Startsida / Inlägg

Tre finaler inför Madrid

av Henrik Ståhl

Det har så klart varit mycket förhandssnack om Madrid Masters – grussäsongens hetaste turnering, vid sidan av Franska öppna. Mycket tack vare nya ”smurf-gruset”. Om nu det kontroversiella beslutet att byta ut det traditionella röda mot azurblått grus bara är ett pr-trick, ja då har det sannerligen varit ett smart sådant.

Men innan de hett efterlängtade sammandrabbningarna i Madrid drar i gång har vi ju tre pågående turneringar som i dag når sin upplösning. Låt oss gå igenom dem i korthet:

ESTORIL OPEN
√ Juan Martin Del Potro (rank 11) – Richard Gasquet (18)
Titelförsvararen Del Potro har imponerat. Tappade bara ett game i öppningesmatchen mot 90-rankade Portugalettan Rui Machado och har inte förlorat ett enda set så här långt. Även Gasquet har dansat vidare till final utan större svårigheter, bortsett från semifinalen mot 42-rankade Albert Ramos (2-6, 7-6, 7-5). ”Delpo” har 3-1 i inbördes möten mot Gasquet, enda förlusten kom i Indian Wells Masters 2007. Matchen lär bli hyfsat jämn, men Del Potro borde ta hem det här i två raka set – och på så vis få en viktig självförtroendeboost inför Madrid.

BMW OPEN
Marin Cilic (24) – √ Philipp Kohlschreiber (34)
Svårtippat. Kohlschreiber stod för en smärre bragd när han kämpade ner Feliciano Lopez (som gjort bra ifrån sig på gruset i år med semifinal i Houston, bland annat) i sin semifinal (6-2, 6-7, 6-4), medan Cilic fått en något enklare resa. Sist de båda möttes i Munchën (åttondelsfinalen 2009) vann Cilic med förkrossande 6-0, 6-4. De har turats om att vinna de fyra matcher de mötts sedan dess. Lär således bli en jämn och känsloladdad match, och jag tror att Kohlschreiber tar hem det – trots att oddsen ger Cilic en svag fördel (1,53/2,50).

SERBIA OPEN
Benoit Paire (96) – √ Andreas Seppi (46)
23-årige Paires första ATP-final. Seppi spelade sin första final 2007 (i Gstaad, förlust mot Paul-Henri Mathieu) och vann sin första titel i Eastbourne förra året (efter finalseger över Janko Tipsarevic). Båda har imponerat i Belgrad – Paire med segrar över Pablo Andujar och Jarkko Nieminen, Seppi med seger över forne världstrean David Nalbandian. Paire har dock fått kämpa hårt och de tre senaste matcherna har gått till tre set, medan Seppi hittills bara tappat ett set (mot Nalbandian). Fördel Seppi alltså – och kan han bara utnyttja Paires finalnerver så är andra titeln bärgad.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB