Startsida / Inlägg

De vinner i Madrid

av Henrik Ståhl
Serena Williams och Roger Federer.

Det blev ingen drömfinal mellan världsettan Victoria Azarenka och världstvåan Maria Sharapova – men en drömfinal blir det likväl.

Azarenka och 13-faldiga Grand Slam-vinnaren (27 om man inkluderar dubbeltitlarna) Serena Williams, numera världsnia, har mötts sju gånger genom åren, senast i US Open förra året (seger för Williams: 6-1, 7-5). Williams leder med 6-1 i inbördes möten – men deras hittills enda finalmöte vann Azarenka (i Miami 2009: 6-3, 6-1).

Båda har inlett säsongen urstarkt; Azarenka med fyra titlar och 29-2 i matchfacit, Williams med en titel och 17-2 i matchfacit.

Båda har också ångat på i Madrid och endast tappat varsitt set (mot Li Na respektive Caroline Wozniacki).

Bäddat för ett riktigt drama i dag, alltså.

Mitt tips? Det blir Williams som lyfter bucklan. Hon var iskall i gårdagens match mot Lucie Hradecká, som satte henne under ordentlig press i första set. Azarenka, å sin sida, var ojämn och visade tecken på enorm frustration när spelet inte stämde till hundra procent. Matchbilden hade kunnat se helt annorlunda ut om det inte varit för att Agnieszka Radwanska uppträdde så pass nervöst mot sin nemesis.

Kan Williams uppbåda samma stora tålamod och stabila returnerande har amerikanen segern som i en liten ask.

* * *

Roger Federer är i final.

Skönt att man åtminstone lyckas pricka in ett rätt i den där förhandsanalysen…

Om Rafael Nadal varit den som stått för motståndet hade den här finalen, av förklarliga skäl, varit en helt annan historia. Likaså om Juan Martín del Potro, som historiskt haft oerhörda problem mot tidernas bäste, hållit känslorna i schack och tagit sig förbi sin tuffa semifinal i går.

Men nu är det världssjuan (världssexan när ATP-rankingen uppdateras) Tomas Berdych som står på andra sidan nätet.

En för Federer lättläst spelare som bara lyckats avväpna racketkonstnären fyra gånger på 14 försök. Berdych har visserligen vunnit tre av de bådas fem senaste möten sedan 2010 och har varit en av dem som bäst lyckats anpassa sig till ”smurf-gruset” i Madrid.

Men till den lilla skaran hör också Roger Federer – och vid sidan av sin finalvana (Berdych har vunnit en i Masters-sammanhang, i Paris 2005, och förlorat en, i Miami 2010) har han dessutom en överlägsen drivkraft: Jakten på ATP-tronen.

Om Federer vinner i dag går han om Rafael Nadal, som förlorar 510 poäng i och med sin förlust mot Fernando Verdasco i omgång 3. Ett viktigt delmål för ”Fed”, som siktar på att slå Pete Sampras rekord på 286 veckor totalt som världsetta (Federer ligger på 285 veckor).

Vad ska kunna stoppa honom? Tomas Berdych?

Nej, jag tror inte det.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB