F1 i Monaco: Miss av Verstappen – Leclerc med pole

av Anna Andersson

Charles Leclerc i pole position – kan han bryta förbannelsen och ta sin första seger under F1 i Monaco ?

Max Verstappen? Han gjorde en grov miss.

Charles Lelcerc, Ferrari, har imponerat när Formel 1 kör på gatorna i sin hemstad Monaco. Ferraris bil har sett välbalanserad ut och trivs på det ojämna underlaget. Det gjorde den även under kvalet till Monaco Grand Prix.  Leclerc imponerade och tog pole position.

Det var tredje gången som han var snabbast under kvalet till F1 i Monaco – men hittills har han aldrig vunnit. Istället har det snackats om Leclercs förbannelse.

Ska den brytas i år?

– Jag vet att kvalet inte är allt här, det har jag fått uppleva tidigare, säger Charles Leclerc när han intervjuvas av F1 efter kvalet.

– Nu måste vi sätta ihop allt under racet. Det har vi lärt oss här vid tidigare tillfällen, men vi är i bättre form nu än tidigare och vi satsar på segern.

Charles Leclerc har pole position under F1 i Monaco 2024.
Charles Leclerc har pole position under F1 i Monaco 2024. (AP Photo/Luca Bruno) XDB286

Leclerc med pole position i Monaco GP

Monegasken Charles Leclerc, drömmer om att vinna racet på gatorna där han cyklade till skolan som barn.

– Det perfekta scenariot är att jag får en bra start och att att min kollega Carlos Sainz kan komma upp som tvåa bakom mig och att vi tillsammans kan köra in ett bra reusltat till teamet.

Läs en dubbelseger till Ferrari, men bakom honom körde Oscar Piastri in sin gula McLaren på plats två.

– Om man tror den andra delen från mitt första varv och det första delen av mitt andra varv så hade det varit tillräckligt. Men Charles har kört väldigt stabilt här hela helgen. Samtidigt känns det bra att starta i första led, analyserar Piastri efter kvalet och han satsar på att få en bra start från sin andra ruta.

– En bra start hjälper och om man kan ta lednignen så går det att kontrollera ledningen in i mål. Lyckas inte det handlar det om strategin för det är inte enkelt att köra om här.

Miss av Max Verstappen

Därför var det etra tungt för Max Verstappen som gjorde en miss i sitt sista försök. Han var i muren och avbröt sitt varv.

– Bilen bara glider, klagade Verstappen vars serie på åtta pole position nu är bruten.

Nu startar VM-ledaren från ruta sex och vid ett vanligt race kan det absolut vara möjligt för honom att vinna från den positionen, men under det trånga, 3,3 km långa varvet som går runt gatorna i Monaco är det betydligt svårare. Det är till och med svårt att köra två bilar i bredd och när det är 20 bilar på banan är det oerhört trångt.

– Vad vi har förstått är bilen inte skadad, men startplats sex är ett tufft uppvaknande, säger Red Bulls Helmut Marko till ORF.

– När du startar som sexa i Monaco krävs extra ordinära omständigheter för att vinna. Det är bra om vi är i närheten av pallen i morgon.

Notera att domarna undersöker två incidenter, det gäller Hülkenberg som ska ha hindrat Ocon och Sainz som ska ha hindrat Albon.

På Imola senast var det årets tajtaste race. Efter kvalet känns det som om GP i Monaco har goda förutsättnignar att bli intressant. Som vanligt bevakar jag Monaco GP live här.

Häng med i diskussionen och se loppet tillsammans med mig i vårt virtuella F1-vardagsrum.

Kort från F1 i Monaco

Det var otroligt jämnt redan i Q1 under F1 i Monaco, o,4 sekunder skiljde ettan från plats 15  i den förta kvalomgången och det var 15 man som gick vidare. Det kostade Fernando Alonso, som slogs om pole position i fjol, ett avancemang. Han påpekade att Aston Martin hade farten för plats sju eller åtta, men att han var på fel plats vid fel tillfälle.

Läs fast i trafiken.

Även Sergio Perez, som har vunnit i Monaco, försvann i Q1.

– Det är ett skämt sa han över radion.

När han träffade media efteråt hade han samlat sig något:

– Det var en katastrof. Jag hade så mycket trafik under mitt varv, säger han.

Han påtalar att de tiondelarna han förlorade där kostade honom ett avancemang.

– Jag hade en halv sekund till plats ett, det var en rejäl katastrof och när är helgen förbi. Här går det inte att köra om.

Till tyska Sky sa han också att stallet haft problem  hela helgen och att de inte kunde lista ut vad som har hänt med bilen. De gjorde flera förändirngar, men inget hjälpte.

Frågan är om han tyckte att det var så kul egentligen.

Resultat kvalet till F1 i Monaco.

När vi är inne på Perez så har Red Bull erbjudit honom ett kontrakt över ett år, själv vill han ha två. Det rapporteras också om att Calros Sainz funderar på att göra Alexander Albon sällskap hos Williams framöver. Då undrar man vad det teamet har i rockärmen? Varför skulle han vilja gå till ett av fältets svagaste bilar när han fått ett fint erbjudande av Audi? Designgurun Adrian Newey?

Indy 500 – den 26 maj 2024

I morgon är det inte bara dags för F1 i Monaco utan också Indy 500. Start klockan 18.45. Här hittar du en guide till Indy 500, med TV-kanaler, livetider och startgrid, samt svar på flera vanliga frågor kring varför det firas med mjölk bland annat.

Indy 500: Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist jagar segern i Indianapolis

av Anna Andersson

Kan Felix Rosenqvist vinna Indy 500? Eller kan Marcus Ericsson överraska på Indianapolis Motor Speedway?

Felix Rosenqvist inför Indy 500 2024
Felix Rosenqvist inför Indy 500 (IMS/IndyCar)

Nu är det dags för Indianapolis 500 och F1-bloggen ger dig den fakta du behöver inför ett av årets mest klassiska race – och sportvärldens största endagarsevent.  Närmare en halv miljon människor väntas till Indianapolis Motor Speedway och Indy 500 i morgon kväl. Start klockan 18.45 den 26 maj 2024.

Loppet är en riktig klassiker och under förra helgen kvalade Felix Rosenqvist bäst av de tre svenska förarna, han var också snabbast av alla förare som körde med motorer från Honda.

– Allt som allt dock en väldigt bra helg och ännu ett topp tio-kval för oss – den här gången i det största racet i världen. Jag är supernöjd och alla i Meyer Shank Racing har gjort ett fantastiskt jobb. Vi är redo för racet, säger Rosenqvist.

Guide med de vanligaste frågorna inför Indianapolis 500

Vad är Indy 500?

Det klassiska ovalloppet avgörs på Indianapolis Motor Speedway. I år är det 108:e gången. Loppet har avgjorts sedan 1911 och numera ingår det i IndyCar. Tidigare var det en del av Formel 1. Ovalen är strax över 4 km lång och öppnades 1909.

Indianapolis 500 hör till motorsportens så kallade ”Triple Crown” tillsammans med Monacos Grand Prix och Le Mans 24-timmars. En förare i historien har vunnit alla tre – Graham Hill från Storbritannien. Loppet körs över 500 miles, vilket är 805 km, och det pågår i 200 varv. De tävlande genomför mellan fem och tio depåstopp.

Hur många bilar tävlar i Indianapolis 500?

34 förare var anmälda, men 33 förare kvalade in. Marcus Ericsson var en av de sista att säkra en plats. Det krävdes en enorm mental insats för svensken som var tvåa 2023 och vann 2022. Loppet startas med 33 bilar,  elva led med tre bilar i varje led.

Marcus Ericsson tävlar för Andretti Global under Indy 500 2024
Marcus Ericsson tävlar för Andretti Global under Indy 500 2024 (IMS Photo)

Vilka svenskar kör Indy 500 2024?

Tre förare med svensk licens, Marcus Ericsson, Felix Rosenqvist och Linus Lundqvist, sedan också Tom Blomqvist som är svensk medborgare och son till rallyikonen Stig Blomqvist, men han tävlar för Storbritannien.

Hur många svenskar har vunnit Indy 500?

Två svenskar har vunnit klassikern Indianapolis 500, Kenny Bräck 1999 och Marcus Ericsson 2022. Marcus Ericsson var även tvåa 2023.

Varför firar segraren i Indy 500 med mjölk?

Louis Meyer var den förste föraren att vinna loppet tre gånger. Efter segern 1936 firade Meyer med att dricka ett glas kärnmjölk, hans mamma hade sagt till honom att det är bra att dricka mjölj när det är varmt ute.  Sedan dess är det tradition att vinnaren skålar i mjölk, inte champagne. Alla förare får inför Indy 500 välja vilken mjöälk de vill dricka – om de vinner loppet.

Marcus Ericsson, Linus Lundqvist och Felix Rosenqvist har alla valt att dricka 3% mjölk (whole) om de vinner.

Kör någon kvinna Indianapolis 500 2024?

Ja, Katherine Legge, 43 år gammal och från Storbritannien. Hon tävlar för Dayle Cone Racing. Hon tävlade även förra året. Totalt har nio tjejer  kört Indy 500, den första var Janet Guthrie 1977, Sarah Fischer har gjort nio starter och Danica Patrick var trea år 2009. I år kör Kathringe Legge för fjärde gången.

Var finns startgridden i Indy 500?

Här hittar du startuppställningen för Indy 500 2024.

Hur mycket pengar fick Marcus Ericsson när han vann Indy 500? 

När Marcus Ericsson vann 2023 låg segerbonusen på 30,25 miljoner kronor. Pengarna skulle även delas med teamet.

Vilken TV-kanal sänder Indianapolis 500?

Det gör Viaplay, som även sänder Formel 1 och resterande lopp under IndyCar 2024. Du kan också följa Indy 500 här.

Var hittar jag resultaten?

Här hittar du livetajming från Indianapolis 500 och  finns resultatlistor från träningar och kval inför Indianapolis 500 2024.

Inför kvalet till Indy 500 2024 snackade vi med Felix Rosenqvist  (#114) i vår F1-podd Plattan i Mattan. Där kan du också hitta en intervju med Mathias Jönsson som är chefsmekaniker för Scott McLaughlin som har pole position i Indianapolis, samt ett samtal med Kenny Bräck som vid sidan av Marcus Ericsson är den enda svensk som vunnit Indianapolis 500.

Kenny eller Cenny  #62

Mathias Jönsson #101

 

Experten inför F1 i Monaco: Max Verstappen tar paus

av Anna Andersson

Tar Max Verstappen en paus från F1?  Det är den senaste snackisen inför F1 i Monaco.

F1 i Monaco
Är Max Verstappen redo för en paus från F1 (AP)

Vi laddar för Monaco GP i Formel 1, en klassiker som inleds med två träningar i dag ( alla tider till Monaco GP). Det snackas om att Red Bull kör med en ny bakvinge för att maxa downforce, om Charles Leclercs förbannelse och om McLarens nya färgsättning.

Ferrari kommer att vara starka över alla gupp och kantstenarna. Deras bil är bra balanserade även när underlaget är ojämnt, man kan till och med se hur bra bilen  rör sig utan att den tappar i fäste eller att bakändan slirar, säger Max Verstappen till media inför F1 i Monaco 2024.

Ferrari ett vinnarteam under F1 i Monaco?

Han vill också varna för McLaren, Lando Norris vann i Miami och var knappt slagen på Imola.

Men oavsett vad Verstappen tycker om helgens race är han just nu det stora samtalsämnet. Detta sedan den tidigare F1-föraren Karun Chandhok, som numera är expert hos Sky, har delgett sin teori.

Han tror nämligen inte att Max Verstappen byter team.

Utan att han satsar på att köra hem två titlar till för att sedan ta ett sabbatsår och se vilket team som är bäst under 2026 då det nya regelverket införs.

Det skulle ge Verstappen fem VM-titlar och sedan en möjlighet att se över sina alternativ.

– Jag tror att han tar en paus 2026 för att se vad som händer, säger Chandhok.

Han menar på att ingen kan förutspå hur fältet kommer att se ut efter 2026 och ingen vet vilket stall som kommer att bygga den bästa bilen eller vem som kommer att ha tillgång till  den bästa motorn .

Lämnar Max Verstappen Red Bull?

Istället tror han att Verstappen kör WEC eller någon annan serie för att hålla i gång – men se noga över sina alternativ.

– Han kommer att göra något annat 2026. Ta en paus från F1 för att se vilket team som hanterar förändringen bäst, säger racerföraren från Indien.

– Lewis tvåårskontrakt med Ferrari går ut då. Max kan gå till Ferrari 2027, till Mercedes eller tillbaka till Red Bull.

Vad tycker du om den idén?

Kort om F1 inför Monaco

Max Verstappen tror att Red Bull är på frammarsch. Han har tagit pole position i alla lopp i år och vunnit fem av racen men betonar att stallets bästa möjligheter kommer senare i år.

– De senaste racen har vi kört på banor där det varit ett lågt däckslitage. Det är absolut inte till vår fördel. När man kör på banor där det väntas två stopp, där man måste hantera däcken, och kan klara sig med ett stopp är det en fördel för oss.

Greg Maffei, VD för F1, bekräftade under ett event som bland annat organiserats av Autosport Business att Thailand, Sydkorea och Indonesien är aktuella för ett GP framöver. Maffei har också fått rubriker för att han har är oense med Mario Andretti. Enligt mästaren från 1978 är det Maffei som hindrar Andretti från att ta en plats i F1.

Andretti berättar om en incident under F1 i Miami tidigare i år, när han hade en träff med an annan av F1:s höga chefer.

– Under frukosten på hotellet pratade jag med Stefano Domenicali. Vi pratade om ett tidigare möte som vi hade i Washington, säger Andretti till NBC.

– Maffei kom förbi och sa: ”Bara så du vet Mario, jag ska göra allt jag kan för att Michael aldrig ska få en plats i Formel 1”.

Michaels pappa, Mario, blev väldigt förvånad

– Jag blev helt perplex. Vi satt och pratade affärer och så visar det sig att allting är personligt från hans sida. Det kändes som en kula i bröstet på mig.

Maffei har, via anonyma källor i gpblog, förnekat meningsutbytet.

Här hittar du vår senaste F1-podd, vi snackar om det tajtaste racet i år, om varför Lando Norris NÄSTAN kunde jaga i kapp Max Verstappen.

Surt för Dino Beganovic i Monaco

Missa nu inte att Dino Beganovic också tävlar i Monaco i helgen. Han hade en riktig otur i kvalet ä röd flagg när han var på väg att utmana om pole position. Han slutade trea i sin grupp.

Alla tider för Formel 3 och Dino Beganovic i Monaco hittar du här.

På söndag är det dags för Indy 500, här får du svar på flera frågor.

 

Redo för Monaco – Dino Beganovic går för seger

av Anna Andersson

Pallplats på Imola. Nu väntar Monaco GP i Formel 3.  Där har Dino Beganovic fina meriter.

– Jag älskar verkligen den här banan och det extra adrenalinet man får där, säger han.

Dino Beganovic är den svenska förare som är absolut närmast F1. Han tävlar i Formel 3, ligger i toppen av mästerskapet och är en del av Ferraris akademi.

Hans målsättning är att ta sig till Formel 1 inom ett par år, kanske i samband med den kommande regeländringen  2026 eller året därpå.

Men vägen dit är både lång och hård. Det krävs bra resultat och för att avancera till Formel 2 och därefter kunna nå drömmen om Formel 1.  Nästa utmaning på kalendern är helgens två deltävlingar i Monaco. En bana som är oerhört svårkörd och krävande för föraren.

Men också en bana där Dino Beganovic har varit framgångsrik tidigare.

– Det känns väldigt bra att komma tillbaka till Monaco. Jag går in i helgen med ett självförtroende på topp efter min seger där 2022 och andraplatsen i F3 i fjol, säger Dino Beganovic.

Dino Beganovic nästa svensk i F1?

Dino Beganovic redo för Formel 3 i Monaco
Dino Beganovic redo för Formel 3 i Monaco (PREMA)

Kvalet på den trånga stadsbanan i Monte Carlo är oerhört viktigt. Viktigare än någon annanstans på kalendern. Under fredagen delas fältet upp i två grupper för att minska trafiken mellan de förrädiska barriärerna.

I vanlig ordning kör Formel 3 två race; en sprint på lördag och det så kallade feature-racet på söndag morgon. Söndagens race avgjordes före Monaco Grand Prix.

Beganović är nu trea i det jämna mästerskapet, på plats sju återfinns också Arvid Lindblad, som är en del av Red Bulls förarakademi.  Här kan du läsa en intervju med Arvid Lindblad.

De båda racingtalangerna finns med på Sportbladets lista över framtidens motorsport talanger, topp 20 upp till 20 år. Hela listan hittar du här!

Dino Beganovic i Formel 3

Fredag 24 maj

Kval – Grupp A: 11.05-11.19

Kval – Grupp B: 11.29-11.43

Lördag 25 maj

Race 1 (Sprint): 10.45-11.25

Söndag 26 maj

Race 2 (Feature): 08.00-08.45

Mästerskapet sänds på Viaplay och F1TV.

Mer intresserad av Formel1? Här hittar du en exklusiv intervju med Johnny Herbert som själv var trea i Monaco 1996. Hans tankar om vad som krävs för att lyckas i Monaco.

Miljonskadestånd till familjen Schumacher

av Anna Andersson

Den tyska veckotidningen gav intryck av att de hade gjort en intervju med F1-mästaren Michael Schumacher. Men de hade inte pratat med honom.

Nu tvingas de betala ett miljonskadestånd till familjen.

Michael Schumacher Die Aktuelle
Förstasidan på Die Aktuelle i april 2023

För lite mer än ett år sedan publicerade den tyska veckotidningen “Die Aktuelle” en “intervju” med den tidigare F1-mästaren Michael Schumacher. På förstasidan syntes Schumachers ansikte intill rubriken:

”Världssensation – första intervjun!”.

Men tidningen hade inte pratat med med den tidigare världsmästaren i Formel 1. Michael Schumacher, som inte har synts i offentligheten sedan han råkade ut för en skidolycka 2013, ger inga intervjuver. Hans hälsotillstånd har varit dolt för allmänheteni tio år och familjen släpper ingen information till någon utanför den innersta kretsen.

Tidning tvingas betala miljoner till familjen Schumacher

Tidningen gav intryck av att Schumacher berättade om olyckan, om hur ”livet förändrats” och hur han rehabiliteras. Men det var inte Schumacher som berättade om sin situation utan tidningen hade tagit hjälp av ett AI-verktyg ta fram en intervju åt dem.

Men det framgick ingenstans på förstasidan, det stod enbart i en fotnot inne i tidningen. Den fejkade intervjun fick en enorm uppmärksamhet över hela världen och chefredaktören fick sparken under uppmärksammade former.

Familjen Schumacher reagerade starkt och valde, efter samtal med sina jurister, att stämma tidningen.  Nu, ett år efter den omdiskuterade artikeln, har en domstol München kommit fram till att utgivargruppen Funke ska betala 200 000 euro, motsvarande ungefär 2,3 miljoner kronor, i skadestånd till familjen Schumacher. Det skriver Der Spiegel som hänvisar till Übermedien.

Parallellt med detta målet ska även Arbetsdomstolen ta upp fallet med den sparkade chefredaktören.

Kort om F1 inför Monaco GP

 

Kommer du i håg Pat Symonds?

Ingenjören Symmonds arbetade med Schumacher hos Benetton, sedan hos Renault där han var inblandad i Craschgate ( något du kan läsa mer om i min bok bland annat). Sedan 2017 har han jobbat för Formel 1, men snart 71 år gammal lämnar han nu F1 för att börja arbeta för Andretti Global. Det är Michael Andrettis amerikanska team och kämpar för en plats i Formel 1.

FIA (internationella bilsportförbundet) lät Ferrari testa täckta regndäck inför F1 på Imola, men testet föll inte väl ut, utan idén begravs direkt. Enligt analysen skulle det bara vara ge marginell fördel eftersom en stor mängd vatten fortfarande skulle slungas uppåt av diffusorn. Därför vill FIA istället hitta andra lösningar för att hantera problemet med stora vattenmängder på banan.

– Vi har alltid vetat att det finns två huvudfaktorer som bidrar till stänket, säger FIA:s Formel 1-chef Nikolas Tombazis till Motorsport.com

– Den ena är mängden vatten som diffusorn tar upp från marken, och den andra är hjulen. Vi tänkte att vi skulle försöka täcka hjulen helt, till och med mer än vad som är praktiskt, för att se vad vi maximalt kan uppnå med det – för att se om det är lösningen eller inte.

I dagens första inlägg kan du läsa mer om nycklarna till Monaco GP. Jag har pratat med Johnny Herbert, som var trea 1996, och han tror på Lando Norris. Läs  mer om det här.

 

Exföraren: Måste älska kvalet till F1 i Monaco

av Anna Andersson

Lando Norris vann i Miami och pressade Max Verstappen på Imola. Nu väntar F1 i Monaco 2024. Kan Norris ta sin andra seger på tre lopp?

– Den här gången har Lando ett ännu bättre självförtroende, säger experten Johnny Herbert.

Herbert tävlade i F1 under elva säsonger, vann tre av de 165 loppen han körde och slutade trea i det galna loppet i Monaco 1996. Den tävlingen vann Oliver Panis från ruta 14.

Numera bor han i Monaco och ser med glädje fram emot helgens klassiska race – där hans landsman Lando Norris nämns som en av favoriterna.

– För mig som före detta förare finns det bara ett sätt att ta sig an den här helgen och det är att älska kvalet. Det är det bästa kvalet under hela året, du pumpar adrenalin för första till sista metern, säger Herbert till Sportbladet.

Ayrton Senna tog sex segrar i Monaco, fem av dem från 1989 till 1993. Han tog också fem pole positions på banan medan förare som Jim Clark, Juan Manuel Fangio, Alain Prost och Jackie Stewart var kvalsnabbast vid fyra tillfällen var. Förare som vid upprepade tillfällen lyckas i Monaco är också de som varit mest framgångsrika i F1-historien.

– Den stora utmaningen och svårigheten i Monaco är att köra ett riktigt snabbt varv. Stora förare som Graham Hill, Senna, Michael Schumacher, Alain Prost  och Nico Rosberg behärskar det och trivs när svårighetsgraden är hög. Du måste helt enkelt gilla det.

Monaco GP i Formel 1
Lando Norris, McLaren, firade sin första sgeer i Formel 1 i Miami (AP-TT)

F1 i Monaco – att köra helikopter i ett vardagsrum

Den flerfaldige världsmästaren i Formel 1 Nelson Piquet beskrev Monacos GP som att flyga helikopter i ett vardagsrum. Det är en stadsbana där varje misstag bestraffas och där dagens stora och breda bilar är extremt svårmanövrerade.

Det är också en bana där ett eget misstag, eller ett misstag av en annan förare, kan få enorma konsekvenser. En rödflagg vid fel tillfälle kan avgöra hela tävlingen.

– Minsta lilla miss och du kan sitta i muren. Den är så nära hela tiden och det är därför du ska njuta av kvalet. Där måste föraren ligga på toppen och ha ett väldigt bra självförtroende för att lyckas, säger Herbert som numera arbetar för ”Best online pokersites”.

I Italien förra veckan stod tre olika tillverkare på prispallen och faktum är att Monacos GP enbart har vunnits från pole position vid tre av de åtta senaste tillfällena. Men mellan 2004 och 2014 vanns däremot samtliga lopp utom ett från pole position.

– Jag tror att Max kan detta. Han har dominerat tidigare, men Lando har fått ett ökat självförtroende efter sin seger i Miami och helgen på Imola. Det ökar hans möjligheter. Han har också visat att han har farten över ett varv. Det som är intressant nu är att det är flera team i toppen, Red Bull, McLaren och Ferrari.

Ferraris Charles Leclerc har än så länge aldrig lyckats vinna på sin hemmaplan, trots två pole position. Varför?

– Ibland är det bara så att även om det är din hemmabana går det inte din väg. Det har också med materialet att göra. Han har inte haft ett konkurrenskraftigt material varje år och när han har haft det så har han haft en rejäl otur. För att vinna i Monaco måste man ha tur. Det är en seger man som team måste förtjäna. Det kan vara små små detaljer som saknas i ett paket och här kan de vara skillnaden mellan att lyckas och misslyckas.

Hur går dina tankar inför F1 i Monaco 2024?

– I år har McLaren ökat pressen på Red Bull och även Ferrari. Sett till Charles är det en förare som får lite extra press på hemmaplan och som kommer att ge lite extra för att attackera den här helgen. Han har alla ingredienser som krävs för en pole position och det har han också tagit tidigare. Ferrari har goda möjligheter att ta en bra placering i år, men det är en svår utmaning. I år är det mer ovisst än tidigare.

F1 i Monaco
Prispallen efter Monaco GP 2023 – Max Verstappen vann före Fernando Alonso och Esteban Ocon (AP -TT)

Korta nyheter inför Monaco Grand Prix

Alla tider till F1 i Monaco hittar du här.

En guide finns här, där finns också bilderna på McLarens nya färgsättning.  Notera också att det finns en viss risk för regn under helgen. Under fredagen väntas uppehåll och mellan 16 och 20 grader, under lördagen sedan samma temperaturer men med risk för regn under dagen. Under kvalet ligger det strax över 20 procent.

På söndag väntar, enligt den rådande prognosen, sol och runt 21 grader. Risken för regn ligegr under tio procent. Men Monaco är en hamnstad, som ligger mellan havet och bergen. Där kan väderförhållandena snabbt förändras. Det har vi sett tidigare.

Pirelli har valt däcken C3, C4 och C5 till helgdens deltävling.

 

 

F1 i Monaco: McLaren med häftig satsning – hyllar Senna

av Anna Andersson

Det är dags för F1 i Monaco – och McLaren levererar ett mycket spännande utseende på sin bil!

En färgsättning som hyllar legendaren Ayrton Senna.

F1 i Monaco McLaren med hyllar Ayrton Senna
McLaren med ny färgsättning inför F1 i Monaco, teamet har också designat en sportbil i Ayrton Sennas färger (McLaren)

På Imola körde Sebastian Vettel Ayrton Sennas McLaren från 1993, han valde att hylla den flerfaldige världsmästaren på den bana där ikonen omkom i maj för 30 år sedan.

Nu flyttar Formel 1 till Monaco, en klassikbana där Ayrton Senna så ofta dominerade. Han har vunnit tävlingen fler än någon annan förare. McLarens hyllning är i färgerna gult, grönt och blått. Brasiliens färger. Dessutom står namnet Senna på framvingen och bakvingen,  inne i cockpit finns ett par berömda citat skrivna.

– Stallet är stolta över att hedra och fira Ayrton Sennas extraordinära liv och racingarv genom denna färgsättning, säger McLarens VD  Zak Brown.

– Senna är fortfarande respekterad som den största ikonen inom Formel 1 och som McLarens mest framgångsrika förare. Han har haft och fortfarande ett enormt inflytande, inte bara genom sina framgångar på banan utan också genom hans närvaro inom teamet och nu även genom hans arv. Därför är det en ära att köra för honom på hans mest framgångsrika racerbana i hans gröna, gula och blåa färger.

McLaren med nytt utseende till Monaco GP i F1 2024

McLaren med ny färgsättning till F1 i Monaco
McLaren med ny färgsättning till F1 i Monaco (McLaren)

Ayrton Senna vann Monaco GP sex gånger, fem av dem i rad under åren 1989 och 1993. Kan det bli en seger för McLaren även i år?

Efter Lando Norris upphämtning på Imola, där han till slut bara var ett par tiondelar efter Max Verstappen har förväntningarna på teamet ökat:

– Saken är den att Monaco verkligen en ytterlighet när det gäller banans egenskaper. Om jag inte minns fel var Alpine fantastiskt bra där 2023 och så kan det vara i Monaco. Ibland fungerar bilen fantastiskt bra och förarna är i toppform. Jag har svårt att förutsäga någonting redan nu. sa Andrea Stella, McLarens stallchef, på presskonferensen efter loppet på Imola.

– Det enda vi kan göra är att förbereda oss så bra som möjligt för loppet och anpassa bilen därefter. Vi kommer att använda några nya delar i Monaco som är utformade för att ge maximal downforce och förhoppningsvis kommer de att hjälpa oss att vara med i kampen om placeringarna i toppen.

Onsdag betyder Plattan i Mattan. Det är dags för vår F1-podd. Där snackar vi om F1 på Imola, Lando Norris jakt, Ferraris uppdateringar, Verstappens ilska, Alonsos misslyckande och varför F1 just nu är helt makalöst och fantastiskt! Och så pratar vi så klart om IndyCar också.

Är du mer intresserad av IndyCar föreslår jag att du letar tillbaka i vårt poddarkiv, drär kan du lyssna på förra veckans avsnitt med Felix Rosenqvist. Avsnittet med Mathias Jönsson ( chefsmekaniker för Penske och mannen som ska sköta depåstoppen åt årets polesättare) och fjolårets intervju med Kenny Bräck som berättade att han inte alls heter Kenny.

F1 i Monaco 2024 en guide

Circuit de Monaco

Alla tider som gäller för Monaco GP i Formel 1

Längd: 3,337 km, vilket är säsongens kortaste varv.  Man kör 78 varv. Det är det enda loppet under året som normalt pågår i hela två timmar.
Avstånd till första kurvan: 114 meter.
Antal kurvor: 8 vänster, 11 höger.
Kurvor över 250 km/tim: 1 (T2 )
Kurvor under 100 m/tim: 8 (T5, T6, T7, T8, T10, T11, T18, T19)
Maxfart utan DRS: 284 km/tim.
Lägsta hastighet: 45 km/tim
Däckslitage: Stort
Bromsslitage: Stort
Bromszoner: 12 ( 6 hårda)
Antal växlingar per varv: 50.

Vinnande strategi 2023:  1 depåstopp, de flesta förarna valde ett stopp.
Depåstopp vid Monaco GP 2019: 53
Sannolikhet för att säkerhetsbilen kommer ut: 82 procent.
Race med säkerhetsbil sedan 2003: 9 ( 17 gånger har den varit ute på banan)
Banans F1-debut: 1950, samma år som Formel 1 startade. 67 F1-lopp har avgjorts. Monacos GP har däremot kört sedan 1920-talet.
Första vinnare: 1950: Juan Manuel Fangio, Alfa Romeo, från pole position.
Antal segrar från pole: 31
Segrare från sämst startposition: 1996: Olivier Panis, Ligier, vann från startplats 14.

Omkörningar:  Snittet ligger på 12 omkörningar per race, men många år har det varit färre än så. 2023: 13 2022: 12. 2021: 1. 2019: 2. 2018: 6 2017: 3. 2016: 15.

 

Statistik inför Monaco GP i F1

 

Kval till Monaco GP i Formel 1 2023 – topp 8

  1. Max Verstappen, Red Bull
  2. Fernando Alonso, Aston Martin
  3. Esteban Ocon, Alpine
  4. Carlos Sainz, Ferrari
  5. Lewis Hamilton, Mercedes
  6. Charles Leclerc, Ferrari
  7. Pierre Gasly, Alpine
  8. George Russell, Mercedes

 

Snabbaste kvalvarvet: Absolut: 1:10.166 (Lewis Hamilton, Mercedes, 2019)

2023: 1:11.365 (Max Verstappen, Red Bull)

2022: 1:11.376 (Charles Leclerc, Ferrari)

2021: 1:10.346 (Charles Leclerc, Ferrari)

2019: 1:10.166 (Lewis Hamilton, Mercedes)

2018: 1:10.810 (Daniel Ricciardo, Red Bull)

Förare med flest pole positions i Monaco:

Ayrton Senna  (5)

Jackie Stewart (4)

Jim Clark (4)

Juan Manuel Fangio  (4)  Alain Prost (4)

Michael Schumacher (3)

Niki Lauda  (3)

Stirling Moss (3)

 

Monaco GP 2023 – topp 8

  1. Max Verstappen, Red Bull
  2. Fernando Alonso, Aston Martin
  3. Esteban Ocon, Alpine
  4. Lewis Hamilton, Mercedes
  5. George Russell, Mercedes
  6. Charles Leclerc, Ferrari
  7. Pierre Gasly, Alpine
  8. Carlos Sainz, Ferrari

 

Snabbaste varvet:

Absolut: 1:12.909 (Lewis Hamilton, Mercedes, 2021)

2023: 1:15.650 (Lewis Hamilton, Mercedes)

2022: 1:14.693 (Lando Norris, McLaren)

2021: 1:12.909 (Lewis Hamilton, Mercedes)

2019: 1:14.279 (Pierre Gasly, Red Bull)

2018: 1:14.260 (Max Verstappen, Red Bull)

 

Förare med flest segrar i Monaco Grand Prix

Ayrton Senna (6)

Michael Schumacher (5)  Graham Hill (5)

Alain Prost  (4)

Jackie Stewart (3)

Lewis Hamilton  (3)

Nico Rosberg  3)

Stirling Moss  (3)

Fernando Alonso (2)

Sebastian Vettel  (2)

 

​​

 

F1: Sebastian Vettel avslöjar sina tankar kring en comeback i Formel 1

av Anna Andersson

Sebastian Vettel körde Ayrton Sennas McLaren i samband med F1 på Imola. 

Han såg ut att trivas på banan och frågan väcks direkt. Funderar den fyrfaldige mästaren på comeback?

 – Naturligtvis har jag funderat på det, säger han.

Sebastian Vettel F1
Sebastian Vettel körde den McLaren som tidigare tillhört Ayrton Senna på Imola. Senna omkom på IMola den 1 maj 1994. (A-TT)

Sebastian Vettel lämnade Aston Martin inför förra säsongen. Han ville tillbringa mer tid tillsammans med sin  familj, men nu har han varit pensionär i snart 18 månader och han såg verkligen ut att trivas på Imola.

Där körde han Ayrton Sennas McLaren MP4/8 från 1993.

– Jag tror att det var några av de starkaste känslor jag någonsin har känt bakom ratten – trots att jag var ensam där ute på banan och inte ens tävlade. Men otroligt, när jag tog fram flaggorna, människorna … det var bara så mäktigt. Överväldigande, säger Vettel till motorsporttotal.com.

Vettel körde flera år för Ferrari och är omtyckt bland Ferraris fans, trots att han aldrig vann någon titel.

Han har också alltid haft en stark dragning till Ayrton Senna, en av hans barndomsidoler.

– Jag minns ögonblicket när jag satt med min pappa i soffan, jag minns vardagsrummet och att han var väldigt, väldigt ledsen. Vilket är något man inte förstår till en början, eftersom man inte ser sin pappa så ledsen så ofta, säger han.

– Idag har jag upplevt det igen.

Vettel hade tårar i ögonen efter hans körtur på Imola, hans pappa Norbert fanns på plats den här helgen också, men fick han mersmak?

Funderar 36-åringen på en comeback i Formel 1?

Gör Sebastian Vettel comeback i F1?

– Naturligtvis har jag funderat på en comeback och jag visste ju redan innan att jag skulle tänka på det. Men i slutändan har ingenting förändrats, säger Vettel.

– Självklart var det underbart att bli påhejad runt banan idag och en liten del av det var kanske för mig, men jag var verkligen här för Ayrton och Roland. Jag tycker att jag har haft stor tur att ha den karriär och det liv jag har. Nu handlar det om nya utmaningar.

Efter förra helgens F1 på Imola blickar Formel 1 nu vidare mot Monaco och en annan klassiker. Ett stadslopp som förarna älskar – och hatar. En helg där kvalet lär bli avgörande, eller är det dags för Charles Leclercs förbannelse att brytas?

Här är tiderna för F1 i Monaco 2024

Fredag 24 maj: 

Träning 1 kl 13.30

Träning 2 kl 17.00

 

Lördag 25 maj:

Träning 3 kl 12.30

Kval kl 16.00

 

Söndag 26 maj:

Monaco GP kl 15.00

Som vanligt sänder Viaplay och även F1tv.

Du kan följa kval och race i vår F1-live. Välkommen in!

Sedan är det givetvis dags för IndyCar i veckan också. Marcus Ericsson kvalade in i sista startled efter en mycket ångestfylld söndag.

Felix Rosenqvist startar från tredje led.

Även Linus Lundqvist och Tom Blomqvist har kvalat in. Veckans schema för Indy 500 hittar du här. 

 

Indy 500: Marcus Ericsson vidare efter ett jättedrama!

av Anna Andersson

Marcus Ericsson tog sig vidare till Indy 500 efter ett jättedrama.

Han klarade sig precis – i det absolut sista försöket.

– Det har varit väldigt, väldigt tufft, säger han.

Marcus Ericsson var en av fyra förare som slogs om de tre sista startplatserna till det 108:e Indy 500, och han startade riktigt bra.

Men han fullföljde inte sitt första försök.

Svensken som vann 2022 och var tvåa 2023 slog av på farten för tidigt och slutförde aldrig försöket, trots att stallet gav honom  informationen:

– Vit flagga, vit flagga, fortsätt, fortsätt.

Marcus Ericsson svarade med ett ord:

– Copy.

Men han tappade fart, vilket gjorde att han var sist och utanför det 33 förare långa startfältet.

– Du lär så länge du lever, eller hur, säger Ericsson som i år tävlar för Andretti Global till NBC.

– Jag gjorde ett misstag och det ska jag, med min erfarenhet, inte göra. Vi har gjort många kvalvarv här och alltid haft samma tillvägagångssätt och det har alltid fungerat, men inte nu. Vi får kanske ändra på det.

Ericsson vidare till Indy 500 2024

Pressen på den tidigare mästaren var enorm när han kylde ner motorn, körde sina sista fyra varv. Han tog en andraplats vilket gjorde att han kvalade in till Indianaplis 500 på plats 32 av 33.

Marcus Ericsson Indy 500 2024
Marcus Ericsson, Indy 00 2024. (Photo by Joe Skibinski | IMS Photo)

Ericsson har haft en mycket svår vecka med en krasch, vilket gjorde att han tvingades köra med en reservbil och sedan har han inte alls hittat farten.

–  Det har varit tuff, jag har varit alltid med i toppen här  men detta var något annat och väldigt tufft.  Framförallt eftersom de berodde på mitt  misstag på på det första försöket. Jag kan inte fatta att jag gjorde det, säger Ericsson till NBC.

– Att sitta här och veta att jag hade ett försök och veta att motorn var het. Det var en mycket tuff mental utmaning och bilen har varit väldigt svår att köra.

Därmed är samtiga svenska förare vidare till den 108:e upplagan av Indianapolis 500.

Felix Rosenqvist var med  och slogs om de tolv första kvalplatserna. Han var bästa förare med en motor från Honda och kvalade in som nia. Linus Lundqvist och Tom Blomqvist  kvalade redan i går in till Indy 500 som avgörs nästa söndag.

Tider och guide till Indy 500 hittar du här.

Indy 500 2024: Nära fiasko för Marcus Ericsson

av Anna Andersson

Seger i Indy 500 2022. En andraplats 2023. 2024 missade Marcus Ericsson direktkvalet till Indy 500.

Nu riskerar han att inte få starta i den 108:e upplagan Indianapolis 500.

Marcus Ericsson riskerar att missa Indy 500 2024
Marcus Ericsson riskerar att missa Indy 500 2024 (INDYCAR)

Marcus Ericsson lämnade toppteamet Chip Ganassi Racing efter fjolårets säsong. Då hade han  imponerat under de två senaste årens Indianapolis 500. Han tog en seger 2022 och var tvåa efter ett mycket spännande race 2023.

Men tillsammans med Andretti Global har han inte hittat rätt. Han kraschade under en av veckans träningar vilket gjorde att han tvingades använda en reservbil i kvalet och han hade ingen fart alls. Istället blev han pressad och tvingades att göra två försök under den sista timmen.

Men det räckte inte.

– Det är tufft att köra här, Indy 500 har höga toppar och djupa dalar och detta är en väldigt djup dal, men jag kan bara skylla mig själv med tanke på min krasch och allt som hände, säger Ericsson till Viaplay.

– Teamet har gjrot ett väldigt bra jobb, men det är väldigt tufft.

Ericsson med miss i Indianapolis 500

Snittfarten över de fyra varven var inte tillräckligt snabb och Ericsson var en av de fyra sista förarna som nu tvingas göra upp om de tre sista startplatserna under söndagens sista kval ”Last Chance”. Nu måste han förlita sig på att inte komma sist i morgon söndag när fyra förare kör om platserna i sista startled.

Missar han att kvala in till Indianapolis 500 är det ett fiasko. En plats i sista startled är även det ett stort misslyckande för killen som varit etta eller tvåa de två senaste åren.

– Det har varit väldigt tufft, det finns inget grepp och bilen bara glider. Jag försöker verkligen att få ut allt ur paketet och det gör killarna i teamet också, säger Ericsson.

– Nu ska vi omgrupera, gå ut i morgon och göra allt vi kan. Jag är tacksam för killarna i mitt team, vi ska analysera all data från den här dagen och göra allt vi kan för att kvala in i morgon.

Felix Rosenqvist med bra kval inför Indy 500 2024

För övriga svenskar gick det bättre, bäst av alla körde Felix Rosenqvist. Återigen var han bästa svensk, denna gång sjua. Han tog en startplats bland de tolv främsta vilket gör att han kör morgondagens kval där de tolv främsta förarna gör upp om pole position.

Även de två nykomlingarna Tom Blomqvist (plats 25) och Linus Lundqvist (27) kvalade in till Indianapolis 500.

Resultat första kvaldagen till Indy 500.

En guide med fakta och information inför Indy 500 hittar du här.

Är du mer intresserad av IndyCar kan jag rekommendera vårt senaste nummer av vår F1-podd Plattan i Mattan. Där fick vi ett lägre samtal med Felix Rosenqvist. I fjol gjorde vi en lång intervju med Kenny Bräck inför Indy 500. Han är en av två svenska som vunnit tävlingen och han berättade bland annat att han heter Cenny, hur han lärde sig backa med släp som tolvåring samt fyllde lägenheten med chips för att kunna finansiera sin karriär.

För övrigt så kommer IndyCar att införa den nya hybridmotorn till tävlingen i Mid Ohio i sommar.

Sida 1 av 377
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB