Startsida / Inlägg

Jobbet ska göras

av Pierre Wingren, reporter

 

FC Schalke 04 har vandrat genom helvetets eldar och kommit ut som ett nytt lag på andra sidan. Självförtroendet är tillbaka, gruppen fungerar tillsammans och spelet flyter på igen.

FC Bayern München har svävat på moln hela säsongen. Självförtroendet är på topp och hela laget är ett väloljat maskineri.

Nu är det bara jobbet som ska göras. Det enda som kan grusa de tyska lagens drömmar om kvartsfinal är självgodhet och fokus på fel saker. Att blicka framåt i stället för att leva i nuet, att tro att det ska gå bra bara för att det har gjort det på sistone. Jag kan inte se Galatasaray eller Arsenal hota om Schalke 04 och FC Bayern spelat sitt eget spel på ett fokuserat sätt. Men om de där sista procenten saknas kan saker och ting snabbt gå åt skogen i fotbollens värld. Det är jobbet som måste göras.

Först ut är Schalke som tar emot Galatasaray i kväll. När matchen blåses igång är tyskarna redan vidare då det första mötet slutade 1-1. Ett bekvämt, men farligt, utgångsläge. För hemmalaget handlar det helt enkelt om att plocka fram spelet från helgens derby mot Borussia Dortmund. Om Jens Keller och spelarna lyckas med det bör det bli en ganska trevlig afton i Gelsenkirchen.

Jermaine Jones, målskytten i Turkiet, saknas på grund av avstängning. Anfallarna Klaas-Jan Huntelaar och Ciprian Marica är skadade. Situationen är inte optimal, men Roman Neustädter och Marco Höger gjorde ett förträffligt jobb på det centrala mittfältet mot Dortmund. Den stora frågan är vem som tar platsen i anfallet, publikfavoriten Pukki eller kanske Obasi? Till skillnad från förra säsongen har Huntelaar levt en ganska anonym tillvaro och om någon bara kan löpa upp ytor för Julian Draxler, Farfan och Michel Bastos så utstrålar Schalke ett offensivt hot.

Inför den här åttondelsfinalen hade jag räknat ut Schalke. Men klubben reste sig igen och ryter nu till ordentligt – det i kombination med hur förvånansvärt svagt Galatasaray såg ut i Turkiet gör att det ser lovande ut. För Schalkes del handlar det helt enkelt om – just det – göra jobbet.

Kvällens match blir givetvis speciell för Hamit Altintop som återvänder hem till Gelsenkirchen. Mellan 2003 och 2007 spelade han 113 Bundesliga-matcher för Schalke, det var här han tog sina första steg mot proffslivet. Nu ska 30-åringen försöka såra sin förra klubb, även om bortalagets farligaste spelare heter Burak Yilmaz och Didier Drogba. Altintop har dock utvecklats till en ledarfigur i sin nya klubb och målet är tydligt:

”Jag vill gå vidare, det handlar det om för mig”, säger han.

Trolig startelva:

Hildebrand
Uchida, Höwedes, Matip, Kolasinac
Höger, Neustädter
Farfan, Draxler, Bastos
Pukki

Drogba vs Kolasinac
***

Bayern München har en betydligt mycket bekvämare situation än Schalke. De gjorde inte bara en god och likvärdig insats som sina motståndare i första mötet – de körde över Arsenal i London. Matchen slutade 3-1 till FC Bayern och tyskarna hade bud på fler mål. Hela säsongen har varit som en saga (bortsett från 0-3-förlusten mot BATE) och det verkar kvitta vilka spelare som står i startelvan, Bayern München vinner ändå. Nu saknas förvisso Jerome Boateng, Bastian Schweinsteiger, Franck Ribéry och Holger Badstuber. Idel viktiga spelare, men reserver som Arjen Robben, Xherdan Shaqiri och Luiz Gustavo håller hög klass. I går höjde jag ett varningens finger dock, trots allt svängde 3-2-matchen mot Fortuna Düsseldorf alldeles för mycket. I fotboll kan allting hända och ett tidigt Arsenal-mål kan sätta griller i huvudet. Å andra sidan har inte Arsenal imponerat den här säsongen. De får dessutom klara sig utan Jack Wilshere och Lukas Podolski – vilket plötsligt gör att Arsenal känns en nivå sämre.

Det är just det FC Bayern ska se upp för på onsdag – underskattning och arrogans. Om spelarna bara gör som hittills den här säsongen, om de uppträder på samma målinriktade sätt, ja, då ser vi definitivt Bayern München i kvartsfinal. Jobbet ska göras, helt enkelt.

Trolig startelva:

Neuer
Lahm, van Buyten, Dante, Alaba
Javi Martinez, Luiz Gustavo
Müller, Kroos, Robben
Mandzukic

Jag tror och hoppas att vi bjuds på två förträffliga fotbollskvällar.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB