Startsida / Inlägg

Äntligen rullar bollen igen

av Pierre Wingren, reporter

Okej, det är inte tyska cupen, det är inte Bundesliga och det är inte ens 2. Bundesliga. Men i dag har publiken strömmat till sol- eller regndränkta arenor för att få njuta av lite fotboll. Det är 3. Liga som har slagit upp portarna, och det är inte vilken liga som helst. Man skulle kunna påstå att det är den starkaste, bästa och mest intressanta upplagan av 3. Liga – som egentligen tjuvstartade redan i går.

Det här blir den femte säsongen med 3. Liga. För att illustrera hur härligt jämn, charmig och oförutsägbar den är tänkte jag ta hjälp av följande:

1) ”Förra säsongen visade precis hur oberäknelig 3. Liga är, och därför är det fullt möjligt med överraskningar i toppen”, säger Chemnitzers tränare, Gerd Schädlich, som med sitt nyuppflyttade lag kämpade i toppen förra säsongen.

2) Kickers Offenbach, SpVgg Unterhaching, SV Wacker Burghausen, Borussia Dortmund II, VfB Stuttgart II. När 3. Liga grundades och premiärspelades 2008 var dessa klubbar med, den här säsongen är de ensamma om att ha varit med 2008. Rotation. Det händer mycket.

Och det är verkligen inte vilka klubbar som helst som är med, låt oss ta en titt:

Karlsruher SC
Hansa Rostock
1. FC Heidenheim 1846
VfL Osnabrück
Arminia Bielefeld
Kickers Offenbach
SV Wehen Wiesbaden
Alemannia Aachen
Chemnitzer FC
VfB Stuttgart II
1. FC Saarbrücken
FC Rot-Weiß Erfurt
Borussia Dortmund II
SV Wacker Burghausen
Preußen Münster
SV Darmstadt 98
SpVgg Unterhaching
SV Babelsberg 03
Hallescher FC
Stuttgarter Kickers

Lite saker som kan vara intressant att veta denna glädjens dag:

Ålder: Hallescher FC har den äldsta truppen med en snittålder på 26 år, precis där bakom lurar 1. FC Heidenheim med 25,9. Föga förvånande är det Borussia Dortmund II som ställer upp med yngst trupp (20,5) tätt följda av VfB Stuttgart II (20,7).

Favoriter: Vi har trots allt några lag som ska gå riktigt bra i år. Karlsruher SC får bära det största favoritskapet, men även Alemannia Aachen, Hansa Rostock, FC Heidenheim och Kickers Offenbach bör göra fint ifrån sig.

10: Så många lag har tidigare spelat i Bundesliga. Det är såväl sorgligt som vackert på något sätt. Karlsruher SC, Alemannia Aachen, Hansa Rostock, Arminia Bielefeld, Kickers Offenbach, SV Darmstadt 98, SpVgg Unterhaching, Stuttgarter Kickers, 1. FC Saarbrücken och Preußen Münster har alla spelat i Bundesliga.

DDR: I Chemnitzer FC, Rot-Weiß Erfurt och Hallesche FC har vi tre traditionsrika klubbar från före detta Östtyskland. Personligen hoppas jag på att vi snart får se några gamla öst-klubbar i Bundesliga igen.

Spelare: Michael Thurk sköt upp FC Augsburg i Bundesliga, nu hittar vi honom i FC Heidenheim. I Aachen finner vi förre Bundesliga-proffset Albert Streit. I KSC hittar vi den 18-årige supertalangen Hakan Calhanoglu. Det finns en mängd spelare att hålla utkik efter.

Arenor: Om man inte intresserar sig för spänningen, spelarna eller klubbarna så kan man alltid njuta av arenorna. Vissa är nybyggda och andra är lite äldre, lite nötta, men också rika på historia. Nya Tivoli i Aachen har plats för 32 960 åskådare, i Saarbrücker Ludwigspark kan man ta in 35 303 fotbollstokiga supportrar. Kicker Offenbach inviger sina nya arena om några dagar med en match mot Bayer Leverkusen.
I Karlsruhe, Rostock och Bielefeld får nästan 30 000 personer plats. Det kommer att koka på sina håll, var så säkra.

Svensk: 28-årige Freddy Borg har bytt Hansa Rostock mot Alemannia Aachen. Han gjorde fem mål på 13 matcher för Rostock i fjol och kommer garanterat att vara nyttig för Aachen som behöver lite tyngd. Ser ut att behöva ytterligare någon vecka innan knäet är kurerat.

I går öppnade Arminia Bielefeld 3. Liga med en hemmamatch mot Alemannia Aachen. En duell mellan två klubbar som inte för allt för längesedan spelade Bundesliga-fotboll. Den matchen slutade 1-1.

I dag spelas resten av omgång ett. Äntligen är fotbollen tillbaka, äntligen trängs folk på betongläktarna runtom i landet och äntligen har vi massvis att se fram emot.

Nu lämnar jag dock er på egen hand i en vecka. Jag tänkte faktiskt ta semester. Hoppas att ni har en bra sommar där ute, vi hörs snart igen!

***

Just det, jag glömde nästan. Ailton, 39, ska i dagarna skriva på för Hassia Bingen. Werder Bremens gamle målkung gör alltså comeback i tyska division sex, Verbandsliga Südwest. Det är så läckert, Ailton, vilken karaktär alltså.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB