Målkalaset rullar vidare

av Pierre Wingren, reporter

Sju Bundesliga-omgångar är spelade. Inte en enda match har slutat 0-0. Det är ta mig fan smått otroligt. Den enkla förklaringen är att de tyska lagen, överlag, inte är några mästare på det här med försvarsspel. Men den största anledningen, i mitt tycke, är att i princip alla lag har en positiv inställning till fotbollen: vi kan göra mål, vi ska söka oss mot mål. Det finns en anfallslust som är direkt påtaglig.

Torsten Lieberknecht var knäckt efter Eintracht Braunschweigs 0-4-förlust mot VfB Stuttgart. Tränaren lät uppgiven efter matchen och det kändes inte helt otänkbart att hjälten skulle säga upp sig. Hans känslor är logiska – Braunschweig har fått en rekordusel start på säsongen. De är äntligen tillbaka i Bundesliga efter 28 långa år, men laget håller inte Bundesliga-nivå. Supportrarna gör det dock. Det är tämligen vackert och imponerande att se hur de stöttar sitt lag i 90 minuter.

Men i dag meddelar sportchefen Marc Arnold att tränaren Lieberknecht stannar. Detta efter ett längre samtal under morgonen. Det tycker jag är positivt. Det är en härlig typ, den där Lieberknecht, och jag kan inte tänka mig att någon annan hade gjort det särskilt mycket bättre ändå.

På tal om tränare: föga förvånande så sparkar FC Ingolstadt sin tränare, Marco Kurz, efter nio omgångar. Klubben ligger sist i 2. Bundesliga och det fanns inte längre något alternativ. De är dock kvar i DFB-Pokal. Enligt tyska medier kan förre Fortuna Düsseldorf-tränaren Norbert Meier ta över efter Kurz.

Därmed är den fjärde tränaren sparkad. Tidigare har Peter Pacult (Dynamo Dresden), Franco Foda (1. FC Kaiserslautern) och Alexander Schmidt (1860 München) fått sparken från sina klubbar.

***

Den tyska cupen, DFB-Pokal, är lottad. Joachim Löw tog hand om den spännande lottningen som gav oss följande åttondelsfinaler att dregla över:

VfL Wolfsburg – FC Ingolstadt

Trevliga fotbollskvällar väntar. Jag älskar det.

***

Bundesliga omgång 7

FC Augsburg – Borussia Mönchengladbach 2-2
Hur viktig kan den här poängen bli för Gladbachs säsong? Precis som jag skrev i fredags så hade det börjats viska om en bortaförbannelse, men även om de inte vann mot Augsburg så plockade Lucien Favres lag trots allt sin första bortapoäng för säsongen. Det var en ganska härlig match som Augsburg tog ledning igenom Hahn (hans första Bundesliga-mål). Gladbach kom dock tillbaka i första halvlek tack vare Max Kruses genialitet. Men det var trots allt Augsburg som spelade bättre fotboll och skapade fler chanser. I andra halvlek fick vi se ett fint avslut signerat Hrgota som gav Gladbach ledningen. Men Augsburg kom tillbaka genom Leverkusen-lånet Milik. Augsburg imponerar.

Borussia Dortmund – SC Freiburg 5-0
Efter en lång och tung vecka med förlust mot Napoli, kryss mot Nürnberg och förlängningsavgörande mot 1860 i cupen var det dags för BVB att ta sig an Freiburg. Jürgen Klopps gäng hade lite problem inledningsvis, men kontrollerade matchen. Reus gjorde till sist 1-0, och hann utökade till 2-0 på straff (som kändes något tveksam). Diagne blev utvisad och inför andra halvlek fick bortalaget klara sig med tio spelare. Då spelade Dortmund ut Freiburg totalt och vann välförtjänt med 5-0 efter mål från Blaszczykowski och Lewandowski x 2. Fortsatt delad serieledning med Bayern München.

Bayern München – VfL Wolfsburg 1-0
Kanske hade spelarna varit på Oktoberfest innan matchen? Det var i alla fall en seg tillställning där Wolfsburg satsade på ett tätt försvarsspel och Bayern försökte mödosamt dyrka upp det. Wolfsburg spelade till sig några chanser, men det handlade mest om Bayern. Peps lag lyckades dock inte spela så fin anfallsfotboll som vanligt. Först när Schweinsteiger och Robben fick lämna efter 62 minuters spel hände det något – ett par minuter senare gjorde Müller 1-0 efter fint spel från Shaqiri och Ribéry. Uppdraget slutfört.

Bayer Leverkusen – Hannover 96 2-0
Leverkusen har visat upp ett riktigt bra spel i ligan och har nu tagit sex segrar på sju matcher. Inledningsvis hade Sami Hyypiäs lag det en aning svårt mot ett disciplinerat Hannover. Rolfes kunde dock nicka in bollen på en fast situation och sen kunde Leverkusen spela ut. Sam kom fri med målvakten Zieler och kunde göra 2-0. Hannover saknar fortfarande poäng på bortaplan och dessutom skadade sig Diouf igen. Tung kväll för bortalaget, härlig för hemmalaget.

TSG Hoffenheim – Schalke 04 3-3
Ännu en galen match när Hoffenheim och Schalke till sist nöjde sig med en poäng var. Det var dock hemmalaget som var närmast att göra 4-3 när Schipplock och Firmino brände fina chanser. Matchen började dock i Schalke-favör. Boateng spelade som anfallare i Szalais frånvaro och han gjorde mål efter bara 157 sekunder. Strax därefter gjorde Matip 2-0. Målkungen Modeste kunde dock reducera och hålla kvar Hoffenheim i matchen. Schalkes Marco Höger solosprang in 3-1, men hemmalaget gav inte upp. I andra halvlek gjorde Firmino 2-3 på straff och senare kunde Abraham fixa 3-3 på en frispark. Galen match, trevlig match.

Hertha Berlin – FSV Mainz 05 3-1
Första halvleken var ingen höjdare. Det hände inte särskilt mycket och båda lagen hade problem med spelet. Vi fick dock se en höjdpunkt när Nicolai Müller gjorde sitt sjätte mål för säsongen. 1-0 till Mainz alltså. Hemmatränaren Jos Luhukay valde att byta in Allagui till andra halvlek – och det var en god idé. Han gjorde 1-1 efter bara några minuter och utökade till 2-1. Ben-Hatira fixade 3-1. Därmed förlorade Mainz sin femte tävlingsmatch i rad.

Eintracht Frankfurt – Hamburger SV 2-2
Nye tränaren Bert van Marwijk satsade på säkerhet och ställde upp med ett kompakt lag. Men det märktes tydligt att HSV-spelarna har problem, de såg osäkra ut. Det var också Frankfurt som tog ledningen genom Flum. Precis innan halvtid höll sig Hertha-lånet Lasogga framme och nickade in 1-1. Även i andra halvlek var det Frankfurt som stryde och ställde, men Aigners mål dömdes bort för offside. Dock kunde Russ fixa 2-1 i den 70:e minuten. Nu började också HSV kliva framåt lite mer, men de hade svårt att skapa chanser. Med stor vilja lyckades dock Jansen kvittera med fyra minuter kvar. Ingen hemsk start för Bert, men det finns fortfarande mycket att jobba på.

Werder Bremen – 1. FC Nürnberg 3-3
Omgångens mest underhållande match. Nürnberg inledde svagt, Bremen inledde bra. Hemmalaget styrde nästan hela första halvlek och gjorde helt rättvist två mål genom Dabanlis självmål och Elias tjusiga avslut. Holländaren fick äntligen avsluta den extrema måltorkan. Precis innan halvtid dundrade Kiytake in reduceringen. I andra halvlek tog Nürnberg över och inbytte Drmic fixade 2-2. Nu började matchen bölja riktigt härligt. Elia gjorde 3-2 efter lite försvarsproblem i Nürnberg, men bortalaget kom tillbaka genom Hlousek. Rättvist med oavgjort, även om Bremen totalt sett lämnade ett bättre avtryck.

Eintracht Braunschweig – VfB Stuttgart 0-4
Tabelljumbon och nykomlingen har det fortsatt tungt. Hemmalaget Braunschweig inledde energiskt och bra mot Stuttgart, de skapade några chanser och såg heta ut. Men det var Stuttgart som ledde med 1-0 efter 45 minuter, Ibisevic höll sig framme med huvudet. I andra halvlek tog Stuttgart över mer och mer, Maxim, Traore och Harnik utökade till en säker ledning. Härligt skutt för Stuttgart i tabellen, fortsatt dystert och hopplöst för Braunschweig.

***

Tiden är knapp. Ber om ursäkt för detta. Men jag känner ändå att jag måste uppmärksamma de kommande Champions League-matcherna (ifall jag inte hinner skriva ett separat inlägg).

På tisdag tar Borussia Dortmund emot Olympique Marseille i en riktig måstematch. Samma kväll spelar Ruhr-rivalen Schalke 04 mot FC Basel – på bortaplan.

Bayern München reser till England för att möta Manchester City (som måste vara trötta på tyska lag nu) på onsdag. Bayer Leverkusen tar emot Real Sociedad.

Jürgen Klopp och Roman Weidenfeller är avstängda. Ilkay Gündogan, Sebastian Kehl, Marcel Schmelzer och Lukasz Piszczek är skadade. Inget optimalt läge för BVB alltså. Och det gul-svarta laget är sannerligen pressat att vinna. Efter 1-2-förlusten borta mot Napoli måste tre poäng spelas in hemma på Westfalenstadion.

5-0-segern mot SC Freiburg borde ge energi och självförtroende. Men jag tror inte att Marseille är dumma nog att bjuda upp till anfallsdans. De kommer att vakta sitt straffområde, ligga rätt i positionerna och krympa ytorna. Dortmund kommer att få det svårt. Men de borde, och behöver, vinna. Nervkittlande tillställning i en tokigt galen grupp.

Schalke och Jens Keller har slängt över favoritskapet på hemmalaget FC Basel. Ungefär som en granat utan en sprint som ingen vill hålla i. FC Basel trivs inte med favoritskapet, men är så illa tvungna att bära det efter bortasegern mot Chelsea i första omgången. Schalke har strängt av Jermaine Jones, enligt klubben vill man ge spelaren en liten paus för att återfå perspektivet på saker och ting. Sportchefen Horst Heldt hymlar inte heller med att andra spelare kan se det som en varning.

Tur då att Kevin-Prince Boateng finns i laget. Han har lyft Schalke. Och han själv lyfter i de här sammanhangen. Jag förväntar mig en jämn och trevlig match i Schweiz.

Bayern München hade Manchester City i gruppspelet för två år sedan. City gick inte vidare. Borussia Dortmund hade Manchester City i gruppspelet för ett år sedan. City gick inte vidare.

Nu möts FC Bayern och City i ett riktigt toppmöte i gruppen. De andra lagen är svaga och bör inte ha någon chans till avancemang. Men vad kan hända om Bayern München vinner i England?

Det blir en härlig kamp mellan två finfina målvakter: Joe Hart mot Manuel Neuer. Matchen blir även en chans för FC Bayern att visa upp sitt rätta jag. Pep Guardiola och FC Bayern har överlag inte övertygat rent spelmässigt i Bundesliga. Nu sätts de på prov.

Även Bayer Leverkusen, likt Dortmund, är pressat att vinna. Visserligen är
Leverkusens bortaförlust mot Manchester United mer förståelig och enklare att smälta, men spelet oroade och Sami Hyypiäs lag måste visa samma klass i Europa som i Bundesliga. Lite upp till bevis, helt enkelt.

När Bayer Leverkusen spelar så bra fotboll som de kan så får alla lag i världen problem. Men de var inte ens nära att bjuda på det mot United. Leverkusen har en tuff grupp och behöver plocka segrar på hemmaplan. I ligan har de roterat duktigt och borde ha fräscha ben. Men Sociedad gjorde det bra mot Sjachtar Donetsk, spelarna har blivit varnade. Leverkusens grej ska vara en säker defensiv, snabba omställningar och skärpa framför mål. Det får inte saknas mot Sociedad.

Två fina och fantastiska kvällar väntar ute i Europa.