Startsida / Inlägg

Dortmund måste vinna – det finns inget annat

av Pierre Wingren, reporter

I kväll kliver två av tre tyska lag in i Champions League. Tyska mästarna från Dortmund och grannarna från Gelsenkirchen, Schalke 04. Först i morgon är det dags för Bayern München – laget som på förhand ska prestera bäst för Tyskland i Europa.

För Borussia Dortmunds del är det bara hemmavinst mot holländska Ajax som gäller i kväll. Det finns inget annat. Gruppen är vad varje grupp i Champions League borde vara: en mästargrupp. Vi har mästarna från Spanien, England, Holland och Tyskland i gruppen. Det är givetvis en tuff, om än inte omöjlig, uppgift för Dortmund att ta sig vidare till åttondelsfinal. Om chansen ska finnas så måste man vinna mot Ajax hemma på Westfalenstadion.

Men framför allt måste man vinna för att se till att sluta åtminstone trea i gruppen. Då väntar en vår i Europa League.

Dortmund skämde i princip ut sig förra säsongen. Visst såg spelet bra och attraktivt ut sett över 90 minuter, men effektivt eller särskilt skickligt var det inte. Slarv och misstag resulterade i billiga mål för motståndarna och framåt krävdes det ungefär 1909 chanser innan det blev mål. Det fungerar inte i Champions League. Spelarna och ledarna i klubben var själva besvikna och skyllde framför allt misslyckandet på bristande erfarenhet.

Det är ingen godtagbar ursäkt den här säsongen. Det måste se bättre ut den här säsongen. Redan i kväll.

Det är dags att spela som tyska mästare i Europa. Det är dags att minimera, helst eliminera, misstagen. Det är dags att sätta chanserna. Det är dags att spela lite smartare. Möter man Real Madrid på bortaplan kan det vara klokt att låta matchen ”sätta sig” innan man rusar framåt.

Det verkar som att spelarna och Jürgen Klopp har förstått det här. I intervjuer och på presskonferenser talar man om att även i fortsättningen spela sin offensiva fotboll med hög press. För det är Dortmunds stil, det är vad man kan. Men man säger också att man har samlat på sig viktig erfarenhet, att man har lärt sig av sina misstag och att man måste ta sig an matcherna i Europa på ett annorlunda sätt.

För övrigt viskas det om att Klopp tänker ställa upp med Reus, Götze och Blaszczykowski från start. Det kan bli otroligt spännande.

Men framför allt: det låter som att man är jäkligt taggade och sugna på den här uppgiften.

Även Schalke 04 spelar i kväll. Kyriakos Papadopoulos återvänder till Grekland och Aten. Denna fantastiska mittback gjorde sin debut som 15-åring i Olympiakos. I dag har han hunnit bli 20 år gammal, spelar för tyska Schalke och stöter på sin gamla klubb i Champions League. Det blir förstås lite speciellt, men som ”Papa” själv säger: ”när matchen väl börjar kvittar det vilka vi möter”.

Stämningen på Karaiskakis-Stadion är alltid het, intensiv och galen. Men samtidigt ska det inte skrämma Schalke-spelarna alltför mycket. Det är ju hyfsad stämning även på deras hemmaplan…

Olympiakos vann med 3-1 på hemmaplan mot Borussia Dortmund förra säsongen. Jag tror inte att Schalke säljer sig lika billigt i kväll – men det blir likväl tufft för ett ganska ungt Schalke.

Huub Stevens vet dock vad som gäller i Europa och Huntelaar är en erfaren målskytt. I Papadopoulos och Matip har Ruhrklubben ett fantastisk mittlås. Det snabba och målfarliga mittfältet som vägs upp av kämpar som Neustädter och Jones behöver vi inte heller tala särskilt mycket om. Schalke är ett lag med kvalitet. En vinst vore att föredra, ett kryss bör det dock kunna bli.

Schalke har dock en förmåga att förlora öppningsmatchen i Champions League. Fyra försök, fyra förluster. Det viktigaste är dock att inte förlora – lite på att Stevens är medveten om det.

Nu är säsongen igång på riktigt. I kväll hoppas jag på två tyska fotbollsfester.

Upp till bevis nu, Dortmund (och Schalke).

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB