Startsida / Inlägg

De vinner kvartsfinalerna

av Henrik Ståhl

Det börjar dra ihop sig ordentligt i Paris nu. Spänningen stiger. Eller ja, det är ju relativt – alla vet ju redan att Rafael Nadal kommer stå där med sjunde Franska öppna-titeln i karriären när det hela är över på söndag.

Men nåväl.

Så här lyder Ståhlmannens tips inför kvartarna:

HERRAR:

√ Novak Djokovic (1) – Jo-Wilfred Tsonga (5)
Att Jo-Wilfred Tsonga tagit sig till karriärens första kvartsfinal på Roland Garros får väl ses som en smärre sensation i sig – liksom att Tsonga faktiskt presterat så pass bra som han gjort under hela grussäsongen (bland de åtta bästa i Monte Carlo och Rom). Ett otroligt bra facit för en spelare som vantrivs så på underlaget. Och visst är det lite synd att han ställs mot just Novak Djokovic i kvarten? Jag menar, mot Ferrer eller till och med Federer hade han åtminstone haft en liten (om än mikroskopisk) chans. Mot Djokovic riskerar han inte bara att åka ut ur turneringen med huvudet före – utan dessutom på ett förkrossande, förödmjukande sätt. Men mest synd är det kanske om den franska publiken, vars sista hopp om en fransk framgång släcks i dag.

√ Roger Federer (3) – Juan Martín del Potro (9)
Snacka om prestigemöte! Ända sedan den där episka förlusten i US Open 2009 – och efterföljande förlust i World Tour Masters några månader senare – har del Potro varit något av en nagel i ögat på Federer, vilket tagit sig uttryck i att Federer nästan varje gång han mött argentinaren sedan dess spelat som om hans liv hängde på en seger; ”Fed” har inte tappat ett enda set mot världsnian på deras fem senaste möten. Enda gången de sammandrabbat i Franska öppna var just 2009, och den gången blev det en femsetsrysare där Federer slutligen bärgade seger efter att ha vänt ett 2-1-underläge. Så, räkna med en otroligt intensiv match i dag. Vem som vinner? Federer, förstås. Förmodligen i fyra set – men vem skulle klaga om vi bjuds på en ny femsetsthriller?

DAMER:

√ Dominika Cibulkova (16) – Samantha Stosur (6)
Det här med att tippa damernas Franska öppna har ju visat sig vara i det närmaste omöjligt. Stosur, som spelade final på Roland Garros så sent som 2010 (förlust mot Francesca Schiavone: 6-4, 7-6), är givetvis förhandsfavoriten. Men Cibulkova spelade stabilt mot världsettan Victoria Azarenka och visat att hon är en kraft att räkna med i år. Ska 2012 bli året och Roland Garros platsen då 23-åriga Cibulkova, som hittills inte nått längre än andrarundan i Franska öppna, får sitt stora genombrott? Tja, varför inte. Konstigare saker har definitivt hänt här i år…

√ Sara Errani (23) – Angelique Kerber (10)
Errani har sett väldigt lugn och självsäker ut både mot Ivanovic och Kuznetsova. Kerber har haft en något enklare resa men levererat – och har hittills bara tappat ett set (mot 20-rankade Flavia Pennetta i tredje omgången). Vill dock gärna tro att Errani inte ämnar avsluta sin drömresa i kvarten.

That’s all, folks. Resten tar vi i morgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB