Startsida / Inlägg

Knyt slipsen, Gilles Simon

av Henrik Ståhl

Gilles Simon tycker att män borde få mer prispengar än kvinnor.

Varför?

1. För att herrarna ”tillbringar dubbelt så lång tid på banan i Grand Slam-turneringar”.

2. För att herrarna tydligen bjuder på en ”mer attraktiv show”.

Okej, låt oss då syna dessa båda skäl en i taget:

1. Det här grundar sig alltså i att man vill se någon form av timpenning inom tennisen – ju längre tid på banan, desto mer prispengar ska du få. Det måste alltså innebära att Simon tycker att spelare som går igenom en turnering utan att tappa ett set (Rafael Nadal i Franska öppna 2008, till exempel) ska få en mindre summa pengar än en spelare som kämpar sig igenom en turnering med x antal fyra- eller femsetsmatcher i bagaget? Det vore ju helt bisarrt, vansinnigt orättvist och fullkomligt skevt. Att ge herrarna en större summa prispengar baserat på antal set som spelas är därför orimligt. Att herrarna riskerar att utsättas för längre matcher i och med att de spelar i bäst av fem set, må så vara. Tycker inte att det är skäl nog att höja herrarnas/sänka damernas ersättning.

2. Man har så klart all rätt i världen att tycka att herrarna bjuder på en ”mer attraktiv show” – men det är en i allra högsta grad subjektiv bedömning. För vad baserar man det argumentet på? Hårdare servar? Längre matcher? Större muskler? Har oerhört svårt att se en seriös vetenskaplig utredning helt objektivt slå fast att manlig tennis är ”mer attraktiv” än kvinnlig. Att ge herrarna en större summa prispengar baserat på hur ”attraktiv” showen är får därför anses vara bortom rimlighetens gränser.

Jag vet att det inofficiella snacket bland de manliga spelarna är helt i paritet med Simons åsikter. Det är modigt av fransmannen att faktiskt uttrycka dessa inför öppen ridå, men personligen har jag noll förståelse för denna nedvärderande inställning till damtennis.

Kämpa gärna för att höja prissumman generellt (det finns det en hel del vettiga argument för) – men varför göra det på kvinnornas bekostnad? Det andas unket 1800-tal och onödig antifeminism.

Så, Gilles Simon: Knyt slipsen och putsa skorna. Och snälla – vakna. Det är 2012 nu. Inte 1892.

PS. Jag tycker generellt att storleken på prissummor i turneringar ska sättas procentuellt efter intäkter. Om sedan männen tjänar mer pengar på lukrativa sponsoravtal, reklamjobb och välbetalda uppvisningsmatcher är en helt annan sak.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB