Startsida / Inlägg

Varning för farliga vargar

av Pierre Wingren, reporter

Klaus Allofs och Dieter Hecking styr den skuta som heter VfL Wolfsburg. Efter mästerskapet 2009 har klubben famlat i mörkret. De har inte hittat rätt tränare, de har spenderat hutlösa summor på, i bäst fall, medelmåttiga spelare som in för klubben framåt. De valde att hämta tillbaka Felix Magath. Vansinnet fortsatte. En enorm och dyr spelartrupp med dålig kemi och tveksam kvalitet.

Resurserna har funnits där, bra spelare har funnits där. Men helheten har hela tiden saknats. Med Klaus Allofs som sportchef har utrensningen, och upprustningen, tagit fart. Med nye tränaren Dieter Hecking har de en herre som vill bygga ett fungerande lag på stabila pelare. Förra säsongen blev ingen succé, men i samband med Heckings intåg kunde vi se hur laget sakta men säkert tog små kliv framåt. Grunden har lagts och det finns nu automatismer i spelet, en annan vilja att gemensamt nå framgång.

Ändå har något saknats i VfL Wolfsburg. Jag placerade klubben som sexa i mitt tips, en Europa-plats kändes minst sagt möjlig. Jag kräver en Europa-plats för det här laget. Men det fanns ändå en känsla av det inte skulle räcka hela vägen till det absoluta toppskiktet av tabellen.

En duktig målvakt, en tålmodig ledning som tänker långsiktigt, en kvalitativ backlinje. Spännande anfallare som sliter, spännande anfallare med näsa för mål. Ingen toppanfallare, visst, men det såg trevligt ut. Ett offensivt mittfält med kreatörer av klass, talanger med stor potential och erfarna tekniker. Bra. Vettigt. Och i ett nyförvärv som Caligiuri har de en riktig lagspelare, en duktig sådan.

Men det centrala mittfältet. Polak, Hasebe, Medojevic, Träsch och Cigerci. Inte på något sätt dålig, men ändå en grå massa. Inte riktigt de kvaliteter som krävs. Vem tar tag i taktpinnen, vem står för den matchavgörande insatsen? Vem kan Hecking alltid falla tillbaka på? Ingen. Den spelartypen saknades.

Nu har VfL Wolfsburg snuvat bland annat Arsenal och Napoli på landslagsspelaren Luiz Gustavo, 26. Cirka 20 miljoner euro kostar hans tjänster. En defensiv mittfältare med god rutin och ett stort hjärta. Sliter hårt och stänger ytor, vinner boll. Manar på laget. För det framåt. Exakt vad Wolfsburg behövde. Ett galet bra nyförvärv. Det här förändrar hela den struktur som fanns i laget till det bättre. I Gustavo har Hecking fått den ledargestalt han behöver på mitten, någon han alltid kan skriva in i startelvan och lita på att det blir bra. En spelare som delar ut stryk när det börjar gå tungt.

Efter att ha stått still sedan 2009 har VfL Wolfsburg nu tagit ett gigantiskt kliv framåt. Vargarna har fått tänder, tänder som sårar. VfL Wolfsburg är redo att vråla och ta ett stort bett om toppskiktet.

Nu kräver jag spel i Europa nästa säsong. Och det gör ta mig tusan hela Wolfsburg. Pressen ökade våldsamt i dag – men framtiden blev också ljusare.

Bundesliga omgång 2

Lördag 15:30

VfB Stuttgart – Bayer Leverkusen
Upp till bevis för Stuttgart och Bruno Labbadia, de gjorde det inte tillräckligt bra mot Mainz senast och backlinjen är något skadedrabbad. Labbadia, som har tränat Leverkusen, har aldrig segrat mot dem i Bundesliga. Dessutom råkar Leverkusen älska att möta Stuttgart – de har vunnit 28 matcher mot det sydtyska laget, fler än mot något annat motstånd.

VfL Wolfsburg – Schalke 04
”Med fötterna och hjärtat gör vi det bra, men vi måste bli bättre med huvudena”, säger sportchef Klaus Allofs och syftar på 0-2-förlusten mot Hannover där både Timm Klose och Maximilian Arnold fick se det röda kortet. Två viktiga spelare som saknas, men en viktig har tillkommit: krigaren Luiz Gustavo. Säsongens första hemmamatch blir en riktig knall mot Schalke som bjöd på stökig och underhållande fotboll mot HSV förra omgången. Nu vill Jens Keller och spelarna ta en första seger för säsongen. Sist lagen möttes i Wolfsburg vann Schalke, totalt har de dock bara vunnit två bortamatcher i Wolfsburg.

Werder Bremen – FC Augsburg
Bremen med nye tränaren Robin Dutt fixade en otroligt viktig, och tursam, seger på bortaplan mot Eintracht Braunschweig. Hur mycket ska de segern visa sig betyda? Det blir upp till bevis redan på lördag när nedflyttningstippade FC Augsburg kommer på besök. Markus Weinzierls lag förlorade förvisso med 0-4 mot Dortmund, men de spelade mycket bättre än vad resultatet visar. Båda klubbarna har förstärkt en position de verkligen behövde förstärka – anfallet. Bremen har värvat argentinaren Franco di Santo och Augsburg har plockat in före detta Gladbach-spelaren Raul Bobadilla. Spännande möte.

SC Freiburg – FSV Mainz 05
Ett härligt möte mellan två karaktärsstarka tränare och två spännande lag. Christian Streich och Thomas Tuchel har en märklig hatkärlek mellan sig, de respekterar varandra men när det väl är match råkar de alltid i luven på varandra. Tuchel har aldrig förlorat mot Streich i ligan, men i tyska cupen drog Streich och Freiburg det längre strået i en dramatisk match. Båda lagen har byggts om inför den här säsongen och Mainz kommer till matchen med en skön 3-2-seger mot Stuttgart i bagaget. Freiburg förlorade mot Leverkusen.

Hamburger SV – TSG Hoffenheim
HSV är en av de klubbarna som riktiga experter, och så kallade experter, älskar att kritisera. Med nye sportchefen Kreuzer hoppas man få mer lugn och ro i klubben och påbörja ett framgångsrikt lagbygge. Försäsongen gick så där, men i cupen gick HSV vidare och 3-3 borta mot Schalke i en temporik match är inget att skämmas över. Nu kommer nysatsande Hoffenheim på besök till Hamburg, HSV har aldrig förlorat på hemmaplan mot Hoffenheim. En trevlig match med två spelsugna lag är att vänta.

Eintracht Frankfurt – Bayern München
Armin Vehs Frankfurt åkte på storstryk mot Berlin i en match de förlorade med 1-6. En total felstart. Det blir inte enkelt att revanschera sig på lördag då trippelmästarna Bayern München kommer på besök. Pep Guardiolas lag har inte förlorat på 26 ligamatcher och nu är dessutom Mario Götze och Thiago redo för spel (därmed inte sagt att de spelar). FC Bayern inledde med en 3-1-vinst mot Gladbach och får med all rätt ses som stora favoriter i den här matchen.

Lördag 18:30

Borussia Mönchengladbach – Hannover 96
Lucien Favres lag fick den svåraste starten man kan tänka sig: bortamatch mot Bayern München. Gladbach gjorde det bra, spelade modigt och skapade en del chanser, men FC Bayern var för starkt och matchen förlorades med 1-3. Det svider givetvis lite extra då de också åkte ut ur DFB-Pokal. Plötsligt krävs det en vinst mot Hannover. Mirko Slomkas lag har förlorat fyra av de senaste fem matcherna mot Gladbach, men efter lite påfyllnad av självförtroende tack vare vinsten mot Wolfsburg blir Hannover att räkna med. En rörligare offensiv och säkrare defensiv bjuds det på den här säsongen.

Söndag 15:30

1. FC Nürnberg – Hertha Berlin
Der Club och Michael Wiesinger låg pyrt till på bortaplan mot Hoffenheim men kom in i matchen i andra halvlek, de borde till och med ha avgjort i slutminuterna. 2-2 slutade matchen och det är svårt att läsa av Nürnbergs form. Ett hungrigt lag som är bra på att bita sig fast i matcherna är det i varje fall – och det kan bli viktigt när ett euforiskt Hertha Berlin kommer på besök. Huvudstadsklubben vann med hela 6-1 mot Eintracht Frankfurt och de stod för en synnerligen perfekt insats. Nyförvärvet Hosogai ägde på mitten och nu vill de förstås straffa Nürnberg. Hemmalaget har dock vunnit de senaste fem hemmamatcherna mot Hertha Berlin.

Söndag 17:30

Borussia Dortmund – Eintracht Braunschweig
Hemmalaget är storfavoriter mot nykomlingarna från Braunschweig. Ilkay Gündogan saknas på grund av skada och det mesta talar för att nyförvärvet Henrich Mchitarjan får göra Bundesliga-debut. Bortalagets tränare, Torsten Lieberknecht, erkänner att planen egentligen var att hålla till i 2. Bundesliga ett par år till, men nu vill de göra det bästa av situationen. De spelade bra mot Bremen men bollen ville inte in i mål, nu väntar en oerhört tuff uppgift mot Jürgen Klopps Dortmund. Braunschweig får tänka tillbaka på gamla goda tider: de har faktiskt vunnit 13 matcher mot Dortmund och bara förlorat elva. Kumbela saknas ännu för bortalaget.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB