Startsida / Inlägg

Gör comeback – efter över sex års frånvaro

av Henrik Ståhl

För nio år sedan var han en sensation i Paris.

Efter att ha besegrat talangerna Marcos Baghdatis och Jo-Wilfred Tsonga i kvartsfinal respektive semifinal i juniorklassen i Franska öppna spåddes han en lysande framtid (finalförlusten mot Stanislas Wawrinka till trots).

I stället tvingades Brian Baker följa rivalernas resa mot berömmelse och stjärnstatus hemma i tv-soffan.

Brian Baker.
Brian Baker

– De första åren, när jag tittade på tv och såg killar som jag brukade tävla mot göra så bra ifrån sig… det var tufft att se, säger han i en öppenhjärtig intervju med ESPN. Jag har lärt mig att man inte kan slåss mot något man inte kan kontrollera. Det fanns definitivt stunder när jag undrade ”varför just jag?”. Men man försöker bara få vardagen att rulla på och hoppas att bättre tider väntar.

Efter att ha varit helt borta från tennisen i över sex år – på grund av totalt fem stora operationer – förbereder sig den nu 27-årige Brian Baker på sin stora comeback i Franska öppna senare i maj. Comebacken inleddes redan förra året, då Baker vann åtta matcher på nio dagar i Savannah Challenger i USA, vilket gav honom 80 rankingpoäng, drygt 7 000 dollar – och ett wildcard i Franska öppna.

– Ja, det känns riktigt bra att spela Franska öppna. Det är absolut en av huvudanledningarna till att jag gör comeback. Jag visste att om bara min kropp samarbetade så skulle jag, förhoppningsvis, kunna spela Grand Slam, säger han.

Brian Baker har inte spelat en ATP-match sedan 2005, då han besegrade dåvarande världsnian, numera pensionerade, Gaston Gaudio i första omgången av US Open (förlorade sedan i andra omgången mot Xavier Malisse). Det är än i dag Bakers enda seger i Grand Slam-sammanhang.

Om hur hans karriär hade kunnat se ut om det inte vore för alla skador säger Brian Baker så här:

– Bara för att man gör bra ifrån sig som junior betyder det inte att man blir en stjärna. Men med alla skador gav jag aldrig mig själv chansen att ta reda på vad jag kunde åstadkomma. Jag förlorade flera år av min karriär på grund av skador, men jag försöker att inte blicka bakåt.

Fotnot: Savannah Challenger är en grusturnering som sedan 2009 spelas på Franklin Creek Tennis Center i amerikanska Savannah. ATP Challenger Tour är den näst högsta divisionen inom professionell tennis, mellan elitdivisionen ATP World Tour och tredjedivisionen ITF Men’s Circuit, bestående av en mängd Future tournaments.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB