Startsida / Inlägg

Federer tämjde monstret

av Henrik Ståhl

Projektil efter projektil ven förbi forne världsettan.

Men precis som så många gånger förr plockade Roger Federer fram varenda ess ur rockärmen när det behövdes som allra mest – och stod till slut som segrare: 4-6, 7-5, 7-6(4).

Inledningen bjöd dock inte på något bländande spel från tidernas bäste: Dubbelfel, slag långt över linjen och enkla bollar i nät avlöste varandra i första set, som 23-rankade sensationen Milos Raonic vann på drygt en halvtimme.

Vändningen kom i ställning 5-5 i andra set, då Raonic hade flera gyllene lägen att bryta Federers serve. Kanadensaren brände dock samtliga chanser, och i stället kunde ”Fed” bryta Raonics mammutserve och på så sätt kvittera.

Spelkvaliteten peakade i tredje set, då Federer räddade sig ur fler svåra knipor och Raonic fortsatte att dundra in servess efter servess.

Det hela kulminerade i ett rafflande tiebreak – där ”Monster-Milos” på ett imponerande sätt hämtade upp underläge 4-1, men sedan fumlade bort hela matchen med en usel forehand i egen serve. Federer behövde därefter bara utnyttja en av sina två matchbollar för att bärga segern i första matchen sedan Miami Masters för en och en halv månad sedan.

Trots att Raonic visade prov på samma mognad som i Barcelona, där han slog ut världsfyran Andy Murray i kvartsfinalen, märktes det att 21-åringen har stor respekt för Federer – kanske för stor respekt. I vissa trånga lägen där han mot Murray var stabil som ett kylskåp tycktes nerverna i den här matchen vara utanpå kroppen.

Att Raonic kan gå riktigt långt i framtiden har vi vetat länge, men med sin insats i kväll (som bland mycket annat kan sammanfattas i otroliga 21 servess!) visar kanadensaren dock med all önskvärd tydlighet att han redan nu är en kraft att räkna med.

Han var trots allt blott ett tiebreak och några poäng ifrån att slå ut tidernas bästa spelare redan i andra omgången av en Masters-turnering…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB