela tiden för att hålla rent.

Philipp Lahm: Släppte Robben förbi sig i början av matchen, men spelade sedan upp sig och efter det syntes inte Robben till. En bra mycket bättre match av Lahm, även om vi gärna ser honom delta mer i det offensiva spelet. Nu får vi se om han spelar till vänster eller till höger nästa match.

Sami Khedira: Inte lika framträdande som i mötet med Portugal, men det beror nog mer på att kompanjonen Schweinsteiger var mer dominant. Stängde luckor, störde Hollands anfallsspel och slet hela tiden. En viktig del av laget.

Bastian Schweinsteiger: Äntligen är mittfältsgeneralen tillbaka, även om det givetvis fattas en hel del fortfarande. Ger liv åt klyschan ”blir allt bättre för varje match”. Hur bra är Bastian om Tyskland tar sig till final, undrar jag? Vann närkamper, var spelbar, stod för två assist och dirigerade mittfältet. En mycket stark insats.

Thomas Müller: Kämpade som vanligt väldigt hårt och hade den smutsigaste tröjan efter slutsignalen. Försökte lura sina motståndare med sina kluriga löpningar och ville mycket. Men det här är fortfarande inte Müllers turnering, inte heller Müllers säsong. Växer förhoppningsvis lite till.

Mesut Özil: Kunde gjort mål tidigt men hans fina volleyskott tog i stolpen. Sökte upp utrymmet mellan backlinje och mittfält på ett fenomenalt sätt men får fortfarande inte ut lika mycket som vi önskar. När Özil vaknar till liv på riktigt kan det här bli väldigt roligt.

Lukas Podolski: Tog mer defensivt ansvar jämfört med förra matchen och slet faktiskt lika mycket som Schürrle eller Reus hade gjort. Men offensivt var han inte bara dålig, utan usel. Valde fel alternativ, dribblade bort sig, passade fel och kom knappt med i det tyska anfallsspelet. Märkligt att Löw inte byter ut Poldi.

Mario Gomez: Den här gången tystade han sina kritiker på allvar. Han är fortfarande ingen Klose i spelet, men han gör målen och det är det som räknas. Stod för en fin fotbollskonst när han tog med sig Bastians pass i vändningen och avslutade kallt till 1-0. Han var skillnaden mellan lagen på många sätt, då han gjorde vad van Persie inte förmådde. Skönt för honom att lyckas.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB