Startsida / Inlägg

FC Bayern körde över Barcelona

av Pierre Wingren, reporter

Maktskifte? Kanske. Det var en historisk kväll i alla fall. Barcelona har varit världens bästa klubblag de senaste åren, och även om det har sett lite jobbigare ut den här säsongen så har de ändå räknats som favoriter, per automatik. Inför matchen skrev jag att de tyska jättarna, Bayern München, skulle kunna få Barcelona att abdikera från fotbollstronen.

”Sen kommer ni kunna berätta för era barnbarn: jag var där”, sa stadionspeakern Stephan Lehmann efter matchen. 4-0. Fyra mot noll. Bayern München hade besegrat Barcelona med 4-0 i en Champions League-semifinal. Inte med tur eller flyt, inte med destruktivitet och osjyssta medel. Med briljans, fart, vilja och kunnande. De körde över och förnedrade Barcelona. Sedan Champions League grundades har inget lag vunnit en semifinal med fyra mål. Av alla lag var det just Barcelona som åkte på den här smällen. Det är för tidigt att fastslå, men vi kan mycket väl ha upplevt kvällen då Bayern München tog över världsfotbollen.

Vi behöver inte ens prata om tveksamma mål, ej heller om straffar som borde ha delats ut. Barcelona var aldrig nära. De avlossade fyra skott, ett gick på mål. Bayern München var bättre på precis allting.

Det märktes ganska snabbt att den där kvällen på Allianz Arena skulle bli något speciellt. Man bara vet det när Arjen Robben plötsligt förvandlas till ett pressmonster. Det räckte för mig, det var allt jag behövde se för att veta: det här går vägen. När dessutom Bastian Schweinsteiger och Javi Martinez plockade bort Xavi och Iniesta ur matchen stod det klart: det här blir FC Bayerns kväll.

Tyskland, Europa och hela världen fick se precis hur otroligt bra det här laget är. Imponerande. Det här var inget stort under, det var logiskt och väntat.

Tack för den galna uppvisningen, Bayern München. Och grattis till ett härligt jobb, Pep Guardiola.

***

I kväll är det Borussia Dortmunds tur. Det var 15 år sedan laget spelade semifinal i Champions League, nya hjältar kan födas precis som säsongen 1996/97. Real Madrid måste naturligtvis ses som favoriter, men om Jürgen Klopps lag kommer upp i full kapacitet kan de slå vilket motstånd som helst. Det vet vi, det vet även Real Madrid.

Götze-bomben sprängdes i går. Även i dag ligger röken tung i Dortmund. Obegripligt, obehagligt och förödande. För Klopp och hans spelare gäller det att stänga ute det där. Det är helt uppenbart att supportrarna inte har lyckats med det, det råder en annan stämning. En ny värld. Förhoppningsvis märkts det inte av på Westfalenstadion, ty laget behöver stödet från läktarna. Det är upp till supportrarna att visa att ingen spelare är större än klubben.

Jürgen Klopp är dock en mästare på att motivera sina spelare och han har under flera års tid format det här laget till ett lag. Kvällens match är en absolut höjdpunkt och jag tror att nervositeten kommer att spöka mer än yttre faktorer.

Det blir en härlig kamp mellan två slipade tränare – frågan är vem som har lyckats bäst med sin läxa. José Mourinho eller Jürgen Klopp? Borussia Dortmund möter ett bättre Real Madrid i kväll än det laget man spelade mot i gruppspelet. Jag tror på en tempofylld och härlig fotbollsmatch där båda lagen gör minst ett mål var.

Troligt startelva:

Weidenfeller
Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer
Gündogan, Bender
Blaszczykowski, Götze, Großkreutz
Lewandowski

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB