Startsida / Inlägg

Nu talar egentligen allt för Djokovic…

av Henrik Ståhl

Novak Djokovic darrade ordentligt i matchen mot Alexandr Dolgopolov i går – den serbiske kolossen föll tungt i första set (2-6), men fann som så många gånger förr tändvätska i nederlaget. I andra set krossade han ukrainske 23-åringen med 6-1.

Tredje set kunde ha blivit en riktig rysare – om Dolgopolov lyckats hitta tillbaka till det solida spelet i matchens inledning.

Visst, han blixtrade till emellanåt och bjöd även i avgörande set på bländande vacker tennis. Men det räcker helt enkelt inte när man möter världens just nu bäste racketsvingare. Djokovic lyckades gång på gång spoliera Dolgopolovs chanser att få försprång, och när Djokovic bröt hans serve och på så vis fick läge att själv serva hem matchen vid ställning 5-4 kändes det hela avgjort.

Och det var det också.

Djokovics kvartsfinal i dag, mot 55-rankade 25-åringen Robin Haase, hade aldrig i närheten av samma nerv som i omgång 3. Setsiffrorna blev till slut 6-4, 6-2, och serben dansar utan omsvep vidare till semifinalen – där han ställt mot världssjuan Tomas Berdych.

Berdych har sett stark ut i Monte Carlo och har sluggat sig förbi Marin Cilic, Kei Nishikori och Andy Murray i jakten på semifinal. Murray, som gjorde en grym första match mot Viktor Troicki, såg riktigt besvärad ut mot Julien Benneteau – och frågan är om han ens fått chansen mot Berdych om inte fransosen tvingats bryta redan i första set på grund av skada.

Mot Berdych såg Murray stundtals lika het ut som mot Troicki, men kunde inte hålla känslorna i styr så snart motgångarna kom. Berdych vann rättvist: 6-7, 6-2, 6-3. Murray verkar inte ta förlusten särskilt hårt, utan efterlyser redan biljetter till El Classico i Barcelona på Twitter…

Berdych behöver dock höja sig rejält i morgondagens semifinal mot Djokovic – då duger det inte att bjuda bort enkla poäng och lättvindigt låta sig hamna i underläge.

Djokovic har, med sina åtta segrar på nio matcher i inbördes möten, ett psykologiskt övertag som Berdych snabbt måste övervinna. Statistiken och det faktum att Djokovic vuxit några storlekar under turneringens gång (och då inledde han ändå rysligt starkt trots att han spelade långt under sin högstanivå) gör att egentligen allt nu talar för att Djokovic sluggar hem sina första titel i Monte Carlo.

Bortsett från en sak då: Rafael Nadal

* * *

… vars knä hittills inte har totalkollapsat – men visst har Nadal inte riktigt varit sitt rätta jag i den här turneringen, som han vunnit sju år i rad.

Han var riktigt slö och passiv mot Jarkko Nieminen i sin första match tidigare i veckan men följde upp med en riktig kross i nästa – 6-1, 6-1 mot 68-rankade 24-åringen Mikhail Kukushkin.

I dagens kvartsfinal mot Stanislas Wawrinka, som inte vunnit ett enda set mot Nadal på sju matcher, dikterade 26-rankade schweizaren spelet helt och hållet i egen serve. Nadals fotarbete var inte i närheten av lika magiskt som han skämt bort oss med genom åren och hade det inte varit för en grym stabilitet i egen serve (slog in 74 % av sina förstaservar – och vann 82 % av dem) hade det här mötet kunnat bli riktigt riktigt tufft för titelförsvararen.

Det var dock inte särskilt oväntat att matchbilden skulle se ut ungefär så här, trots det på papperet ”svaga” (han besegrade trots allt utpräglade grusspelaren Nicolas Almagro i omgång 3) motståndet. Nadals formkurva, som i princip alltid börjar nånstans nere i gruset för att sedan flyga spikrakt upp mot himlavalvet, är vida känt vid det här laget. Därför är chansen stor att ”Rafa” är i precis tillräckligt bra form för att enkelt utmanövrera Jo-Wilfred Tsonga/Gilles Simon (turneringens stora doldis, som lite vid sidan av imponerat stort och i detta nu bjuder världsfemman Tsonga på en riktigt episk batalj) i morgondagens semifinal.

Och det är inte förrän i morgon som vi på allvar kan avgöra förutsättningarna inför en eventuell final (underskatta inte Berdych!) mellan Djokovic och Nadal på söndag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB