Startsida / Inlägg

Stoppa själadödande maratonmatcher – inför avgörande tiebreak i alla Grand Slams!

av Henrik Ståhl

Valuta för pengarna?

Kanske det – om man snackar kvantitet men skiter fullständigt i kvalitet.

Tiebreak är ett ypperligt sätt att bryta timslånga dödlägen. Att US Open är den enda av de fyra Grand Slam-turneringarna där även femte set avgörs av tiebreak i stället för skiljeset med själadödande maratonpotential är en gåta.

Särskilt efter farsen mellan John Isner och Nicolas Mahut i Wimbledon 2010.

Den matchen varade i olidliga elva timmar och fem minuter, och bestod av totalt 183 game. Isner slog ungefär en miljon serveess, sprang femton Stockholms Maraton och svettades förmodligen ut cirka sjuttifemtusen liter vätska.

Underhållningsvärdet? Ungefär lika stort som en elva timmar lång revy med Stefan & Krister.

Kvaliteten? Ungefär lika hög som Färjestad-målvakten Sinuhe Wallinheimos klubba i första finalmatchen mot HV71 2004.

All nerv och spänning dör någon gång runt 8-8 i skiljeset. Det är då man förstår att marginalerna är alldeles för små för att någon ska kunna få ett tillräckligt starkt överläge och lyckas bryta maratonmönstret (inom en rimlig tidsrymd).

Det är heller ingen slump att det är just dynamitservaren John Isner som figurerat i två av historiens längsta matcher (endast matchen mellan Fabrice Santoros och Arnaud Clément 2004 är längre än kvällens mot Paul-Henrik Mathieu i Franska öppnas historia). Sluggare av hans magnitud är ofta usla – eller åtminstone dåliga – returnerare men i det närmaste oslagbara i egen serve, vilket ger upphov till låsta lägen så länge motståndaren antingen är av samma kaliber eller helt enkelt bara är dominant i egen serve.

Hur otroligt urtråkigt det är att titta på sådana dästa spektakel behöver jag knappast gå in ännu djupare på, men kan väl lite kort konstatera att maratonmatcher är för tennisen vad Dementorer är för trollkarlselever på Hogwarts. Typ.

Så, de som har makten att renovera ett illa fungerande system borde se kvällens maratonmatch mellan Isner och Mathieu som ännu ett bevis på att övriga GS-turneringar borde ta inspiration av US Open.

Det är banne mig på tiden.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB