Startsida / Inlägg

Kan verkligen ett träningspass i veckan räcka?

av thomasskoglund

Ibland innehåller livspusslet mängder av tidstjuvar. Dygnen fylls med vardagsmoment som helt sonika omöjliggör en stunds frustande hantelgympa eller frigörande löptur i motionsspåret, känner du igen dig?
Oavsett om timmarna vigs åt alldeles för stora mängder arbete eller tid med familjen visar studier att fysisk aktivitet utgör en av sysslorna vi stryker först från veckans to-do-list. Men visste du att ett pass i veckan kan vara lika effektivt som flera? 

 

 

Sluta stressa kring uteblivna pass. Ett pass i veckan kan generera bra resultat - så länge du förvaltar tiden väl.
Sluta stressa kring uteblivna pass. Ett pass i veckan kan generera bra resultat – så länge du förvaltar tiden väl.

 

 

Forskare vid Queen’s University, Kanada, presenterar nu forskningsresultat som menar att träningens regelbundenhet inte är helt avgörande för våra resultat. Åtminstone inte så länge vi lyckas uppnå en total träningsvolym innefattande 2,5 timmar i veckan.

Studien visar att vi, ur ett rent fysiologiskt perspektiv, kan uppnå samma fysiska resultat genom att viga träningen 150 sammanhängande minuter som om samma mängd skulle delas upp och portioneras ut över en hel vecka.

 

 

Vips - nu finns inga ursäkter kvar. Om tiden är knapp, hitta EN dag där du ger kroppen vad den förtjänar. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.
Vips – nu finns inga ursäkter kvar. Om tiden är knapp, hitta EN dag där du ger kroppen vad den förtjänar. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.

 

 

Så, försök att återfinna lugnet och fokusera träningen till en veckodag nästa gång kalendern känns övermäktig. På detta sätt sparar du tid, samtidigt som kroppen fortfarande tillåts känna endorfinernas bubblande krafter.

Självklart finns fortfarande fördelarna med jämnare träningsrytmer kvar, framförallt från ett mer hälsofrämjande synsätt. Men när pusselbitarna väl faller på marken, påminn dig själv om ovanstående stycken och fortsätt vara aktiv. Då, men först då, kommer ”träning” förvandlas till en livslång syssla som alltid får plats.

 

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren, Elvira S Barsotti, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB