Arkiv för December 2010

- Sida 1 av 4

Målvaktsomsättningen

av Jonas Gustavsson

Kom bara att tänka på det där med målvakter.

Igår spelades full omgång i HockeyAllsvenskan och åtta av lagen hade en annan målvakt i buren än den kille som jag inför säsongen förväntade mig skulle vara etta (eller ja, sex stycken i alla fall, i fallen Rögle och Sundsvall kändes det som jämnt skägg vem som skulle stå, men efter att ha sett hösten så var det inte ettorna som stod igår). 

I Almtuna och Oskarshamn har den förväntade backupen tagit över, Troja har lånat in en ny keeper, Tingsryd har värvat nytt, Örebro luftade backupen och i Växjö är det en jämn kamp om spaden. 

Det har hänt ganska mycket på målvaktsfronten i höst alltså.

***

Målvakterna igår och den kille som jag inför säsongen förväntade mig skulle vara etta:

Almtuna
Målvakt igår: Magnus Hellberg
Förväntad säsongsetta: Fredrik Pettersson-Wentzel, som visserligen spelar JVM just nu, men som för tillfället är tvåa bakom Hellberg.

Bofors
Målvakt igår: Andro Michel
Förväntad säsongsetta: Andro Michel, det är nu hans genombrott ska komma.

Borås
Målvakt igår: Pontus Hansson
Förväntad säsongsetta: Pontus Hansson, ohotad etta.

Leksand
Målvakt igår: Patrick Galbraith
Förväntad säsongsetta: Patrick Galbraith, som har mer rutin än kollegan Erik Hanses, men det var en jämn duell under försäsongen. 

Malmö
Målvakt igår: Markus Svensson
Förväntad säsongsetta: Markus Svensson, som cementerat sin roll som etta efter den ekonomiska krisen våren 2009.

Mora
Målvakt igår: Lars Johansson
Förväntad säsongsetta: Lars Johansson, men under hösten har han blivit utkonkurrerad av Daniel Hansen, men denne är skadad just nu.

Oskarshamn
Målvakt igår: Jens Holmström
Förväntad säsongsetta: Jimmy Danielsson, i kraft av sin rutin.

Rögle
Målvakt igår: Joel Gistedt
Förväntad säsongsetta: Jämnt skägg, men Jonas Fransson har varit gjuten etta i höst.

Sundsvall
Målvakt igår: Gustaf Lindvall
Förväntad säsongsetta: Jämnt skägg, men Tim Sandberg har varit vassast, och förstahandsvalet, i höst.

Tingsryd
Målvakt igår: Tero Leinonen
Förväntad säsongsetta: Axel Brage, Linköpingslånet, som varit helt okej, men som först blev utkonkurrerad av Victor Tisell, och när han blev skadad så värvades Leinonen.

Troja/Ljungby
Målvakt igår: Christian Engstrand
Förväntad säsongsetta: Sebastian Idoff, ny från Borås/Frölunda, som också är etta, men som nu får stå tillbaka till förmån för inlånade Engstrand.

Västerås
Målvakt igår: Daniel Sperrle
Förväntad säsongsetta: Daniel Sperrle, men han har delat på spaden med junioren Johan Gustafsson i höst.

Växjö
Målvakt igår: Oscar Ahlsenfelt
Förväntad säsongsetta: Christoffer Bengtsberg. Men målisarna har alternerat i höst.

Örebro
Målvakt igår: Ola Nilsson
Förväntad säsongsetta: Michal Zajkowski, som också är given etta, men som fick vila mot Borås.

Vilka var era förväntade förstamålvakter? 

 ***

Då så, då drar vi ur pluggen i bloggen igen, denna gång för nyårsfirande. Vi ses på måndag igen.

Gott Nytt År på er.

Har spärren släppt nu, Troja?

av Jonas Gustavsson

Jag mumlade något om att det kan ha varit ett mentalt genombrott för Troja senast när man slog Örebro. Kanske var det en bidragande orsak till att man kunde rida vidare på framgångsvågen och vinna mot Växjö idag.

Sex poäng på två matcher mot serieettan och serietvåan. Imponerande. 

Tydligen har man knutit näven, gett sig fasen på att man ska börja vinna. Eller så har man helt enkelt fått marginalerna att tippa över till sin egen fördel. Troja har ju inte varit så usla som tabellen visar, därmed inte sagt att de varit bra. 

Inlåningen av målvakten Christian Engstrand har betytt mycket. Han har bidragit med stabilitet. Ungefär som Mark Owuya gjorde under sina två matcher i Borås. 

***

Tre mål av Andreas Sundin

Snacka om ketchupeffekt. 

Ni kan storyn? Hans utvecklingskurva stagnerade, han blommade ut i finska andraligan och kom hem som en vass sniper i Bofors och levererade dubbla 15-målssäonger. Ifjol, i en mer defensiv roll, sköt han 17 mål i Troja. 

I år… tre mål fram till idag. Tre mål som gjordes i september. Efter Växjömatchen är målskörden fördubblad. Sundin är en sniper, men har, liksom hela Troja, haft det tungt i höst. 

– Jag vet inte vad det kan bero på, sa Sundin till mig.

– Jag missade mycket i början och i takt med att laget hade det jobbigt så hade jag det jobbigt också. Nu får vi hoppas att det lossnar.

***

Hur hopplöst är Trojas tabelläge?

Inte hopplöst alls faktiskt. Man har allt i egna händer. Idag är man nio poäng efter Tingsryd i tabellen. Men har två matcher mindre spelade. 

I nästa match möter man just Tingsryd och vinst där plus vinst i båda hängmatcherna så har man helt plötsligt lika många poäng som sin småländska kollega. 

Fasen vad det kan ändras snabbt.

– Det där låter trevligt, sade Sundin. 

Klockrent.

***

Nu blev det mycket Troja. Vad hände mer idag?

Vi konstaterar kort detta:

* Mellan plats sju och tio skiljer det blott tre poäng, och nu är det Bofors som sitter i förarsätet. Kvällens förlorare är ju Oskarshamn som rasat ner som tia. 

* Topp-3 ryckte, i och med vinster för Leksand och Örebro samtidigt som både Rögle och Malmö föll. Ett avgörande nyårsryck mot kvalserien?

* Borås är på allvar inblandat i bottenstriden efter Örebro-förlusten. 

***

Just det, Stefan Gråhns också. 

Nu var ju inte han med mot Oskarshamn, vilket kanske var rätt beslut av Leksand, men det hade varit intressant att se vad han hade fått för mottagande i Arena Oskarshamn. Antagligen inget vackert sådant. 

Det kanske var bäst att det blev som det blev. 

Och fy fasen vilken räddning Patrick Galbraith gjorde i andra perioden. Visserligen fick Mattias Guter inte upp pucken ordentligt, men visst borde han ha satt det givna läget! Grym räddning i alla fall.

Kan Martin Sandgren göra det igen?

av Jonas Gustavsson

Imorgon möts Bofors och Sundsvall igen.

De två första matcherna vann Sundsvall efter straffar – och båda gångerna avgjorde retstickan Martin Sandgren. Det tredje mötet vann Sundsvall med 4-2, och Sandgren nätade igen. 

Ganska osannolikt (speciellt med tanke på att Sandgren knappast är någon poängspruta), men idrottsvärlden är ju helt otrolig ibland, så va fasen, visst kan han näta en fjärde gång.

Finns det något odds på det?

***

Jag ska inte bli långrandig idag, denna matchfria dag, men tänker återigen på Borås och deras målvaktsspel. Dubbla segrar med Mark Owuya innan jul, igår förlust mot Rögle med Pontus Hansson tillbaka. 

Nu var inte Hansson anledningen till förlusten igår, inte alls, men visst finns det en osäkerhet i Borås försvar eftersom man troligen inte litar till 100 % på sin målvakt. Hansson har inte varit så bra man hoppats på den här säsongen, och tanken där Frölundakeepern Joakim Lundström skulle komma in och avlasta har inte fungerat alls. 

Till nästa säsong tror jag att klubben får fundera på att ha TVÅ bra målvakter i sin egen trupp. Det har man inte idag. 

– Det var en ekonomisk fråga, vi valde att göra så här. Vi tror på Pontus Hansson, men han har kanske inte tagit det steget framåt som vi hoppades på, sa tränaren Jens Gustavsson till mig.

Att satsa på en istället för två målvakter, som i princip alla klubbar gör, tror jag faktiskt kan ha kostat Borås en playoffplats i år. Man är tillräckligt bra för att vara topp-7, men utan ett bra målvaktsspel kommer man ingenstans. 

***

Imorgon är det för andra gången den här säsongen dags att spela en full omgång.

Mina damer och herrar, så här går det:

Almtuna – Malmö 2
Malmö är heta nu och jag tror att man rider vidare på formtoppen och slår tillbaka Almtuna också – ett Almtuna som läckte ordentligt mot Sundsvall senast. Mest glädjande hos skåningarna är tvillingarna Westerholms fortsatta framfart, de gjorde ett riktigt läckert mål i utklassningen mot Oskarshamn senast.

Bofors – Sundsvall X
Bofors är i gungning och Sundsvall trivs mot värmlänningarna. Sundsvall har vunnit säsongens tre möten, och kan mycket väl göra det igen. Men det blir jämnt. Boforstränaren Sam Hallam var besviken över Västerås-nederlaget, så Bofors lär vara revanschsugna.

Borås – Örebro 2
Två revanschsugna lag som kommer från bittra nederlag. Men Borås håller inte just nu, man är för uddlösa, och Örebro förlorar inte igen. Örebrotränaren Peter Andersson har dryftat att Trojanederlaget ska få konsekvenser – jag vet inte vilka, men jag tror det ger resultat.

Mora – Rögle X (sänds i S24)
Svårtippat möte mellan två svårtippade lag. Mora har inte spelat efter jul och kan vara ringrostiga medan Rögle gjorde en halvdan insats hemma mot Borås. Kryssvarning är känslan, även om Rögle troligen ligger närmast en seger.

Oskarshamn – Leksand 2
Två lag med tämligen svajig form. Leksand kommer från långvila, Oskarshamn från en tung 0-5-förlust mot Malmö. Känslan är ändå att ett fräscht Leksand tar hem detta mot ett stukat IKO som tappade tre spelare på grund av skada senast. De två tidigare mötena under säsongen har varit underhållande, vilket bådar gott.

Tingsryd – Västerås 2
Nja, Tingsryd… hur bra är laget egentligen? Västerås tog en imponerande 6-2-seger mot Bofors senast och är i fin form, har målskyttar som levererar och en målvakt i Daniel Sperrle som är het. Allt talar för en bortaseger och revansch för Västerås efter förra förlusten i Dackehallen.

Troja/Ljungby – Växjö X
Oj, känns som en match som kan gå lite hur som helst, faktiskt, trots att det är ettan mot jumbon. Troja skrällde rejält senast och kanske vänder man på marginalerna nu. Växjö, å andra sidan, är i kalasform, vann med 6-0 mot Taif senast och 8-2 mot Troja senast man var i Ljungby. På pappret en säker tvåa, i realiteten kan det faktiskt bli ett kryss. 

Mentalt genombrott för Troja

av Jonas Gustavsson

Återstarten (jag räknar inte gårdagens tjuvstart) av HockeyAllsvenskan blev väldigt intressant. Ur många perspektiv.

***

Det som stack ut mest var givetvis Trojas skrällseger mot Örebro på bortaplan. Segern grundlades i den andra periodens ryck, men att laget inte säckade ihop efter de två Örebromålen i den sista perioden är det som imponerar mest. Troja har ett stukat självförtroende, men lyckas ändå knyta ihop säcken. Det tyder på styrka.

Kanske såg vi ett mentalt genombrott för Troja. Laget är inte bättre än att man ska harva i botten, men visst borde man ha spelat in fler poäng än man har.

Komiskt nog var det ju ex-trojanen Pär Edblom som gjorde Örebros båda mål i den sista perioden. Honom om någon borde ju Trojaspelarna veta hur man tar ner.

– Jo, man borde ju veta det, sa förre kedjekamraten och nuvarande trojakaptenen Daniel Håkansson.

– Men han gör alltid mål mot oss. Det bara är så.

***

Sedan har vi ju Jesper Mattsson-effekten i Malmö, om man nu får kalla den så (det håller redan på att bli uttjatat). Än så länge har det blivit en positiv effekt. Tingsrydsmatchen räknar vi knappt då det var under samma dag som Mattsson fick gå, men efter det har det blivit dubbla nollor.

Markus Svensson har gjort det riktigt bra i mål, som idag mot IKO.

Jag kunde inte låta bli att fråga om Mattsson-affären. Att den har påverkat är givet, men Markus Svensson har gått vidare, och det har nog hela Malmö.

– Det är som det är och inget som vi spelare kunde påverka, sa Svensson kort om det och berättade att han alltid har och alltid kommer att fokusera på sig själv, inget annat.

Bra så.

***

I övrigt idag.

Hattrick av både Damien Fleury och Tobias Forsberg. Har jag inte räknat fel så har Fleury nu gjort tre hattrick den här säsongen. Det är imponerande bra, precis som hans 17 mål, och med den här takten så spräcker han 30-målsplatån. Att det var en grymt viktig seger för Västerås mot Bofors lägger vi också till. Det tightar upp sig kring playoffstrecket, men VIK håller undan än så länge i alla fall.

Almtuna lyckades i en underlig match till slut straffbesegra Sundsvall. Nåväl, jag utfärdade en kryssvarning vill jag minnas och så blev det. Även om jag trodde på Sundsvallsvinst i första hand.

Rögle är tillbaka på vinnarspåret efter 3-2 efter övertid mot Borås. Borås förresten… laget vann mot Malmö och Leksand med Mark Owuya i mål. Med Pontus Hansson tillbaka blev det nytt nederlag. Dra era egna slutsatser.

***

Det surras ju JVM också. Och ja, jag tycker nog att man kunde kosta på sig ett uppehåll medan JVM spelas. Faktiskt.

Det är ”pappa” som bestämmer

av Jonas Gustavsson

Vi minns ju det upphaussade första derbyt mellan Växjö och Tingsryd den här säsongen.

Rivaliteten är gammal, men fick massor av nytt vatten på kvarnen efter Växjös värvningar av David Laudius och Joakim Hillding i våras, följt av Tingsryds banderoll på Växjö Ishall och Växjös kontring i media. Växjös budskap var ju att ”pappa bestämmer”.

Nu lägger jag ingen värdering åt ena eller andra hållet i den rivalitet som råder mellan lagen, men i säsongens tredje derby så stämde onekligen devisen ”pappa bestämmer” in bra på Växjös sätt att köra sönder Tingsryd. För jo, siffrorna var klart rättvisa och kanske till och med något i underkant.

Jag hyste viss skepsis till Växjös backbesättning inför den här säsongen, men med tanke på hur man klädde av Tingsryd så totalt i den här matchen, och med tanke på hur bra man spelat i höst, så har jag fått revidera det där ganska ordentligt. Visst var Växjös effektivitet strålande i derbyt, men jag var ändå mest imponerad av försvarsspelet. Växjö ser oförskämt bra ut, faktiskt.

Sedan kan ju inte annat än att bara njuta av det som Steve Saviano stundtals bjuder på. Han är så snabb, så kvick, så teknisk.

***

Nu ska man inte dra för stora växlar på Tingsryds insats i den här matchen, men laget imponerar verkligen inte. Förlusten mot Sundsvall innan jul sved å det gruvligaste och nu gav man just Sundsvall övertag i bottenstriden, där ”De Blå” nu har två matcher mindre spelade, och bara är en pinne efter.

Jag är besviken på ganska många i det där laget och inte minst Matt Davidson som med ett nysytt C på tröjan i Thomas Lundströms frånvaro inte får ut alls mycket. Eller ingenting alls egentligen. Och när han väl fick läge mot Växjö så brände han. Davidson är en spelare som måste gå i bräschen om Tingsryd ska fixa det nya kontrakt som jag tycker att man absolut ska fixa.

Nu är visserligen Davidson ny på HockeyAllsvensk nivå, så det är kanske orättvist att stämpla honom som en besvikelse, men jag hade betydligt högre förväntningar på veteranen än det han åstadkommit.

***

Jag gillade vad junioren Kevin Carlsson i Tingsryd sade till Sveriges Radio efter matchen.

– Man kan inte gräma ner sig för detta för länge. Nu tar vi bussresan hem och imorgon så är det nya tag, sade han och såg redan fram emot den viktiga hemmamatchen mot Västerås på onsdag.

– Dem tar vi, det är ett löfte, sa han.

Klyschor, javisst, men ändå präglade av den här unga naiviteten att det bara är framtiden som betyder något. Han hade redan glömt derbydebaclet, och det är oerhört viktigt att Taif håller fokus och hela tiden blickar framåt istället för analysera sönder misslyckandena… ramlar laget ner i den tidigare djupa negativa trenden man hade tidigare i höst så blir det jäkligt jobbigt.

Taif har förstärkt truppen under resans gång… det har bara hjälpt marginellt.

Kommer sportchefen Anders Gustavsson handla mer innan säsongen är över? På något sätt hoppas jag inte det… kunnandet finns i truppen, det gäller bara att få ut det. Det går inte att värva sig ur alla kriser.

***

Tingsryd lyckades inte behålla Laudius och Hillding i våras. Synd, för dem, för de hade varit något att bygga ett framtida lag kring. Nu producerar de, speciellt i Hillding, i Växjö istället.

***

Tjuvstart idag, fem matcher imorgon:

Sundsvall – Almtuna 1
Känslan säger faktiskt Sundsvall, men jag vet inte varför. De har vittring på Tingsryd i tabellen och det här är en match som de absolut kan vinna.

Malmö – Oskarshamn 1
Malmö har lagt turbulensen bakom sig, banden med Jesper Mattsson är brutna och derbysegern mot Rögle var nog snarare lättnad än glädje. Malmö vinner igen.

Rögle – Borås 1
Rögle har haft svårt för Borås i höst och står också på tre raka förluster, men skåningarna känns helt klart hetare ändå. Borås avslutade starkt innan jul, men nu är Djurgårdskeepern Mark Owuya borta.

Örebro – Troja/Ljungby 1
Tja, inget talar väl egentligen för Troja mer än att alla förväntar sig att Örebro ska vinna. Bör bli en tämligen enkel hemmaseger.

Västerås – Bofors X
Svårtippad och oerhört viktig match för playoffstriden. Vinner Bofors har lagen samma poäng, vinner Västerås så skapas ett glapp på sex poäng ner till strecket. Kryssvarning.

Snabba puckar, Malmö

av Jonas Gustavsson

Det är ju julledigt och den här bloggen ska vila, men varken Malmö, Frölunda eller Jesper Mattsson är ju lediga, och var bara tvungen att dryfta en tanke om det där.

Malmö och Mattsson redde upp alla detaljer i samband med jul och sedan dröjde det inte länge innan Jespers signatur satt på ett Frölundakontrakt. Med lite efterkloka ögon så kändes det ganska logiskt – Mattsson är en bra och rutinerad spelare, turbulenta Frölunda behövde få in beprövad rutin. 

Det skulle inte förvåna mig om Frölunda tog kontakt så fort det blev klart att Mattsson lämnar Malmö, och att de var överens, men väntade på att Malmö och Mattsson skulle reda ut sina detaljer, innan de offentliggjorde övergången. Nåväl, frågan är nu bara hur bra deal Malmö lyckades få till, för det är ju avgörande för resterande del av säsongen.

Kommer man att förstärka?

Kanske. Men i mina ögon är det nog bättre att spara pengarna, se till att täcka upp delar av publiktappet, tar detta som en mellansäsong och satsa på de unga talangerna.

***

Förresten… vi vet fortfarande inte sanningen om varför Jesper Mattsson fick kicken. Med Mattssons band helt klippta med Malmö kanske vi närmar oss vad som hände… så snälla Jesper, berätta!

***

Imorgon blåser det igång igen.

Smålandsderby, Växjö mot Tingsryd.

Matchen sänds i S24. Missa den inte, det ska inte jag göra i alla fall.

Tills dess njuter jag lite till av julen.

Ett helt lag är utfryst

av Jonas Gustavsson

Igår kom Mora och Håkan Bogg överrens om att bryta samarbetet.

Och ja, även om det där med samförstånd är något som brukar användas för att det ska se snyggt ut så tror jag faktiskt att det är så i det här fallet. Håkan Bogg må inte ha glänst ifjol heller, men i höst har han hämmats av sina ljumskar och inte alls stått att känna igen, och att han tillkännager sin pension visar också att han själv känner att bensinen är slut.

Det kändes väldigt onödigt att han skulle sitta och värma bänken resten av vintern. Då kan han lika gärna lägga av medan vi fortfarande minns Håkan som en bra spelare.

Mora tappar en trotjänare till, men just nu tror jag inte att det berör laget. Vad Håkan betydde utanför isen vet jag inte, men på isen så har Mora ett lag som kan nå playoff ändå. Bra så.

***

Det börjar bli en del spelare som fryses ut nu. Sedan tidigare har vi ju sett flera spelare kickas, varav Jesper Mattsson är det mest anmärkningsvärda namnet.

När jag gjorde ett överslag så fick jag ihop ett helt lag (exklusive målvakter) med spelare som frysts ut (sparkade, utlånade, ombedda att söka nya klubbar)… och det är inget uruselt lag heller, för den delen (och de här spelarna, om jag har förstått det rätt, satt inte på några tryout-avtal, i alla fall inte publika, men det där är ju en djungel, så jag vet inte om jag har helt rätt):

Backbesättning

Erik Lindberg, Mora
Kommentar: Värvades som veteran i försvaret, men motsvarade inte alls förväntningarna. Hade visst ett ”hemligt” tryout-kontrakt och därför kunde Mora bryta med den defensive backen.

Brede Csiszar, Mora
Kommentar: Norsk VM-back som visade tämligen omgående att han inte räckte till.

Mikael Owilli, Mora
Kommentar: Skadad i princip hela fjolåret. Och lyckades inte komma tillbaka ordentligt i höst heller. Ratades sedermera av Almtuna också.

Johan Pettersson, Oskarshamn
Kommentar: När Oskarshamn värvade Joonas Rönnberg under försäsongen så blev offensive ”JP” överflödig och fick gå. Numera i Vita Hästen.

Robin Axbom, Västerås
Kommentar: Förvisso fortsatt Västerås spelare, om jag inte har fel. Succégenombrott ifjol, utrfryst och utlånad till Björklöven i år.

Nicklas Westerlind, Sundsvall
Kommentar: Dippande formkurva ifjol, och ingen uppryckning i år. Utlånad till Kovland och ombedd att söka sig till ny klubb.

Filip Björk, Sundsvall
Kommentar: Sista minuten-värvning som imponerade, men som sedan tappat och som nu fått lämna.

Mikael Svensk, Tingsryd
Kommentar: Spelade åtta träningsmatcher och fick sedan skadebekymmer… och kunde inte göra sig själv rättvisa.

Centrar

Jesper Mattsson, Malmö
Kommentar: En spelmässig besvikelse, men ändock inte helt under isen. Fick gå eftersom han, enligt ryktena, inte kom överens med tränarna om spelsystem och liknande.

Håkan Bogg, Mora
Kommentar: Svag höst som resulterat i en hel del bänknötande. Haft hämmande ljumskproblem, bröt med klubben och gick i hockeypension.

Juha Kiilholma, Västerås
Kommentar: Värvades som en levererande center, men ramlade ner i fjärdekedjan och levererade… ingenting alls. Kickades en bit in på hösten.

Ossi Pellinen, Troja/Ljungby
Kommentar: Sami Sandells kompis, som han sägs vara, blev ingen hit. Fick chansen, rasade i hierarkin och är nu utrfryst. Har återvänt till Finland, sägs det.

Forwards

Markus Persson, Bofors
Kommentar: Värvad som offensiv forward för någon av toppformationerna, men kom tidigt på kant med ledningen sägs det. Lånades ut till Skövde där han inte heller fick vara kvar. Tillhör Bofors, men får tydligen inte träna med laget.

Matt Sisca, Västerås
Kommentar: Halv-hypad värvning i somras som fick vara med ett tag under försäsongen innan han kickades. Sades inget om en tryout från början… men hade han det?

Stefan Gråhns, Oskarshamn
Kommentar: Fick bryta med Oskarshamn… av någon speciell anledning. Numera i Leksand.

Jussi Pesonen, Leksand
Kommentar: Skulle göra mål, men det gjorde han inte. När så Tommy Salo kom till Leksand så försvann Pesonen direkt.

Mikael Brancalion, Sundsvall
Kommentar: Sundsvalls bäste målskytt för ett par år sedan, mest skadad ifjol och mest bänknötare i år. Har ombetts söka ny klubb.

Erik Hjalmarsson, Tingsryd
Kommentar: Rivjärn som skulle bli en rollspelare men som fick lite istid och sedermera utlånad till Olofström där han nu spelar på permanent kontrakt.

Emil Mårtensson, Västerås
Kommentar: Signade i mars, men avtalet bröts redan under försäsongen.

Patrik Näslund, Växjö
Kommentar: Dundrade in i serien för ett par år sedan, men sedan har utvecklingen stagnerat. Valde att bryta kontraktet på egen begäran häromdagen, och ska nu spela med Frölundas juniorer, vad det verkar.

***

Vilka spelare som härnäst kommer få sparken vet jag inte. Det får ni gärna spekulera i.

***

Och därmed bommar jag igen här ett par dagar för att fira jul.

Till alla er som läser (och ni som inte läser också förresten): en riktigt GOD JUL!

Det har hänt…

av Jonas Gustavsson

Jaha, juluppehåll och halvtidsvila (om än en haltande sådan) i serien. Vi kör en liten genomgång och summering av hösten (om någon nu orkar igenom detta mastodontinlägg). Mitt tips inför säsongen står inom parentes: 

***

1. Växjö (mitt tips: 5)

Hösten: Inför säsongen var många, inklusive jag, tveksamma till hur Växjö skulle ersätta flyktande stjärnor som Viktor Fasth, Josh MacNevin och Robert Rosén. Svaret blev… att det inte var några problem alls. Växjö har varit höstens stabilaste och jämnaste lag. Man har bara förlorat två matcher i rad vid två tillfällen, inga längre förlustsviter, vilket säger en hel del. Inför säsongen fanns det tveksamheter på backsidan och i mål, men det har fungerat utmärkt så här långt. 

Bäst: Vi får nog ändå säga Steve Saviano, fartvidundret som tagit sin spel till ytterligare en nivå. Och amerikanen är inte bara en poängmaskin, han är en effektiv arbetare, en underhållare och en kille som jobbar stenhårt. Fast Josh Soares intåg ska inte heller underskattas. 

Höstens profil: Janne Karlsson – tränaren som säger vad han tycker. Han har rört om ordentligt i grytan i höst, precis som han brukar. Har också belönats med ett nytt kontrakt. 

Elitserien tittar på: Framförallt Steve Saviano och Josh Soares, men även Joakim Hillding framfart lär ha noterats, även om han inte känns elitserieaktuell redan nästa säsong. Linköping ska ha visat intresse för Daniel Åhsberg inför säsongen, och han har stärkt sina aktier under hösten.  

Framtidsutsikter: Kommer att spela i kvalserien. 

2. Örebro (mitt tips: 4)

Hösten: Visst var det väntat att Örebro skulle ta ett steg upp jämfört med förra säsongen, men att man redan nu skulle vara ett lag för den absoluta toppen är ändock något oväntat. Det mesta har dock slagit väl ut för klubben: Offensiven är lika sylvass som ifjol, försvarsspelet har snäppats upp ordentligt och målvakten Michal Zajkowski har varit precis så bra som man hoppades. Laget har under hösten visat att topplaceringen inte är någon tillfällighet, och kontinuiteten är kanske det mest imponerande så här långt.

Bäst: Michal Zajkowski som med sitt målvaktsspel gett Örebros försvarsspel en ny dimension. Fakta är ju att förväntade försvarsnestorn Christoffer Norgren gått skadad i princip hela hösten, men trots det är försvarsspelet klasser bättre än ifjol, och det kan man i mångt och mycket tacka ”Zacke” för. 

Höstens profil: Conny Strömberg som fortsätter att skapa både positiva och negativa rubriker. Men ingen kan blunda för att killen kan lira hockey. 

Elitserien tittar på: Michal Zajkowski som visat vilken bra målvakt han är. Även Johan Sjödell-Wiklander, som adderat några dimensioner i sitt spel de senaste åren, bör generera lite intresse. 

Framtidsutsikter: Kommer att spela i kvalserien. 

3. Leksand (mitt tips: 3)

Hösten: Ungefär som förväntat om man ska vara ärlig. Det nybyggda, relativt unga laget blandar och ger vilket är ganska naturligt, och på något sätt känns det som att det kommer att stärka laget i längden istället för att vara överlägsna en hel serie som varit fallet tidigare. Visst finns det vissa veteraner och stjärnor som man kan vänta sig mer av (Daniel Hermansson, Johan Hägglund), men känslan är också att några av dem kommer tagga upp vad det lider.

Bäst: Det vore enkelt att säga Patrick Galbraith eller Jesper Ollas, men jag tycker nog ändå att Ken Andre Olimb varit bäst, kanske beroende på mina svala förväntningar. Norrmannen har i alla fall skapat ytterligare en offensiv dimension och tog snabbt ihjäl de centerproblem som jag trodde klubben skulle få.

Höstens profil: Jens Bergenström, framförallt för sin magiskt bra start på säongen. Sedan har det inte glänst lika mycket, bland annat på grund av skador, men visst är killen jäkligt bra.  

Elitserien tittar på: Ken Andre Olimb framförallt. 

Framtidsutsikter: Får kämpa om en plats i kvalserien med framförallt Rögle. 

4. Rögle (mitt tips: 1)

Hösten: Klättringen har börjat. Det unga laget fick en tuff start på hösten men har sedan repat mod, och under den andra halvan av hösten har man varit ett av seriens absolut bästa lag. Det grundar sig dels i gruppkemi, dels att målvakten Jonas Fransson murat igen. Känslan är att laget kommer att växa ytterligare, och en kvalserieplats känns inte orealistisk alls, även om den svaga starten troligen bränt chansen att hinna ifatt Växjö och Örebro. 

Bäst: Jonas Fransson som vuxit ut som en av seriens absolut hetaste målvakter. Inte spektakulär, men han står rätt och stressar sällan. 

Höstens profil: Simon Olsson, pucktrollaren som hade en dipp mitt under säsongen, men som i starten och på sistone varit riktigt vass med sin klubbteknik och sin förmåga att utmana. 

Elitserien tittar på: Alexander Johansson, givetvis, som är en drivande och allroundkunnig center som redan nu skulle kunna agera rollspelare i elitserien. I övrigt har det funnits elitserierykten kring Christoffer Persson tidigare, där det bland annat snackats om Brynäs. 

Framtidsutsikter: Kommer på allvar utmana om en kvalserieplats, främst i kamp med Leksand. 

5. Malmö (mitt tips: 2)

Hösten: Favoritstämplade inför säsongen, men så bra har det inte riktigt gått. Bland annat har laget haft ett tuffare schema än övriga på grund av att handbolls-VM avgörs i Malmö Arena i januari, men man har också haft svårt med kontinuiteten, såväl offensivt som defensivt. Att man sedan kickar Jesper Mattsson strax innan jul indikerar att föreningen inte är helt i balans, och därmed känns också kvalseriedrömmen något körd.

Bäst: Morten Green har varit lagets bästa och jämnaste spelare under hösten. Den meriterade dansken har en hög lägstanivå, något som sticker ut i ett bergochdalbanespelande Malmö. 

Höstens profil: Calle Söderberg är alltid en profil. Kritiserad, men gör ändå sina poäng. Men visst kan han bättre. Mycket bättre. 

Elitserien tittar på: Nichlas Hardt, det danska kraftpaketet som levererat i flera säsonger nu. Även Robin Alvarez kan vara intressant, speciellt eftersom han kan användas som energispelare. 

Framtidsutsikter: Känns inte som ett kvalserielag just nu, men bör plocka en playoffplats tämligen säkert. 

6. Västerås (mitt tips: 6)

Hösten: Fjoårets stora besvikelse har återupprättat stora delar av hedern under den här hösten, och det är roligt att föreningen släpper fram juniorer som verkligen får chansen, och chansen har de ju också tagit, och då tänker jag på killar som Johan Gustafsson, Robin Nilsson och Markus Ljungh, framförallt. Visst har man bjudit på ojämna prestationer under hösten, men känslan är att det kommer att stabiliseras under våren, även om det blir svårt att nå en speciellt mycket högre tabellplacering. 

Bäst: Målvakterna, och då inkluderar vi både Daniel Sperrle och Johan Gustafsson. Seriens bästa målvaktsduo har varit grymt bra och verkar kompletterar varandra på ett bra sätt.

Höstens profil: Viktor Mårtensson, utan tvekan. Han började med att reta upp Peter Forsberg, fortsatte med att slåss med Jean-Luc Grand-Pierre och Viktor Sjödin och är en allmän pest på isen. 

Elitserien tittar på: Möjligen Daniel Sperrle, troligen ingen annan just nu även om det finns framtidsprojekt. 

Framtidsutsikter: Går till playoff, men blir som bäst femma i tabellen. 

7. Oskarshamn (mitt tips: 11)

Hösten: Oskarshamn var den stora positiva överraskningen i serien under den första halvan av hösten, men sedan har det hänt en hel del vilket också fått konsekvenser i tabellen. Hyllade sportchefen Tommy Salo lämnade för Leksand och centern och pådrivaren Stefan Gråhns skickades iväg, och från att ha varit ett absolut topplag så kämpar laget nu kring playoffstrecket och sjundeplatsen har man tack vare en knapp seger mot Mora i sista matchen innan jul. Men… laget har ändå överträffat mina förväntningar. 

Bäst: Johan Ryno som verkligen har bevisat hur mycket talang han har. Den store center har dominerat vissa matcher totalt… och visst lirar han i elitserien nästa säsong. 

Höstens profil: Viktor Sjödin – bloggaren, tacklaren och fightern som gjort comeback efter sin handledsskada och som tämligen omgående valde att ta en vals med Viktor Mårtensson. Sedan så är ju frisyren grym också. 

Elitserien tittar på: Johan Ryno – som redan ryktats vara på väg till just elitserien. 

Framtidsutsikter: Visst har Oskarshamn överpresterat något under början av hösten… det blir en kamp för att nå playoff. Om man lyckas? Beror på formen. 

8. Bofors (mitt tips: 12)

Hösten: Det tog ett tag för Bofors att få ordning på grejerna, men nu känns det som man har gjort det. Man har insett att Daniel Wessner inte blir stjärnan, man har insett att Andro Michel är förstekeeper och man har insett att man behövde förstärka, vilket man gjorde i och med värvningen av Eetu Qvist. Bofors är ett homogent, hårt arbetande lag som nu har börjat sätta kemin… och då är man riktigt bra. 

Bäst: Kristofer Näslund, veteranen som liksom vin blir bättre med åren. ”Näsa” driver laget med sin inställning, sina prestationer och sin rutin. 

Höstens profil: Calle Berglund, som har börjat ta för sig ordentligt efter att mest ha fått vara med och se och lära ifjol. En riktig energispelare och retsticka som skapade kalabalik i senaste Örebro-derbyt. 

Elitserien tittar på: Linus Persson som levererat i flera säsonger nu, och som känns redo att ta nästa steg. Kanske också Johan Larsson

Framtidsutsikter: Det som hämmar laget är skadorna, där man nu tappat lagkaptenen Tobias Thermell för resten av säsongen. Lyckas man på något sätt ersätta honom så har man en bra playoffchans, men det blir hård kamp. 

9. Mora (mitt tips: 9)

Hösten: En katastrofal start och sedan en imponerande uppryckning. Det beskriver hela Moras höst. Det ifrågasatta försvaret inför säsongen är ordentligt renoverat där Aki Heino, Dan Iliakis och Simon Löf kommit in och bidragit med stadga, samtidigt som Patrik Andersson kommit tillbaka efter sin hjärnskakning. Mora har egentligen det mesta för att lyckas, men har haft svårt att få ihop alla delar på en gång. Klubben ska ha en eloge för att man tog tag i försvarsproblemen snabbt… nu är bara frågan hur långt det räcker. 

Bäst: Daniel Hansen, den unge målvakten som på förhand var given tvåa bakom Lasse Johansson men som tagit över förstaspaden och imponerat stort. Är dock skadad just nu. 

Höstens profil: Ingen har stuckit ut på något kontroversiellt sätt, men visst är Mikael Zettergren en härlig profil, och han har också, efter en något trög start, kommit igång på allvar.

Elitserien tittar på: Framförallt Tony Lagerström, i övrigt är det nog ganska tunnsått. 

Framtidsutsikter: Jag hade räknat ut dem, men är nu med i playoffkampen. På förhand känns man något bakom Bofors och Oskarshamn kvalitetsmässigt, men får man rätt formtopp kan man absolut bli ett playofflag. 

10. Almtuna (mitt tips: 8)

Hösten: Visst var det väntat att Almtuna skulle få en baksmälla efter den enorma framgången ifjol, men att man skulle halka en bit efter playoff var ändock något oväntat, även om man ryckt upp sig på slutet och fått kontakt igen. Det väloljade maskineri som Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson skapade ifjol är delvis borta, och man känns inte alls lika stabila. Nyckeln för Almtuna ligger i att få igång fler offensiva spelare, för det är många som har underpresterat, som Andreas Paulsson, Jimmie Kraft och Fredrik Abrahamsson

Bäst: Magnus Hellberg, som tagit över förstaspaden från JVM-målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel. Hellberg har kallats en större talang än PW, och nu visar han det också. 

Höstens profil: Bobo Simensen, tränaren som inte skräder orden när han snackar. Han har uttryckt en hel del besvikelse under hösten. 

Elitserien tittar på: Fredrik Pettersson-Wentzel, men han har inte varit lika bra i år som ifjol. I övrigt ingenting. 

Framtidsutsikter: Visst kan laget nå playoff, men det blir jobbigt, speciellt om man inte får igång fler av sina offensiva pjäser. Mycket talar för en plats i ingenmansland.

11. Borås (mitt tips: 7)

Hösten: Den största besvikelsen för min del är Borås, trots allt. Laget hade förstärkt riktigt bra inför säsongen, helt rätt spelare på rätt position, men har inte fått det att fungera under hösten. Och när det har känts som laget varit på gång så har man fallit in i gamla synder igen. Synd, för det finns en hel del potential i det här laget – vilket man också visade med segrar mot Malmö och Leksand innan juluppehållet. När Mark Owuya lånades in kändes det ganska uppenbart att man kanske måste börja blicka mot en förstärkning i mål. 

Bäst: Poängkungen Alexander Bergström som fortsätter att utvecklas och ta för sig. Har startat en resa som kan leda hela vägen till elitserien.

Höstens profil: Jens Karlsson, som skapar rubriker, dels genom att skriva krönikor, dels genom att spela hårt (och enligt vissa fult).

Elitserien tittar på: Den som imponerat mest är Alexander Bergström som har fördelen av att vara välskolad: bra både offensivt och defensivt och kan spela både center och ytter. 

Framtidsutsikter: Inget negativt kval, inget playoff. En plats i ingenstans, alltså.  

12. Tingsryd (mitt tips: 10)

Hösten: Nykomling i serien som siktade högt, mot playoff, men som fått harva i botten och kämpa för att undvika det absoluta bottenträsket. Tränaren Micke Tisell fick lämna skeppet tidigare och ersattes av Kari Rauhanen – och då har laget också börjat matchas hårdare och spela bättre, även om man åkt på en del tunga nederlag, som förlusten borta mot Sundsvall precis innan uppehållet. Känslan är dock att Tingsryd är i serien för att stanna.

Bäst: Victor Tisell, målvakten som tog över förstaspaden från Linköpingslånet Axel Brage och började storspela. Dock skadad nu. 

Höstens profil: Vi drar till med David ”Tuppen” Fredriksson som hånades när han värvades, eftersom ingen såg honom som den målskytt som Taif skrek efter. Men Fredriksson har bidragit med hårt arbete och energi – vilket också väckt andra målskyttar i laget. 

Elitserien tittar på: Ingen. 

Framtidsutsikter: Undviker negativt kval, men det blir inget playoff. 

13. Sundsvall (mitt tips: 14)

Hösten: Alla tippade att Sundsvall skulle komma toksist i serien, men man har gnetat på bra och har fortfarande häng på Tingsryd närmast ovanför strecket. Det som imponerar mest med panikbygget är att man kämpar till sista blodsdroppen – laget har vänt massor av matcher under hösten där det sett kört ut, men där man lyckats kämpa till sig poäng. Den offerviljan kommer ta laget långt, oavsett om man klarar sig kvar eller tvingas kvala. 

Bäst: Tim Sandberg, den från Djurgården inlånade målvakten som varit fenomenal i många matcher och ensam räddat poäng åt ”De Blå”. 

Höstens profil: Martin Sandgren, som är en retsticka som gärna sticker näsan i blöt. Men han gör det mesta i det tysta, precis på rätt sida gränsen. Men han är inte populär hos motståndarna. 

Elitserien tittar på: Ingen.

Framtidsutsiker: Det blir kval, kan inte tänka mig något annat. 

14. Troja/Ljungby (mitt tips: 13)

Hösten: Kom snett in i serien från början, och sedan blev det bara tyngre och tyngre i takt med att förlusterna samlades på hög. Anledningarna är flera. Skador är en del, där man bland annat varit hårt drabbade på backsidan. Att Sebastian Idoff inte briljerat i mål och att veteranen Daniel Håkansson bara är en skugga av sig själv är andra anledningar. Plus att nyförvärv som Sebastian Ellerstad och Ossi Pellinen floppat ordentligt. 

Bäst: Sami Sandell, utan konkurrens. Den finske centern bär Trojas offensiv och är en komplett spelare som hanterar spelet i båda ändarna av isen. 

Höstens profil: Vi får säga Sandell här också. Han gör det mesta och bästa i Troja – och borde få mer uppmärksamhet för det. 

Elitserien tittar på: Ingen. 

Framtidsutsikter: Det blir negativt kval, laget är redan nu tolv pinnar efter Tingsryd. Det ska till ett under om man ska orka äta ikapp det. 

This is the place to be

av Jonas Gustavsson

Det har onekligen skapats rubriker den här hösten i HockeyAllsvenskan. Det kan man visserligen tycka vad man vill om i vissa fall med påhopp och närmast nog glåpord, men helt klart är ju att serien lever och brinner. Mer än elitserien, tycker jag, även om jag är extremt enögd. 

HockeyAllsvenskan is the place to be, om man gillar rubriker. 

Jag rotade runt lite bland det som skrivits under hösten, och hittade det här. Jag har säkert missat något, minnet är ju inte det bästa. 

Nåväl, nu minns vi detta:

Tommy Salos uppbrott med Oskarshamn
Kom som en blixt från klar himmel. Tommy Salo var redan helgonförklarad som sportchef i Oskarshamn, och sedan kom ryktet… Leksand ville ha Salo. Och Salo ville till Leksand. Sedan gick allt snabbt och nu sitter Tommy med en mångdubblad budget i Dalarna och funderar över hur Leksand ska tillbaka till elitserien. Det här var nog det mest oväntade i höst, faktiskt. 

Viktor Mårtenssons icke-mål mot Rögle
Höstens domartabbe hittar vi i ABB Arena, där Viktor Mårtenssons stolpskott på något sätt lyckades godkännas som mål efter en domarkonferens, där huvuddomaren Mikael Holm gick på sin linjemans tvärsäkra uppfattning om att pucken var inne, vilket den definitivt INTE var. Då hade HockeyAllsvenskan redan tagit beslut om målkameror – annars hade den debatten fått ordentligt med vatten på kvarnen.  

Tredje derbyt mellan Bofors och Örebro
Ja, ett färskt exempel, men ändock troligen den hätskaste matchen i höst. Calle Berglund sänkte Conny Strömberg, flera slagsmål, matchen avblåst sju sekunder från slutet och sedan en handgriplig (eller kryckgriplig) dispyt på läktaren mellan Mikael Fahlander och Alexander Wiklund. Känslorna och rivaliteten bara sprutade i Nobelhallen. 

Viktor Mårtensson vs. Viktor Sjödin
Höstens bästa och renaste fight mellan två killar som ville slåss, som kan slåss och som bjöd upp till en bra och underhållande dans. Efteråt var de båda ganska nöjda, både med fighten, sig själva och den andre. Lite unikt, lite nordamerikanskt… det var en fight, inga glåpord, efterslängar eller något annat.

Jean-Luc Grand-Pierre vs. Viktor Mårtensson
Den här fighten snackades det om redan innan matchen – och Viktor Mårtensson gick också en rond med Jean-Luc Grand-Pierre där det small ordentligt. Västeråsfansen tycker Mårtensson vann, Leksandsfansen tycker ”JLGP” vann. Hur som helst – fighten skapade rubriker.  

Malmös kickning av Jesper Mattsson
Inför säsongen målades Jesper Mattsson upp som den stora frälsaren, spelaren som skulle lyfta Malmö – både spelmässigt och som mentor åt de yngre. Några månader senare, strax innan juluppehållet, meddelade Malmö att Mattsson kickas med omedelbar verkan, och utan förklaring vilket irriterade framförallt alla fans som krävde öppenhet.  

Janne Karlssons utspel mot Jens Karlsson
Borås Jens Karlsson tacklade Växjös Josh Soares, och fick Växjötränaren Janne Karlsson att gå i taket och starta ett ordkrig där han kallade Jens för ”den fegaste spelaren i hockeysverige”.  Jens själv bet tillbaka och tyckte att ”personangrepp var en ovärdig nivå”. Höstens ordkrig, utan tvekan.

Bobo Simensens sågning av Viktor Mårtensson
Almtunatränaren Bobo Simensen tände till ordentligt efter en Viktor Mårtensson-tackling och sade ”jag hade brutit hans jävla kontrakt direkt, det är för fan livsfarligt det han håller på med”. Simensen, som inte rutit så mycket under hösten, var riktigt irriterad.  

Markus Persson gillar inte Bofors
Det händer inte ofta, men Markus Persson i Bofors gick faktiskt ut i media och kritiserade sina tränare för att han fick spela för lite. Det utspelet spelade säkert in i att han fick harva vidare på bänken, sedermera skickades till Skövde och numera står utan klubb utan att få träna med Bofors, som fortfarande har honom under kontrakt. 

Conny Strömberg avstängd
Han är den största stjärnan i HockeyAllsvenskan på många sätt och vis… han briljerar spelmässigt, irriterar verbalt och har svårt att tygla sitt humör. Och vi minns ju ståhejet när han blev avstängd av egna klubben på grund av disciplinära orsaker.  

***

Den gemensamma nämnaren? Viktor Mårtensson. Jäklar var rubriker den killen skapat. Till och med fler än Conny Strömberg.

Och ”Big Vic” började ju redan innan säsongen. Han har ju faktiskt lyckats reta upp den störste, och det kräver en hel del.

***

Imorgon tänkte jag checka över lagens prestationer under hösten. Känns som det är läge för det. 

Vad var det som hände, Markus?

av Jonas Gustavsson

Först, innan vi följer måndagens tradition med veckans lag, så såg jag i morse att Markus Persson lämnar Skövde i division ett.

Ni kan storyn, Leksandsforwarden slog ju igenom i Mariestad för ett par säsonger sedan, kom tillbaka till Leksand där han placerades på bänken och värvades i somras till Bofors för att bli en offensiv forward, men fick inleda i fjärdekedjan, dryftade sitt missnöje i massmedia och lånades sedermera ut.

Nu letar han efter en ny klubb, men tillhör alltjämt Bofors.

Mitt tips är att han hamnar i en annan division ett-klubb, men… vad hände egentligen Markus? Jag spådde ett stort genombrott i år, det kändes liksom upplagt för det i Bofors som letade efter offensiva ersättare till flyktande Patrik Lundh och Jakob Blomqvist.

Av det blev intet… men visst finns potentialen där. Jag tror och hoppas att Lill-Pajen är tillbaka i HockeyAllsvenskan nästa säsong. I år tror jag inte det blir av.

***

Då så, veckans lag:

Målvakt: Mark Owuya, Borås
Kom, segrade och försvann. Borås lånade in Djurgårdskeepern Mark Owuya i två matcher eftersom elitserien vilade och tog fem av sex poäng mot Leksand och Malmö, vilket imponerar. Owuya skapade en trygghet som västgötarna saknat.

Back: Marcus Högström, Sundsvall
Forsätter att leverera poäng och inkasserade dubbla assist i veckan. Spelade dessutom kopiöst mycket i den viktiga streckmatchen mot Tingsryd där Sundsvall rullade på fem backar.

Back: Fredrik Sandgren, Almtuna
Har hamnat i ett fint poängstim och sköt ett mål och hade en assist när Almtuna hakade på i playoffstriden via en 3-1-seger mot Bofors. Sandgren har nu levererat sju poäng på de sex senaste matcherna.

Forward: Johan Ryno, Oskarshamn
Oskarshamn letar efter den fantastiska form man hade i inledningen av säsongen, och går också till julvila med en playoffplats efter att ha vunnit mot Mora senast. Johan Ryno fortsätter att leverera – målskytt i veckans båda matcher.

Forward: Oscar Johansson, Sundsvall
Gör man hattrick så är man med i det här laget, så är det bara. ”OJ” gjorde dessutom sina mål i en och samma period, och det gav också en nödvändig seger mot Tingsryd.

Forward: Fredrik Höggren, Bofors
Tacklingar, slagsmål och utvisningsminuter var det stora samtalsämnet efter derbyt mellan Bofors och Örebro, men hockeymässigt var det Fredrik Höggren som stod ut. Energispelaren gjorde två mål och en assist i 4-1-segern.

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB