Startsida / Inlägg

Ion Tiriac om ”smurf-gruset”: Skyll på mig

av Henrik Ståhl

Sista ordet lär inte ha sagts om ”smurf-gruset” i Madrid.

Vid prisceremonin efter Serena Williams finalseger över Victoria Azarenka visade publiken tydligt sitt missnöje när turneringsdirektören Manolo Santana klev ut på banan.

– Skyll inte på honom, skyll på mig, säger turneringens ägare Ion Tiriac och tar Santana i försvar.

– Det har varit en tuff vecka för alla. Teknikerna har slitit hund till 05.00 på morgonen för att förbättra banorna. Att förhållandena inte varit perfekta är uppenbart, men det är samma för alla spelare. Vi försökte få adekvat studs men lyckades inte.

Tiriac proklamerade också att arrangörerna planerar att behålla gruset till nästa säsong – om ATP tillåter det.

– Jag vet inte när de tar ett beslut om det blåa gruset, men vi kan inte gå emot deras beslut. Spelarna borde tänka på tv-tittarna. Vi slåss för pengar, sponsorer och tv-tid. Studier visar att det är lättare att se bollen i och med det blåa, säger han.

* * *

Diverse experters och skribenters åsikter om gruset går isär, även om de flesta tycks vara emot. Jonas Arnesen skrev i SvD den 11 maj och 12 maj om Rafael Nadals hot om bojkott (den förstnämnda under rubriken ”Småaktigt, Nadal!”).

Jag håller i sak med Arnesen om det idiotiska i att göra hard court och gräs långsammare. Gräs ska vara snabbt, likaså hard court. Det hör ju till tjusningen med tennis – att man som spelare kan skräddarsy sin spelstil för endera underlaget. Att göra vissa hårda underlag i särskilda turneringar långsammare för att skapa dynamik går an tycker jag, men låt bli gräset.

Däremot håller jag som bekant inte med om att Nadal och Novak Djokovic är osportsliga gnällspikar som kritiserar gruset. Tvärtom tycker jag att det är viktigt att tennisens elit tar sitt ansvar och för spelarnas talan i sådana här sammanhang.

Och ja, det är samma för alla – det vill säga lika dåligt för alla. Upplevelsen för oss tittare blev därefter. Det stora problemet här var ju att ATP inte lyssnade på spelarna i tillräckligt hög utsträckning innan de fattade sitt beslut.

Gör om, gör rätt. För allas skull. Inte bara Nadals och Djokovics.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB