Startsida / Inlägg

Därför vinner Djokovic och Sharapova i Rom

av Henrik Ståhl

Det blir en finalrepris från 2011, trots allt.

Efter en osedvanligt svag insats från Roger Federer sluggade sig världsettan Novak Djokovic vidare till finalen i Rom, där han möter världstrean Rafael Nadal (som efter lite om och med slutligen tryckte ner David Ferrer i skorna).

Ett prestigemöte större än det mellan Federer och Djokovic i går, till och med – och vansinnigt svårtippat.

Ska ändå försöka mig på att förutspå utgången av denna glödheta sammandrabbning:

√ Novak Djokovic (1) – Rafael Nadal (3)
Så möts de igen alltså. Sedan den episka finalen i Australiska öppna har de båda giganterna mötts en gång, i Monte Carlo förra månaden. Den gången slutade det med vinst för en snudd på övertänd Nadal mot en mentalt utmattad Djokovic, som sörjde sin bortgångne farfar. På Madrids glashala ”smurf-grus” föll båda som rangliga käglor i åttondels- respektive kvartsfinal. Allt tyder på att finalen i Rom kommer att vara av ett helt annat slag än den i Monte Carlo, mycket i och med att Djokovic lyckats pricka in formtoppen i sista stora turneringen inför Franska öppna. Förmodligen kommer också utgången bli en annan: Nadal spelade inte övertygande mot Ferrer i går, medan Djokovic plockade fram sin bästa tennis och detroniserade rivalen Federer. Nadals backhand är ett stort frågetecken medan Djokovics dito är lika penetrerande, dräpande giftig och kirurgiskt precis som vanligt. Nadal måste bjuda på närmast gudomlig tennis för att inte falla i samma fällor, effektivt gillrade av Djokovic, som så många gånger förr. Hjärtat säger Nadal, eftersom en vinst för spanjoren skulle röra om ordentligt i grytan inför Franska öppna – men hjärnan säger obönhörligt Djokovic.

* * *

√ Maria Sharapova (2) – Li Na (9)
Riktigt dystert besked att Serena Williams drar sig ur turneringen på grund av skada inför semifinalen i går. Hennes semifinalmotståndare Li Na seglade därför vidare till final mot världstvåan Maria Sharapova, som kuvade Angelique Kerber i två set. Sharapova leder över Li Na med 6-4 i inbördes möten och har vunnit deras senaste fem möten (på tre olika underlag). Den extra vila som Williams walkover innebar kan definitivt komma att ligga Li Na i fatet – och mycket ska till för att hon ska lyckas stoppa världstvåan från att ta sin femte titel i år. Vid en vinst i dag knappar Sharapova dessutom in på Victoria Azarenka i WTA-toppen – och det är en gyllene chans som ryska världstvåan lär göra allt för att inte missa.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB