Startsida / Inlägg

Så skall du andas för nya resultat

av thomasskoglund

Att andningen är en av konditionsidrotternas mest kraftfulla vapen är bland många en vedertagen regel. Men visste du att korrekta andningstekniker gör så du orkar träna längre? 

 

 

Om vi spenderade lika mycket tid åt att förbättra vår andningsteknik som att välja rätt löpskor hade dina gamla rekordtider med stor sannorlikhet varit ett minne blott.
Om du spenderade lika mycket tid åt att förbättra din andningsteknik som att välja rätt löpsko blir dina gamla rekordtiderna snabbt ett minne blott.

 

 

 

Vid konditionskrävande motionsformer (likt löpning, cykling, aerobics) och högintensiva träningsformer (likt crossfit) är regelbunden andning en avgörande faktor. Trots detta är vi många som inte lyckas syresätta våra kroppar i tillräckligt stor utsträckning, något som leder till sämre träningspass.

 

Ta djupa andetag

För att orka motionera under längre tidsperioder kräver kroppen rikliga mängder syre. Detta tillskansar vi den bäst genom regelbunden andning som når hela vägen ned i mellangärdet vid varje genomförd inandning.
En optimal andningsteknik vid konditionskrävande träningspass skall innefatta lugna och djupa andetag som når hela vägen ned i magen, och sedan kontrollerat andas ut all luft igen. Om och om igen.

 

 

Sträva efter att träna upp din förmåga att kunna ta långa, djupa andetag - trots att kroppen blir stressad av din fysiska aktivitet.
Sträva efter att träna upp din förmåga att kunna ta långa, djupa andetag – trots att kroppen blir stressad av din fysiska aktivitet.

 

Undvik onödig trötthet

Om vi inte använder andningen optimalt fråntar vi lungorna dess förmågor att rensa ut all uppsamlad koldioxid. Något som leder till att koldioxidhalterna överstiger det normala trycket och kroppen automatiskt startar igång en snabbare andningsintensitet för att bli av med överflödet.
Allt detta leder till mer ytliga andetag, vilket skapar en otillräcklig syretillförsel och snabbare trötthet då kroppen tvingas arbeta i konstant motvind.

 

 

Din hjärna behöver syre

Vid dessa, lite för vanligt förekommande, ytliga andetag är det dock inte bara musklerna som blir drabbade. Om tidsblocket för denna snabba andningsintensitet blir för långvarig ges nämligen också hjärnan för lite syre, något som kan leda till ogynnsam yrsel och påtvingade träningspauser.

Försök att öva in en rytm som kopplar ihop andningen med rörelserna du önskar utföra. På så vis tvingar du andningen att bli både djup, lugn och regelbunden – allt på dina villkor.
Om vi exemplifierar detta via två av våra vanligaste konditionsmoment kan exemplen se ut likt följande:

 

Om du löper – ta ett djupt andetag vid vart fjärde steg:

Andas in: Ett steg med höger ben, ett steg med vänster ben.

På samma sätt andas du ut vid vart fjärde steg:

Ett steg med höger ben, ett steg med vänster ben.

 

Om du cyklar – sträva efter att använda samma andningsrytm
som vid löpexemplet ovan:

Andas in: Trampa ner med höger, trampa ner med vänster.

Andas ut: Trampa ner med höger, trampa ner med vänster osv.

 

 

Låt inte din okunskap och slarvighet kring andning stå i vägen för nya nivåer av resultat. Andas smart!
Låt inte din okunskap och slarvighet kring andning stå i vägen för nya nivåer av resultat. Andas smart!
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB