Startsida / Inlägg

Freaky friday

av Henrik Ståhl

Wow.

Hela Madrid Open anno 2012 har ju varit high chaparral, minst sagt.

I går halkade Rafael Nadal ur turneringen. I dag föll nästa tunga pjäs som en ranglig kägel – Novak Djokovic. Mot landsmannen Janko Tipsarevic. Som han förlorat mot blott en gång tidigare. Världsettans fjärde förlust i år.

Crazy.

Samtidigt har världssjuan Tomas Berdych och världselvan Juan Martin Del Potro (fortfarande obesegrad på grus i år!) hållit för trycket och sett ut att trivas riktigt bra på det snabba, halkiga ”smurf-gruset”.

Trodde ni att jag glömt Roger Federer? Självklart inte. Racketkonstnären avfärdade världssexan David Ferrer förhållandevis enkelt (6-4, 6-4) och ställs mot Tipsarevic i morgondagens semifinal. Håller stenhårt på mitt tips att Federer tar sig till final (särskilt som resten av tipsen gått helt åt skogen).

Låt oss titta lite närmare på lördagens semifinaler:

Janko Tipsarevic (8) – √ Roger Federer (3)
Efter den otroligt jämna drabbningen mot Milos Raonic i öppningsmatchen har Roger Federer hunnit bli varm i kläderna och sett sedvanligt stabil ut i Madrid. Spelade enkelt ut David Ferrer och Richard Gasquet i kvarts- respektive åttondelsfinal. Har 4-0 i inbördes möten mot Tipsarevic. Krossade serben sist de möttes, i Franska öppna förra året (6-1, 6-4, 6-3) – för övrigt deras hittills enda möte på grus. Har väldigt svårt att se att Tipsarevic, som hade överraskande ”lätt” mot Djokovic i dag efter jämna möten med Gilles Simon och Federico Delbonis, ska kunna hota världstrean. Federer ska inte behöva mer än två set för att greja det här.

√ Juan Martin Del Potro (11) – Tomas Berdych (7)
Att påstå att Del Potro överraskat på gruset i år vore en överdrift, men att sluggern skulle ha 10-0 i facit där vi nu befinner oss hade i alla fall inte jag väntat mig. Gick igenom turneringen i Estoril förra veckan utan att tappa ett set och har fortsatt på det spåret även i Madrid – vilket alltså innebär att han inför semifinalen mot Berdych vunnit 16 (!) raka set på grus. Makalöst. Del Potro och Berdych har mött varandra fyra gånger tidigare, och ”Delpo” leder serien med 3-1. Berdych har dock även han sett väldigt bekväm ut på ”smurf-gruset” och krossat Kevin Anderson (6-4, 6-3), Gaël Monfils (6-1, 6-1) och Nadaldödaren Fernando Verdasco (6-1, 6-2), vilket bäddar för ett rafflande drama i morgon. Tror ändå Del Potro drar längsta strået i två, möjligtvis tre set.

* * *

Även på damsidan har årets Madrid Open varit vilda västern, om än inte i samma utsträckning som på herrsidan:

• Titelförsvararen, världsfyran Petra Kvitova, åkte ut redan i andra omgången mot 105-rankade Lucie Hradecká i vad som beskrivits som ”en skrattmatch” (de båda är nära vänner och Kvitova hade tydligen svårt att hålla sig för skratt trots förlusten).

• Ovan nämnda Hradecká slog sedan ut världsfemman Samantha Stosur i dagens kvartsfinal.

• Världstvåan Maria Sharapova, som varit urstark på gruset i år och bland annat krossat världsettan Victoria Azarenka i Stuttgart nyligen, blev totalt demolerad av Serena Williams (1-6, 3-6). Sharapovas blott femte förlust i år – tre av de fyra övriga har kommit i finalsammanhang (Australiska öppna, Indian Wells, Miami).

Så, låt oss då titta på semifinalerna:

√ Victoria Azarenka (1) – Agnieszka Radwanska (3)
De båda har mötts fem gånger i år redan – och i samtliga fem har Azarenka slutligen stått som segrare. Om taktikern Radwanska ska lyckas ta en pinne av världsettan någonstans i år så är det i uppochnervända Madrid. Om det faktiskt kommer hända? Nej, jag tror inte det. Azarenka har sett precis så stark ut som krävs för att kunna dribbla bort Radwanska förhållandevis enkelt.

Lucie Hradecká (105) – √ Serena Williams (9)
Skräll-Lucie är den enda oseedade spelaren kvar i turneringen. Hon får passa på att njuta så länge det varar. Om Williams håller samma nivå som hittills (vilket hon lär göra) så kommer hon att fullkomligt mosa 105-rankade överraskningen i två snabba set.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB